• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Afwijkingen aan de urinewegen kunnen verschillende oorzaken hebben, bijvoorbeeld urineweginfecties (blaasontsteking) of problemen met de nieren. Dit laboratoriumonderzoek bekijkt de urine en test deze op verschillende waarde die urinewegklachten kunnen geven.

Urineweginfectie

Afwijkingen aan de urine kunnen verschillende oorzaken ten grondslag hebben, bijvoorbeeld urineweginfecties (blaasontsteking) of problemen met de nieren.

Oorzaken blaasontsteking

Urineweginfecties worden doorgaans veroorzaakt door bacteriën vanuit de darm, de E. coli bacterie. Deze komt via de plasbuis terecht in de blaas en kan daar zorgen voor een ontsteking. Vrouwen hebben een kortere plasbuis dan mannen en lopen daardoor meer risico op het ontwikkelen van een blaasontsteking. Ook tijdens het vrijen kunnen er bij vrouwen bacteriën in de plasbuis komen, daarom is het belangrijk om na gemeenschap goed uit te plassen.

Nierproblematiek kent veel verschillende oorzaken. Nierproblemen kunnen veroorzaakt worden door infecties, maar ook door het afweersysteem van het lichaam, een langdurig hoge bloeddruk of schade aan de vaten door bijvoorbeeld diabetes, roken of een hoog cholesterol. Ook bepaalde medicijnen kunnen als bijwerking schade aan de nieren geven. Wanneer er nierschade optreedt, betekent dit dat de nieren niet goed meer in staat zijn om hun functie uit te oefenen. De belangrijkste functie van de nieren is het filteren van afvalstoffen uit het bloed en het reguleren van de zout en vochthuishouding in het lichaam. Hiermee wordt indirect ook de bloeddruk geregeld. Eiwitten zijn normaal gesproken niet in staat om door het filter van de nier te gaan. Wanneer de nier echter beschadigd is, kunnen eiwitten in de urine worden gevonden en zijn de afvalstoffen in het lichaam verhoogd.

Symptomen blaasontsteking

Urineweginfecties geven niet in alle gevallen klachten, maar vaak wel. Een blaasontsteking kan de volgende klachten geven:

  • Branderig gevoel bij het plassen of pijn
  • Veel aandrang hebben
  • Sterke geur van de urine
  • Het gevoel hebben niet volledig uit te plassen

Wanneer de bacteriën vanuit de blaasontsteking hogerop in het lichaam komen en daar een ontsteking van de nierbekken veroorzaken, kunt u zich ziek voelen met koorts. Ook komt hierbij vaak pijn in de flank of zij voor.

Nierschade merkt u minder snel op. Dit komt doordat het lichaam voldoende heeft aan 30% van de nierfunctie. Er is bij de nieren dus sprake van een grote reservecapaciteit. Wel is het echter belangrijk om nierschade te achterhalen. Wanneer de nierschade ernstig wordt, kan het zijn dat u vocht gaat vasthouden. Hierdoor zien we onder andere dikke enkels of in ergere gevallen ook kortademigheid als gevolg van vocht in uw longen.

Blaasontsteking voorkomen

Om het risico op blaasontstekingen te verlagen, is het belangrijk om voldoende te drinken. Door minimaal 2 liter water per dag te drinken spoelt u de urinewegen goed door en hebben bacteriën minder kans. Daarnaast is het voor vrouwen van belang om te plassen na het vrijen, om te voorkomen dat bacteriën in de plasbuis achterblijven.

Schade aan de nieren ontstaat onder andere ten gevolg van hoge bloeddruk, diabetes, roken, hoog cholesterol en overgewicht. Het is dus van belang om deze zaken preventief aan te pakken om schade aan de nieren te voorkomen.

Urineweginfectie test

Blaasontstekingen worden doorgaans aangetoond door urineonderzoek. In sommige gevallen dient er ook een kweek gemaakt te worden van de bacterie, om te bekijken welke medicijnen het beste kunnen werken. Over het algemeen is dit echter niet nodig en is alleen urineonderzoek voldoende. Witte bloedcellen, nitriet en bacteriën wijzen in de richting van een urineweginfectie.

Nierschade wordt in eerste instantie onderzocht middels urineonderzoek en bloedonderzoek. Eiwitten in de urine zijn een teken voor schade aan de nieren. Een verhoogd kreatininegehalte en een verlaagd eGFR in het bloed ondersteunt deze bevinding. Kreatinine is een afvalstof die in het bloed gevonden wordt en normaal gesproken door de nieren uit het lichaam wordt gefilterd. Wanneer dit echter niet voldoende werkt kan het kreatininegehalte in het bloed stijgen.

Urinetest en bloedonderzoek blaasontsteking

  • Urinescreening
  • Sediment
  • Kreatinine
  • eGFR

Symptomen van een blaasontsteking zijn onder andere een branderig gevoel bij het plassen of pijn, veel aandrang hebben, een sterke geur van de urine, het gevoel hebben niet volledig uit te plassen. Als u denkt een acute blaasontsteking te hebben kunt u het beste naar de huisarts gaan. Dit laboratoriumonderzoek biedt inzicht in mogelijke onderliggende oorzaken van urinewegklachten.

Dit wordt gemeten

Urineweginfecties worden vaak veroorzaakt door bacteriën vanuit de darm, de E. coli bacterie. Deze komt via de plasbuis terecht in de blaas en kan daar zorgen voor een ontsteking. Nier problemen kennen veel verschillende oorzaken. Nierproblemen kunnen veroorzaakt worden door infecties, maar ook door het afweersysteem van het lichaam, een langdurig hoge bloeddruk of schade aan de vaten.

Bepalingen urinewegklachten


Het bloedonderzoek naar urinewegklachten analyseert de urine op aanwezigheid de aanwezigheid van cellen, bacteriën, eiwit en suiker (glucose). Ook wordt er gekeken naar sediment , dit kunnen bacteriën of nitrieten zijn. Ook wordt de nierfunctie gemeten aan de hand van het kreatinine gehalte en de eGFR bepaling.

eGFR Kreatinine
Sediment Urine screening
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl