Bloedonderzoek schildklier uitgebreid

  • Inhoud
  • Uitgebreide informatie

De schildklier is een vlindervormige klier in de halsstreek met een belangrijke functie in het lichaam. De schildklier is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de stofwisseling en de groei van het lichaam. De schildklier geeft schildklierhormonen af die deze processen in het lichaam beïnvloeden. Dit onderzoek geeft naast het schildklierhormoon en het schildklier stimulerend hormoon ook inzicht in de hoeveelheid actief schildklierhormoon in het lichaam en de hoeveelheid antistoffen tegen schildkliercellen.

Schildklier

Afwijkingen van de schildklier kunnen ruwweg ingedeeld worden in twee verschillende groepen. Enerzijds kunnen aandoeningen leiden tot een traag werkende schildklier, anderzijds kan er ook een te snel werkende schildklier ontstaan. Naast over- of onderstimulatie vanuit de hersenen zijn er ook verschillende schildklieraandoeningen die kunnen leiden tot afwijkingen van de schildklierwaarden. In 95% van de gevallen gaat het dan om een afwijking in de schildklier zelf.

Schildklierproblemen

Er zijn verschillende risicofactoren voor schildklieraandoeningen bekend. De belangrijkste zijn:

  • Geslacht (vrouw)
  • Auto-immuun aandoeningen in de familie of bij u zelf
  • Gebruik van bepaalde medicatie
  • Overgewicht
  • Oudere leeftijd
  • Jodiuminname
  • Stress
  • Roken

Schildklieraandoeningen die leiden tot een te traag werkende schildklier gaan gepaard met een tekort aan schildklierhormoon in het lichaam. Dit leidt vervolgens tot een vertraagde stofwisseling in het lichaam. Bij een te snel werkende schildklier is er sprake van een teveel aan schildklierhormoon dat wordt afgegeven, waardoor de stofwisseling in het lichaam juist versneld.

Schildklier klachten

Een schildklier kan te traag of te snel werken, dit heeft te maken met de verschillende schildklierhormonen. Beiden kunnen andere klachten geven. Hieronder is kort uiteengezet wat veelvoorkomende klachten bij een trage en een snelle schildklierwerking zijn.

Trage schildklier

Een te traag werkende schildklier kan leiden tot verschillende klachten die passen bij een vertraagde stofwisseling. Hieronder vallen vermoeidheid, gewichtstoename, vochtophopingen, kortademigheid, een opgeblazen gevoel en verstopping van de ontlasting,

Snelle schildklier

Een te snel werkend schildklier kan leiden tot klachten van een versnelde stofwisseling. Hieronder vallen hartkloppingen, gewichtsverlies, vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning, snelle polsslag, zweten, zenuwachtig en gejaagdheid en diarree of vaker ontlasting.

Belangrijk om te vermelden is dat deze klachten per persoon verschillend zijn en vaak niet allemaal tegelijk voorkomen.

Preventie van schildklierproblemen

Qua preventie is er op het gebied van de schildklier weinig te doen, de meeste schildklierafwijkingen ontstaan door een specifieke aandoening. Inname van voldoende jodium van belang. Dit is tegenwoordig in Nederland toegevoegd aan bakkerszout, waardoor bijna iedere Nederlander dit voldoende binnenkrijgt. Alleen mensen die weinig of geen brood eten of zelf hun brood bakken met keukenzout kunnen soms een tekort krijgen.

Daarnaast werken nicotine en tabaksrook de jodiumopname tegen en remmen daarmee de aanmaak van hormonen af. Langdurige stress kan leiden tot activatie van het immuunsysteem en daarmee aantasting van de schildklier.

Wanneer er sprake is van een afwijking in uw schildklierwaarden en gebruik van medicatie die hier mogelijk bijwerkingen op heeft, is het belangrijk om dit met uw behandelend arts te bespreken.

Schildklier test

Afwijkingen aan de schildklier worden allereerst aangetoond middels het testen van het bloed. Hierbij wordt er gekeken naar verschillende schildklierhormonen en hormonen die de schildklier stimuleren tot het produceren van hormonen. Op basis van deze test kan er vaak aangegeven worden of er bij u sprake is van een te traag of te snel werkende schildklier. Op basis van deze uitslag wordt er vervolgonderzoek toegepast of gestart met een specifieke behandeling.

Schildklierwaarden

  • TSH
  • TPO
  • FT3
  • FT4

Bloedonderzoek schildklier

Bij het uitgebreide bloedonderzoek naar de schildklier worden vier schildklierhormonen gemeten, het TSH dat staat voor Thyroid Stimulating Hormone, het FT4 dat het vrije schildklierhormoon in het bloed is, het TT3 dat staat voor het totale gehalte trijodothyronine (actieve vorm van schildklierhormoon) in het bloed en het TPO dat meet de hoeveelheid Thyroid Peroxidase antistoffen in het bloed.

TSH

Thryoid stimulating hormone (TSH) is een hormoon dat wordt afgegeven in de hersenen en de schildklier aanstuurt om schildklierhormoon af te geven. Het is dus een voorloper die bepaalt hoeveel schildklierhormoon er wordt afgegeven, afhankelijk van de concentratie die het lichaam in het bloed meet. Wanneer er weinig schildklierhormoon in het bloed is, is er dus meer TSH nodig om de schildklier aan het werk te zetten. Andersom geldt dat wanneer er veel schildklierhormoon in het bloed is, er weinig tot geen TSH nodig is om de schildklier niet nog meer te laten produceren. Hiermee kan TSH gebruikt wordt als een aanwijzing voor een te snel of te traag werkende schildklier. Een meting met alleen TSH is niet voldoende om daadwerkelijk vast te stellen of er sprake is van een te traag of te snel werkende schildklier, omdat het schildklierhormoon zelf wel binnen de norm kan vallen. We spreken dan van een subklinische afwijking aan de schildklier. Dit betekent dat de metingen licht afwijkend zijn, maar dat het nog niet in klachten waarneembaar is.

TPO

De test meet de hoeveelheid Thyroid Peroxidase antistoffen. Dit zijn antistoffen die de eigen schildkliercellen aanvallen en beschadigen. TPO is normaliter betrokken bij de verwerking van jodium in de regulatie van het schildklierhormoon.

FT4

FT4 is het vrije schildklierhormoon (T4) in het bloed. Dit is het schildklierhormoon dat daadwerkelijk invloed uitoefent op de cellen van het lichaam. Deze vormt samen met het TSH een goede indicatie voor de toestand van de schildklier.

Afwijkingen van de schildklier kan men volgens twee verschillende groepen classificeren. Enerzijds kunnen aandoeningen leiden tot een traag werkende schildklier, anderzijds kan er ook een te snel werkende schildklier ontstaan. Een te traag werkende schildklier kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename, vochtophopingen, kortademigheid, een opgeblazen gevoel en verstopping van de ontlasting. Een te snel werkende schildklier kan leiden tot hartkloppingen, gewichtsverlies, vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning, snelle polsslag, zweten, zenuwachtig en gejaagdheid en diarree of vaker ontlasting.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan drie werkdagen in beslag nemen.

Dit wordt gemeten

Afwijkingen aan de schildklier worden allereerst aangetoond middels het testen van het bloed. Bij het uitgebreide bloedonderzoek naar de schildklier worden vier schildklierhormonen gemeten, het TSH dat staat voor Thyroid Stimulating Hormone, het FT4 dat het vrije schildklierhormoon in het bloed is en het anti-TPO dat meet de hoeveelheid Thyroid Peroxidase antistoffen in het bloed.

Bepalingen schildklierwaarden uitgebreid

Anti-TPO FT3
FT4 TSH
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl