Terug naar overzicht
Klachten

Haaruitval

Haaruitval bij vrouwen en mannen kan verschillende oorzaken hebben, zo kunnen stress, veranderingen in de hormoonhuishouding, voedingsstoftekorten, maar ook eenvoudigweg aanleg oorzaken zijn voor haaruitval. Soms kan er wat gedaan worden aan de haaruitval of het krijgen van dun haar. Zeker als de onderliggende oorzaak bijvoorbeeld ijzer- of vitamine B12 tekorten zijn, dit aanvullen kan dan de haargroei weer stimuleren. Mits dit natuurlijk de oorzaak is.

Diagnostiek die wordt ingezet bij haaruitval heeft betrekking op de onderliggende oorzaken. Zo is het belangrijk om de hoofdhuid goed te inspecteren. Daarnaast kan ook laboratoriumonderzoek helpen om bepaalde onderliggende oorzaken op te sporen. Onder andere ijzertekort, vitamine B12 tekort en afwijkingen in de hormoonhuishouding kunnen hier bekeken worden.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan twee weken in beslag nemen.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Kaalheid en haaruitval voorkomen is (nog) niet mogelijk. Er bestaan veel middelen die claimen te werken tegen haaruitval, maar de werking hiervan is tot op heden niet bewezen. Belangrijker is om de onderliggende oorzaak te proberen te achterhalen. Het kan zijn dat er tekorten in voedingstoffen zijn maar ook bepaalde hormonen beïnvloeden het proces van haarverlies.

Bepalingen haaruitval

Het bloedonderzoek haaruitval analyseert, de ijzerstofwisseling, vitamine B12, de schildklierfunctie  en een hormoon dat invloed heeft op mogelijke kaalheid (DHT).

 • Vitamine B12   
 • Ijzer
 • Ferritine
 • TSH
 • Transferrine
 • DHT (Dihydrotestosteron)

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Haaruitval

Gemiddeld verliezen we 50-120 haren per dag, dit is normaal. Wanneer dit echter meer is of er kale plekken ontstaan op het hoofd spreken we van haaruitval. Haaruitval kan door verschillende aandoeningen ontstaan. Soms heeft het echter ook te maken met ouderdom. Een aantal oorzaken van haaruitval:

 • Schildklierafwijkingen
 • Schimmelinfectie van de hoofdhuid
 • Geslachtsziekte syfilis
 • Te laag gewicht
 • Medicijnbijwerkingen of chemotherapie
 • Stressvolle gebeurtenis
 • IJzertekort in de voeding
 • Haren trekken

Haaruitval vrouwen

Haaruitval kan in verschillende vormen voorkomen. Sommige mensen verliezen alleen meer haar maar worden hier niet kaal van. Bij anderen ontstaat juist een dunnere haardos of ontstaan er meerdere kale plekken. Vaak is dit afhankelijk van de specifieke oorzaak. Haaruitval komt vooral voor bij mannen, maar ook vrouwen kunnen last krijgen van haaruitval.

Het voorkomen van haaruitval

Haaruitval voorkomen is (nog) niet mogelijk. Er bestaan veel middelen die claimen te werken tegen haaruitval, maar de werking hiervan is tot op heden niet bewezen. Belangrijker is om de onderliggende oorzaak te achterhalen.

Naast het verminderen van de haaruitval is het in ieder geval belangrijk om uw hoofdhuid goed te beschermen. Zeker de bleke huid die open komt te liggen door haaruitval is zeer gevoelig voor schade door zonlicht en dient goed afgedekt te worden. Het is dan ook verstandig om een hoofddeksel te dragen wanneer u naar buiten gaat. Ook zonnebrandcrème op deze kale plekken is verstandig om aan te brengen.

Haaruitval oorzaken

Diagnostiek die wordt ingezet bij haaruitval heeft betrekking op de onderliggende oorzaken. Zo is het belangrijk om de hoofdhuid goed te inspecteren. Daarnaast kan ook laboratoriumonderzoek helpen om bepaalde onderliggende oorzaken op te sporen. Onder andere ijzertekort, vitamine B12 tekort en afwijkingen in de hormoonhuishouding kunnen hier bekeken worden.

Bloedonderzoek haaruitval

·       Vitamine B12   

·       Ijzer       

·       Ferritine              

·       TSH                         

·       Transferrine       

·       DHT (Dihydrotestosteron)

 

Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan