• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Haaruitval bij vrouwen en mannen kan verschillende oorzaken hebben, zo kunnen stress, veranderingen in de hormoonhuishouding, voedingsstoftekorten, maar ook eenvoudigweg aanleg oorzaken zijn voor haaruitval. Soms kan er wat gedaan worden aan de haaruitval of het krijgen van dun haar. Zeker als de onderliggende oorzaak bijvoorbeeld ijzer- of vitamine B12 tekorten zijn, dit aanvullen kan dan de haargroei weer stimuleren. Mits dit natuurlijk de oorzaak is.

Haaruitval

Gemiddeld verliezen we 50-120 haren per dag, dit is normaal. Wanneer dit echter meer is of er kale plekken ontstaan op het hoofd spreken we van haaruitval. Haaruitval kan door verschillende aandoeningen ontstaan. Soms heeft het echter ook te maken met ouderdom. Een aantal oorzaken van haaruitval:

  • Schildklierafwijkingen
  • Schimmelinfectie van de hoofdhuid
  • Geslachtsziekte syfilis
  • Te laag gewicht
  • Medicijnbijwerkingen of chemotherapie
  • Stressvolle gebeurtenis
  • IJzertekort in de voeding
  • Haren trekken

Haaruitval vrouwen

Haaruitval kan in verschillende vormen voorkomen. Sommige mensen verliezen alleen meer haar maar worden hier niet kaal van. Bij anderen ontstaat juist een dunnere haardos of ontstaan er meerdere kale plekken. Vaak is dit afhankelijk van de specifieke oorzaak. Haaruitval komt vooral voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen last krijgen van haaruitval.

Het voorkomen van haaruitval

Haaruitval voorkomen is (nog) niet mogelijk. Er bestaan veel middelen die claimen te werken tegen haaruitval, maar de werking hiervan is tot op heden niet bewezen. Belangrijker is om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Naast het verminderen van de haaruitval is het in ieder geval belangrijk om uw hoofdhuid goed te beschermen. Zeker de bleke huid die open komt te liggen door haaruitval is zeer gevoelig voor schade door zonlicht en dient goed afgedekt te worden. Het is dan ook verstandig om een hoofddeksel te dragen wanneer u naar buiten gaat. Ook zonnebrandcrème op deze kale plekken is verstandig om aan te brengen.

Haaruitval oorzaken

Diagnostiek die wordt ingezet bij haaruitval heeft betrekking op de onderliggende oorzaken. Zo is het belangrijk om de hoofdhuid goed te inspecteren. Daarnaast kan ook laboratoriumonderzoek helpen om bepaalde onderliggende oorzaken op te sporen. Onder andere ijzertekort, vitamine B12 tekort en afwijkingen in de hormoonhuishouding kunnen hier bekeken worden.

Bloedonderzoek haaruitval

  • Vitamine B12
  • IJzer
  • Ferritine
  • TSH
  • Transferrine
  • DHT (Dihydrotestosteron)

Diagnostiek die wordt ingezet bij haaruitval heeft betrekking op de onderliggende oorzaken. Zo is het belangrijk om de hoofdhuid goed te inspecteren. Daarnaast kan ook laboratoriumonderzoek helpen om bepaalde onderliggende oorzaken op te sporen. Onder andere ijzertekort, vitamine B12 tekort en afwijkingen in de hormoonhuishouding kunnen hier bekeken worden.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan twee weken in beslag nemen.

Dit wordt gemeten

Kaalheid en haaruitval voorkomen is (nog) niet mogelijk. Er bestaan veel middelen die claimen te werken tegen haaruitval, maar de werking hiervan is tot op heden niet bewezen. Belangrijker is om de onderliggende oorzaak te proberen te achterhalen. Het kan zijn dat er tekorten in voedingstoffen zijn maar ook bepaalde hormonen beïnvloeden het proces van haarverlies.

Bepalingen haaruitval


Het bloedonderzoek haaruitval analyseert, de ijzerstofwisseling, vitamine B12, de schildklierfunctie en een hormoon dat invloed heeft op mogelijke kaalheid (DHT).

DHT (Dihydrotestosteron) Ferritine
IJzer Transferrine
TSH Vitamine B12
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl