• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Een ontsteking in het lichaam is goed te meten in het bloed. Ontstekingen kunnen verschillende klachten geven zoals pijn, warmte, roodheid, zwelling en verlies van functie. Een ontsteking kan ook in het lichaam aanwezig zijn zonder dat u dit merkt. Als het bloed dan geanalyseerd wordt kan de ontsteking vaak in het bloed wel worden aangetoond.

Ontstekingen

Wat is een ontsteking?

Het lichaam wordt dagelijks blootgesteld aan miljoenen micro-organismen die het lichaam proberen binnen te dringen. Gelukkig heeft ons lichaam hier verschillende afweermechanismen voor ontwikkeld die het grootste gedeelte tegen houden. In sommige gevallen zien we echter dat het lichaam toch een indringer niet weet buiten te houden, hierop wordt het immuunsysteem geactiveerd. Ook wordt het immuunsysteem soms geactiveerd wanneer er geen indringer is van buitenaf. De activatie van het immuunsysteem leidt vaak tot een ontsteking in het lichaam, doorgaans op de plek waar irritatie is ontstaan. Een ontsteking kan dus in het hele lichaam voorkomen, maar wordt altijd veroorzaakt door hetzelfde systeem.

Symptomen ontsteking

Wanneer er een ontsteking ergens in het lichaam optreedt ontstaan er een aantal tekenen die kenmerkend zijn voor ontsteking. Dit zijn:

  • Pijn
  • Warmte
  • Roodheid
  • Zwelling
  • Verlies van functie

Ook kunnen ontstekingen inwendig optreden in het lichaam, in bepaalde organen. Bovenstaande tekenen zijn dan niet altijd waar te nemen. Wel zijn er vaak specifieke klachten die een relatie hebben met het orgaan dat is aangedaan.

Ontstekingen voorkomen

Infecties en bijbehorende ontstekingen 100% voorkomen is helaas niet mogelijk. Wel zijn er een aantal tips om het risico op infectie te verminderen:

  • Was regelmatig de handen, zeker na toiletbezoeken
  • Verhit schaal en schelpdieren goed
  • Was groente en fruit goed af
  • Hou je immuunsysteem in goede conditie.
  • Rook niet en verminder stress
  • Beweeg minimaal 30 minuten per dag

Chronische ontsteking

Een chronische ontsteking is een ontsteking die langdurig is of die steeds blijft terugkomen. Een chronische ontsteking kan overal in het lichaam voorkomen. Vaak geeft dit vage klachten die men niet kan verklaren, een bloedonderzoek kan duidelijkheid bieden of het lichaam te maken heeft met een ontsteking.

CRP waarde en andere ontstekingswaarde

Bloedonderzoek geeft inzicht in de activiteit van het immuunsysteem. Wanneer er een ontsteking in het lichaam zit, zijn voornamelijk de witte bloedcellen (leukocyten) en het CRP verhoogd, dit is waarneembaar door middel van een bloedonderzoek.

Ontstekingswaarde bloed

  • CRP
  • Bezinking
  • Bloedbeeld
  • Leukocyten differentiatie

Een chronische ontsteking is een ontsteking die langdurig is of die steeds blijft terugkomen. Een chronische ontsteking kan overal in het lichaam ontstaan. Vaak geeft een (chronische) ontsteking vage klachten die men niet kan verklaren, een bloedonderzoek kan duidelijkheid bieden of het lichaam te maken heeft met een ontsteking.

Dit wordt gemeten

Bij een ontsteking kan het C-reactief proteïne verhoogd worden gemeten (CRP), kan de bezinkingsnelheid verhoogd zijn, heeft het bloedbeeld relatief veel leukocyten. De leukocyten differentiatie telt verschillende vormen van leukocyten in het bloed dit zijn: neutrofiele granulocyten, lymfocyten, eosinofiele granulocyten, basofiele granulocyten en monocyten.

Bepalingen ontstekingen


Het bloedonderzoek naar ontstekingen bekijkt verschillende markers in het bloed die te maken hebben met ontstekingswaarde in het bloed. Dit zijn onder andere het CRP, de bezinkingssnelheid, het grote bloedbeeld en een leukocyten differentiatie (witte bloedcellen).

Bezinking Bloedbeeld met diff
CRP
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl