Terug naar overzicht
Organen

Bloedonderzoek lever

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam. Het is een orgaan dat gelegen is in de rechterzijde van de buik. Het ligt net onder het middenrif, gedeeltelijk onder de ribben. Een drietal belangrijke functies van de lever zijn het omzetten van afvalstoffen zodat deze kunnen worden afgescheiden, het omzetten en opslaan van stoffen die energie bevatten en ten derde de aanmaak van belangrijke eiwitten.

Afwijkende leverwaarden kunnen ontstaan door veel verschillende oorzaken. De lever kan worden aangetast door verschillende factoren. Onder andere alcohol, medicatie, vetophoping en het eigen immuunsysteem kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van afwijkingen aan de lever. Meestal merk je niets van afwijkingen aan de lever, maar op lange termijn kunnen er ernstige klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld levercirrose.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Er worden zeven leverwaarde in het bloed gemeten. Dit zijn het Gamma GT, Alat, Asat, Billirubine, Alkalische fosfatase, totaal eiwit en het Albumine gehalte. De Alat waarde, Gamma GT en Asat waarde zijn de bekendste leverwaarde en zijn enzymen die in de lever helpen stoffen om te zetten in andere stoffen.

Bepalingen bloedonderzoek lever

Verhoogde leverwaarden kunnen duiden op een afwijking in de lever.  Dit bloedonderzoek meet de leverfunctie.

 • ALAT
 • ASAT
 • ɣ-GT
 • Bilirubine
 • Alkalische Fosfatase   
 • Totaal eiwit 
 • Albumine

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Lever

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam. Het is een orgaan dat gelegen is in de rechterzijde van de buik. Het ligt net onder het middenrif, gedeeltelijk onder de ribben. Het is een orgaan dat een flink aantal functies vervult in het lichaam en daardoor zouden we niet zonder kunnen.

Functies lever

 • Het omzetten van afvalstoffen waardoor deze uit het lichaam gezet kunnen worden. Dit omvat onder andere alcohol en medicatie, maar nog tal van andere stoffen worden ook in de lever omgezet;
 • Het omzetten en opslaan van stoffen die energie bevatten, waaronder suikers. Suikers worden in de lever opgeslagen in de vorm van glycogeen. Dit kan op een later moment weer omgezet worden naar suikers, wanneer het lichaam behoefte heeft aan energie;
 • Aanmaak van belangrijke eiwitten die het lichaam nodig heeft. Deze eiwitten worden onder andere gebruikt voor de aanmaak van spieren en voor transport van stoffen door het lichaam.
 • De 3 functies van de lever zijn essentieel voor het in stand houden van vele processen in het lichaam. De lever werkt voor veel processen in het lichaam samen met andere organen in het lichaam, zoals de alvleesklier en de nieren.

Verhoogde leverwaarden

Verhoogde leverwaarden kunnen ontstaan door veel verschillende oorzaken. De lever wordt aangetast door verschillende factoren. Onder andere alcohol, medicatie, vetophoping en het eigen immuunsysteem kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van afwijkingen aan de lever. Dit kan gemerkt worden in de vorm van leverpijn maar kan ook aanwezig zijn zonder klachten. Uiteindelijk kan een vergrote lever en/of levercirrose ontstaan.  Onderstaande bloedwaarden van de lever worden in het bloedonderzoek gemeten. Als uw leverwaarden te hoog gemeten worden, staat dit aangegeven  in de uitslagen van het bloedonderzoek.

Leverwaarden

ALAT

ALAT is een enzym dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof, zoals gebeurt bij het afbreken van alcohol of medicijnen. ALAT is vooral in de lever aanwezig, maar komt ook in kleine hoeveelheden voor in spieren, de nieren en het hart. Als levercellen beschadigd raken, lekt ALAT vanuit de lever in het bloed, dit zorgt een stijging van de hoeveelheid ALAT in het bloed. Dit kan gebeuren vóórdat er klachten of symptomen zijn die kunnen wijzen op leverschade. Voor schade aan de levercellen is ALAT de meest specifieke bepaling omdat ALAT voornamelijk in de lever aanwezig is.

ASAT

ASAT is net als ALAT een enzym dat in staat is om een stof om te zetten naar een andere stof. Het is minder specifiek dan ALAT omdat het op meerdere plekken in het lichaam voorkomt. Naast de lever komt het ook voor in de hartspier, de skeletspieren, de nieren en het brein. De testen op ASAT worden doorgaans op dezelfde indicatie ingezet als voor ALAT. Wanneer beide testen worden uitgevoerd is het mogelijk om een ratio te berekenen, dit geeft extra informatie.

Gamma-GT

Gamma-glutamyl transpeptidase (gamma-GT) is een enzym dat aanwezig is in levercellen en cellen van de galwegen. Daarnaast is het ook aanwezig in de nieren, alvleesklier, milt, hart en brein. Doordat het Gamma-GT ook wordt vrijgegeven door cellen in de galwegen, is het hierdoor specifieker dan ASAT en ALAT. Zo vormt het een toevoeging op het testen van de standaard laboratorium bepalingen van alleen de lever.

Alkalische fosfatase

Ook alkalische fosfatase is een enzym dat in de levercellen aanwezig is. Alkalische fosfatase is vooral  in de botten aanwezig, maar doorgaans is de uitkomst ook relevant voor de lever.

Bilirubine

Wanneer rode bloedcellen in het lichaam worden afgebroken, gaat ook het zuurstofbindende gedeelte ten gronde. Dit hemoglobine van de rode bloedcel wordt dan omgezet naar bilirubine, een afvalproduct. Dit afvalproduct wordt door de lever uit het bloed gefilterd en naar een andere vorm omgezet. Via de galwegen wordt het vervolgens aan de darmen afgegeven, dit veroorzaakt de bruine kleur van ontlasting.

Leverfunctie meting in bloed

 • ALAT     
 • ASAT     
 • ɣ-GT      
 • Bilirubine           
 • Alkalische Fosfatase       
 • Totaal eiwit       
 • Albumine
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan