• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Zuurbranden ontstaan doordat er maagzuur in de slokdarm terugstroomt of pijn in de maag kan ontstaan omdat de maagwand geïrriteerd is (maagslijmvliesontsteking). De slokdarm gaat over in de maag en wordt afgescheiden door een spierlaag die in het middenrif zit. Wanneer deze spier echter niet goed sluit, kan de inhoud van de maag soms terug omhoog gaan richting de slokdarm.

Zuurbranden en maagpijn

Maagpijn

Zuurbranden ontstaan doordat er maagzuur in de slokdarm terugstroomt. De slokdarm gaat over in de maag en wordt afgescheiden door een spierlaag die in het middenrif zit. Wanneer deze spier echter niet goed sluit, kan de inhoud van de maag soms terug omhoog gaan richting de slokdarm.

De maag heeft een zure omgeving waarin voedsel wordt afgebroken en bacteriën worden vernietigd. Het enzym pepsine dat helpt bij de afbraak van eiwitten werkt beter in een zure omgeving, vandaar dat de maag zo zuur is. De maagwand is bestand tegen deze zuurheid door de aanwezigheid van een ondoordringbare slijmlaag. De slokdarm heeft deze slijmwand echter niet.

Wanneer er inhoud van de maag terugstroomt naar de slokdarm tast dit de wand van de slokdarm aan, dit geeft een branderig gevoel. Brandend maagzuur of een oprisping van voedsel na een zware maaltijd komt relatief veel voor en iedereen heeft er wel eens last van, dit kan niet direct kwaad. Wanneer u echter frequent last hebt van reflux kan dit wel hinderlijk zijn. Wanneer het zeer lang blijft bestaan en niet wordt behandeld, kan het een slokdarmontsteking ten gevolg hebben.

Helicobacter Pylori symptomen

Maagklachten kunnen ontstaan wanneer de H. pylori bacterie in het slijmvlies van de maag gaat zitten. Deze bacterie is in staat om een ontsteking te genereren van het maagslijmvlies waardoor er klachten kunnen ontstaan. Soms komt het ook iets verderop voor in de twaalfvingerige darm. De meeste mensen met Helicobacter in hun maag hebben geen last van klachten, terwijl anderen hier duidelijk klachten van ondervinden.

Maagzuurklachten

Bij refluxklachten kunt u last hebben van opboeren, maagzuur dat in de mond komt of een brandend gevoel achter het borstbeen. Soms leidt dit ook tot irritatie van de keel en hoesten. Voornamelijk bukken of liggen kunnen de klachten uitlokken. Daarnaast geeft ook een hoge druk in de buik zoals bij persen, hoesten of overgewicht risico op het vrijkomen van reflux.

Maagklachten ten gevolg van H. Pylori geeft doorgaans pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken. Daarnaast kan het ook gauw een vol gevoel na het eten veroorzaken.

Voorkomen van maagpijn

Refluxklachten kunnen voorkomen worden door gezond te eten en veel te bewegen. Dit helpt overgewicht tegen te gaan en schakelt daarmee deze risicofactor uit. Daarnaast is het belangrijk om kleine maaltijden te gebruiken zodat de maag niet volledig gevuld wordt.

Rokers hebben een hogere kans op een maagslijmvliesontsteking. Dit komt waarschijnlijk doordat roken de doorbloeding van het maagslijmvlies vermindert en een slechte invloed heeft op het slijmvlies.

Helicobacter Pylori

Wanneer er sprake is van maagklachten kan er getest worden op de H. Pylori bacterie om te onderzoeken of deze bijdraagt aan de maagklachten. Dit kan gedaan worden middels onderzoek van o.a. het bloed.

Bloedonderzoek bij maagzuur, zuurbranden en maagpijn

  • Helicobacter serologie (IgA & IgG)

Bij refluxklachten kunt u last hebben van opboeren, maagzuur dat in de mond komt of een brandend gevoel achter het borstbeen. Maagklachten ten gevolg van de maagbacterie Helicobacter Pylori geeft doorgaans pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken. Daarnaast kan het ook gauw een vol gevoel na het eten veroorzaken. H. Pylori is een bacterie die in de maag kan voorkomen en daar voor maagpijn kan zorgen.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Dit wordt gemeten

Wanneer er sprake is van maagklachten kan er getest worden op de aanwezigheid van H. Pylori bacterie om te onderzoeken of deze bijdraagt aan de maagklachten. Dit kan gedaan worden middels onderzoek van het bloed.

Bepalingen ontstekingen

Het bloedonderzoek test op de aanwezigheid van de Helicobacter Pylori.

Helicobacter serologie IgA Helicobacter serologie IgG
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl