Preventief bloedonderzoek

Wat is preventief bloedonderzoek?

In Nederland is het niet standaard dat je, je bloed preventief laat onderzoeken. In veel landen is een jaarlijks preventief bloedonderzoek standaard, in Nederland moet je dit zelf regelen. Preventief bloedonderzoek staat voor het testen van bloed zonder dat er bepaalde symptomen of klachten zijn. Een preventief bloedonderzoek, ook wel een Check-up genoemd, kan een goede methode zijn om inzicht in je gezondheid te krijgen.

Waarom preventief bloedonderzoek?

Een preventief bloedonderzoek kan inzicht geven in het functioneren van verschillende processen in je lichaam. Zo kan je middels een bloedonderzoek kijken naar het functioneren van organen zoals je nieren of je lever maar ook risicofactoren voor hart en vaatziekten of diabetes zoals cholesterol en glucose kunnen worden gecheckt. Bij een preventief bloedonderzoek kan men zodra er klachten zijn, maar ook voordat er klachten zijn, inzicht krijgen in de gezondheid. Bij veel gezondheidsproblemen geldt, hoe vroeger de diagnose is gesteld hoe beter de prognose (vooruitzichten).

Voor wie is preventief bloedonderzoek?

Preventief bloedonderzoek is voor iedereen, mede omdat iemand die preventief bloedonderzoek wenst dit op eigen verzoek doet is er geen doorverwijzing van de huisarts nodig. Een klinisch chemicus (laboratorium arts) beoordeelt de uitkomsten van het bloedonderzoek. Bij afwijkingen aan een preventief bloedonderzoek wordt dit van commentaar voorzien en kan er nazorg plaatsvinden.

Hoe werkt het?

Health checks zijn er in allerlei varianten, bloedonderzoek is de meest uitgevoerde variant. Veel aandoeningen worden pas na klachten gediagnosticeerd, echter kunnen bepaalde aandoeningen of risicofactoren in een vroeg stadium worden gevonden. Preventief bloedonderzoek sluit niet altijd volledig alle gezondheidsproblemen volledig uit, maar bloedonderzoek is een eerste indicatie. Vervolgonderzoek of een tweede meting kan worden geadviseerd. Je kiest online een bloedtest, gaat naar de prikpost, laat bloed afnemen en binnen 24 uur ontvang je online de (eerste) resultaten.

Waar bloedonderzoek?

Een gezondheidscheck of health check kan inzicht bieden in je gezondheid. Dit kan op allerlei manieren, preventief bloedonderzoek is er daar één van. Yourlabs heeft prikposten verspreid door heel Nederland. Verschillende varianten van preventief bloedonderzoek of check-ups zijn via Yourlabs te verkrijgen.

Bekijk de preventieve bloedonderzoeken die Yourlabs biedt:

Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl