• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Symptomen van bloedarmoede kunnen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, snel buiten adem zijn, lage inspanningsintolerantie en snel geïrriteerd zijn. Bloedarmoede (anemie) is een aandoening waarbij er te weinig rode bloedcellen in het bloed aanwezig zijn of deze minder goed werkzaam zijn. Dit kan je maken hebben met je hemoglobine (hb in bloed), het zuurstof transporterend eiwit, dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld ijzertekort.

Bloedarmoede

Bloedarmoede (anemie) is een aandoening waarbij er te weinig rode bloedcellen in het bloed aanwezig zijn of deze niet goed werkzaam zijn. De rode bloedcellen in het lichaam zijn verantwoordelijk voor het vervoer van zuurstof van de longen naar de spieren en organen.

Bloedarmoede symptomen

Wanneer er sprake is van bloedarmoede, is het lichaam minder goed in staat om zuurstof te vervoeren. Hierdoor kan een aantal klachten optreden:

  • Vermoeidheid/zwakte
  • Hoofdpijn
  • Snel buiten adem
  • Inspanningsintolerantie
  • Snel geïrriteerd

Oorzaken bloedarmoede

Er zijn veel verschillende oorzaken van bloedarmoede te benoemen, hieronder enkele veelvoorkomende oorzaken:

  • Tekort aan ijzer
  • Tekort aan vitamine B12
  • Tekort aan foliumzuur
  • Chronische ziekte
  • Erfelijke aanleg
  • Bloedverlies
  • Bloedonderzoek bloedarmoede

Hematologie (Hb waarde)

Het hematologische onderzoek betreft een onderzoek naar de verschillende cellen in het bloed. Dit omvat zowel de rode bloedcellen (erytrocyten), witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten). Voornamelijk de rode bloedcellen zijn interessant wanneer er getest wordt op bloedarmoede. De rode bloedcellen kunnen op verschillende onderdelen getest worden. Zo wordt er gekeken naar het aantal rode bloedcellen, de grootte van rode bloedcellen en het zuurstofdragende deel (hemoglobine) wordt in kaart gebracht.

Bij een tekort aan het aantal rode bloedcellen of hemoglobine is er een verdenking op bloedarmoede. Wanneer er ook nog klachten bijkomen van bloedarmoede dan is het belangrijk om met uw behandelaar de oorzaak te achterhalen. Het volume van de rode bloedcellen (MCV) kan hierbij helpen, vandaar dat deze ook direct getest wordt. Onderstaande markers voor het lab kunnen ten grondslag liggen aan een oorzaak van bloedarmoede.

IJzer

Hemoglobine bestaat grotendeels uit ijzer. Dit hemoglobine is in staat om zuurstof vast te houden en daarmee door het lichaam te vervoeren. Hier kan het zuurstof afgeven aan spieren en organen die zuurstof nodig hebben voor activiteit. Bij een tekort aan ijzer is het grootste risico dan ook dat de rode bloedcellen niet meer goed worden aangemaakt en dat hierdoor bloedarmoede ontstaat.

IJzertekort

De belangrijkste oorzaken van een ijzertekort zijn een verlaagde inname van ijzer, verminderde opname en bloedverlies. In goed ontwikkelde landen bevat het dieet doorgaans echter voldoende ijzer. Het is dus van belang om bloedverlies uit te sluiten.

Verminderde opname van ijzer kan ook een oorzaak zijn, maar komt minder vaak voor. Ijzer, dat we binnenkrijgen via het voedsel, wordt opgenomen in het bovenste deel van de dunne darm. Soms zien we een genetische afwijking waardoor men ijzer niet goed opneemt, maar ook andere oorzaken zijn mogelijk. Zo kan een infectie met een maagbacterie (Helicobacter Pylori) of een ontsteking in de maagwand ook bijdragen aan een verminderde opname van ijzer.

Ferritine

Het transporteiwit van ijzer is ferritine, het is daarmee een indirecte maat voor de hoeveelheid opgeslagen ijzer in het lichaam.

Vitamine B12

Cobalamine (vitamine B12) is van belang voor de aanmaak van rode bloedcellen. Wanneer er te weinig vitamine B12 in het lichaam aanwezig is, kan dit leiden tot een tekort aan rode bloedcellen. Als compensatie gaat het lichaam dan de rode bloedcellen groter maken, hierdoor is het MCV verhoogd. Het lichaam is in staat om vitamine B12 goed op te slaan en heeft dus een tijdelijke voorraad. Wanneer dit echter is uitgeput kunnen er problemen ontstaan.

Vitamine B12 tekort

In de maag wordt een stofje afgegeven wat zorgt voor de opname van vitamine B12 later in de darm. Bij mensen met maagproblemen of een verkorte dunne darm kan hierdoor een tekort van vitamine B12 ontstaan. Daarnaast kan ook een tekort aan inname van vitamine B12 de oorzaak zijn. Dit komt voornamelijk voor bij veganisten omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten is terug te vinden.

Vitamine B11 (Foliumzuur)

Dit is een vitamine waarvan tekorten regelmatig voorkomen. Het speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen. Mensen die teveel alcohol gebruiken lopen een risico op een tekort aan foliumzuur, voornamelijk als ze ook nog ongezond eten.

Bloedarmoede kan ontstaan als gevolg van verschillende onderliggende afwijkingen

  • Tekort aan ijzer, foliumzuur of vitamine B12;
  • Aanwezigheid van chronische ziekte, zoals ontstekingen;
  • Erfelijke afwijking, waardoor het hemoglobine niet goed wordt gevormd. Hierdoor kan er minder zuurstof vervoerd worden en wordt de rode bloedcel sneller afgebroken.

Bloedonderzoek bloedarmoede

  • Bloedbeeld
  • Bezinking
  • CRP
  • eGFR
  • Ferritine
  • Foliumzuur (vitamine B11)
  • hs CRP
  • IJzer
  • IJzerverzadiging
  • Kreatinine
  • LDH
  • Reticulocyten
  • Transferrine
  • Vitamine B12

Een laag Hb (hemoglobine) kan te maken hebben met ijzertekorten, bij een laag hb wordt vaak gesproken over bloedanemie (bloedarmoede). Oorzaken van bloedarmoede kunnen zijn: Tekort aan ijzer, vitamine B12 of foliumzuur maar ook het hebben van een chronische ziekte, erfelijke aanleg of bloedverlies kunnen leiden tot bloedarmoede.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan twee werkdagen in beslag nemen.

Dit wordt gemeten

Het bloedonderzoek naar bloedarmoede bepaalt het bloedbeeld (o.a. de rode en witte bloedcellen), de bezinking en analyseert de reticulocyten. Meet daarnaast ook enkel bloedwaarde in het kader van de stofwisseling van ijzer in het bloed, de nierfunctie, vitamine B12 (met mogelijk een methylmalonzuurbepaling) en foliumzuur. Ook wordt er gekeken of er ontstekingen in het lichaam zijn of dat het LDH afwijkend is.

Bepalingen bloedarmoede

Bloedarmoede kan vele verschillende oorzaken hebben, dit bloedonderzoek bekijkt enkele veelvoorkomende zoals ijzertekort en een tekorten van essentiële vitamine.

Bezinking Bloedbeeld
CRP eGFR
Ferritine Foliumzuur (vitamine B11)
hs CRP IJzer
IJzerverzadiging LDH
Methylmalonzuur (*bij noodzaak) Reticulocyten
Transferrine Vitamine B12
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl