Terug naar overzicht
Klachten

Zuurbranden en maagpijn

Zuurbranden ontstaan doordat er maagzuur in de slokdarm terugstroomt of pijn in de maag kan ontstaan omdat de maagwand geïrriteerd is (maagslijmvliesontsteking). De slokdarm gaat over in de maag en wordt afgescheiden door een spierlaag die in het middenrif zit. Wanneer deze spier echter niet goed sluit, kan de inhoud van de maag soms terug omhoog gaan richting de slokdarm.

Bij refluxklachten kunt u last hebben van opboeren, maagzuur dat in de mond komt of een brandend gevoel achter het borstbeen. Maagklachten ten gevolg van de maagbacterie Helicobacter Pylori geeft doorgaans pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken. Daarnaast kan het ook gauw een vol gevoel na het eten veroorzaken. H. Pylori is een bacterie die in de maag kan voorkomen en daar voor maagpijn kan zorgen.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Wanneer er sprake is van maagklachten kan er getest worden op de aanwezigheid van H. Pylori bacterie om te onderzoeken of deze bijdraagt aan de maagklachten. Dit kan gedaan worden middels onderzoek van het bloed.

Bepalingen ontstekingen

Het bloedonderzoek test op de aanwezigheid van de Helicobacter Pylori.      

 • Helicobacter serologie IgA
 • Helicobacter serologie IgG          

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Zuurbranden en maagpijn

Maagpijn

Zuurbranden ontstaan doordat er maagzuur in de slokdarm terugstroomt. De slokdarm gaat over in de maag en wordt afgescheiden door een spierlaag die in het middenrif zit. Wanneer deze spier echter niet goed sluit, kan de inhoud van de maag soms terug omhoog gaan richting de slokdarm.

De maag heeft een zure omgeving waarin voedsel wordt afgebroken en bacteriën worden vernietigd. Het enzym pepsine dat helpt bij de afbraak van eiwitten werkt beter in een zure omgeving, vandaar dat de maag zo zuur is. De maagwand is bestand tegen deze zuurheid door de aanwezigheid van een ondoordringbare slijmlaag. De slokdarm heeft deze slijmwand echter niet.

Wanneer er inhoud van de maag terugstroomt naar de slokdarm tast dit de wand van de slokdarm aan, dit geeft een branderig gevoel.  Brandend maagzuur of een oprisping van voedsel na een zware maaltijd komt relatief veel voor en iedereen heeft er wel eens last van, dit kan niet direct kwaad. Wanneer u echter frequent last hebt van reflux kan dit wel hinderlijk zijn. Wanneer het zeer lang blijft bestaan en niet wordt behandeld, kan het een slokdarmontsteking ten gevolg hebben.

Helicobacter Pylori symptomen

Maagklachten kunnen ontstaan wanneer de H. pylori bacterie in het slijmvlies van de maag gaat zitten. Deze bacterie is in staat om een ontsteking te genereren van het maagslijmvlies waardoor er klachten kunnen ontstaan. Soms komt het ook iets verderop voor in de twaalfvingerige darm. De meeste mensen met Helicobacter in hun maag hebben geen last van klachten, terwijl anderen hier duidelijk klachten van ondervinden.

Maagzuurklachten

Bij refluxklachten kunt u last hebben van opboeren, maagzuur dat in de mond komt of een brandend gevoel achter het borstbeen. Soms leidt dit ook tot irritatie van de keel en hoesten. Voornamelijk bukken of liggen kunnen de klachten uitlokken. Daarnaast geeft ook een hoge druk in de buik zoals bij persen, hoesten of overgewicht risico op het vrijkomen van reflux. 

Maagklachten ten gevolg van H. Pylori geeft doorgaans pijn in de bovenbuik, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en braken. Daarnaast kan het ook gauw een vol gevoel na het eten veroorzaken.

Voorkomen van maagpijn

Refluxklachten kunnen voorkomen worden door gezond te eten en veel te bewegen. Dit helpt overgewicht tegen te gaan en schakelt daarmee deze risicofactor uit. Daarnaast is het belangrijk om kleine maaltijden te gebruiken zodat de maag niet volledig gevuld wordt.

Rokers hebben een hogere kans op een maagslijmvliesontsteking. Dit komt waarschijnlijk doordat roken de doorbloeding van het maagslijmvlies vermindert en een slechte invloed heeft op het slijmvlies.

Helicobacter Pylori

Wanneer er sprake is van maagklachten kan er getest worden op de H. Pylori bacterie om te onderzoeken of deze bijdraagt aan de maagklachten. Dit kan gedaan worden middels onderzoek van o.a. het bloed.

Bloedonderzoek bij maagzuur, zuurbranden en maagpijn

·       Helicobacter serologie (IgA &IgG) 

Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan