• Inhoud
 • Uitgebreide informatie

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam. Het is een orgaan dat gelegen is in de rechterzijde van de buik. Het ligt net onder het middenrif, gedeeltelijk onder de ribben. Een drietal belangrijke functies van de lever zijn het omzetten van afvalstoffen zodat deze kunnen worden afgescheiden, het omzetten en opslaan van stoffen die energie bevatten en ten derde de aanmaak van belangrijke eiwitten.

Lever

De lever is een van de belangrijkste organen van het lichaam. Het is een orgaan dat gelegen is in de rechterzijde van de buik. Het ligt net onder het middenrif, gedeeltelijk onder de ribben. Het is een orgaan dat een flink aantal functies vervult in het lichaam en daardoor zouden we niet zonder kunnen.

Functies lever

Het omzetten van afvalstoffen waardoor deze uit het lichaam gezet kunnen worden. Dit omvat onder andere alcohol en medicatie, maar nog tal van andere stoffen worden ook in de lever omgezet;

 • Het omzetten en opslaan van stoffen die energie bevatten, waaronder suikers. Suikers worden in de lever opgeslagen in de vorm van glycogeen. Dit kan op een later moment weer omgezet worden naar suikers, wanneer het lichaam behoefte heeft aan energie;
 • Aanmaak van belangrijke eiwitten die het lichaam nodig heeft. Deze eiwitten worden onder andere gebruikt voor de aanmaak van spieren en voor transport van stoffen door het lichaam.
 • De 3 functies van de lever zijn essentieel voor het in stand houden van vele processen in het lichaam. De lever werkt voor veel processen in het lichaam samen met andere organen in het lichaam, zoals de alvleesklier en de nieren.

Verhoogde leverwaarden

Verhoogde leverwaarden kunnen ontstaan door veel verschillende oorzaken. De lever wordt aangetast door verschillende factoren. Onder andere alcohol, medicatie, vetophoping en het eigen immuunsysteem kunnen een belangrijke rol spelen bij het ontwikkelen van afwijkingen aan de lever. Dit kan gemerkt worden in de vorm van leverpijn maar kan ook aanwezig zijn zonder klachten. Uiteindelijk kan een vergrote lever en/of levercirrose ontstaan. Onderstaande bloedwaarden van de lever worden in het bloedonderzoek gemeten. Als uw leverwaarden te hoog gemeten worden, staat dit aangegeven in de uitslagen van het bloedonderzoek.

Leverwaarden

ALAT

ALAT is een enzym dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof, zoals gebeurt bij het afbreken van alcohol of medicijnen. ALAT is vooral in de lever aanwezig, maar komt ook in kleine hoeveelheden voor in spieren, de nieren en het hart. Als levercellen beschadigd raken, lekt ALAT vanuit de lever in het bloed, dit zorgt een stijging van de hoeveelheid ALAT in het bloed. Dit kan gebeuren vóórdat er klachten of symptomen zijn die kunnen wijzen op leverschade. Voor schade aan de levercellen is ALAT de meest specifieke bepaling omdat ALAT voornamelijk in de lever aanwezig is.

Alkalische fosfatase

Ook alkalische fosfatase is een enzym dat in de levercellen aanwezig is. Alkalische fosfatase is vooral in de botten aanwezig, maar doorgaans is de uitkomst ook relevant voor de lever.

ASAT

ASAT is net als ALAT een enzym dat in staat is om een stof om te zetten naar een andere stof. Het is minder specifiek dan ALAT omdat het op meerdere plekken in het lichaam voorkomt. Naast de lever komt het ook voor in de hartspier, de skeletspieren, de nieren en het brein. De testen op ASAT worden doorgaans op dezelfde indicatie ingezet als voor ALAT. Wanneer beide testen worden uitgevoerd is het mogelijk om een ratio te berekenen, dit geeft extra informatie.

Bilirubine

Wanneer rode bloedcellen in het lichaam worden afgebroken, gaat ook het zuurstofbindende gedeelte ten gronde. Dit hemoglobine van de rode bloedcel wordt dan omgezet naar bilirubine, een afvalproduct. Dit afvalproduct wordt door de lever uit het bloed gefilterd en naar een andere vorm omgezet. Via de galwegen wordt het vervolgens aan de darmen afgegeven, dit veroorzaakt de bruine kleur van ontlasting.

Gamma-GT

Gamma-glutamyl transpeptidase (gamma-GT) is een enzym dat aanwezig is in levercellen en cellen van de galwegen. Daarnaast is het ook aanwezig in de nieren, alvleesklier, milt, hart en brein. Doordat het Gamma-GT ook wordt vrijgegeven door cellen in de galwegen, is het hierdoor specifieker dan ASAT en ALAT. Zo vormt het een toevoeging op het testen van de standaard laboratorium bepalingen van alleen de lever.

Leverfunctie meting in bloed

 • ALAT
 • Albumine
 • Alkalische Fosfatase
 • ASAT
 • Bilirubine
 • Totaal eiwit
 • ɣ-GT

Afwijkende leverwaarden kunnen ontstaan door veel verschillende oorzaken. De lever kan worden aangetast door verschillende factoren. Onder andere alcohol, medicatie, vetophoping en het eigen immuunsysteem kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van afwijkingen aan de lever. Meestal merk je niets van afwijkingen aan de lever, maar op lange termijn kunnen er ernstige klachten ontstaan, zoals bijvoorbeeld levercirrose.

Dit wordt gemeten

Er worden zeven leverwaarde in het bloed gemeten. Dit zijn het ALAT, Albumine, Alkalische fosfatase, ASAT, Billirubine, Totaal eiwit en het Gamma GT gehalte. De ALAT waarde, Gamma GT en ASAT waarde zijn de bekendste leverwaarde en zijn enzymen die in de lever helpen stoffen om te zetten in andere stoffen.

Bepalingen bloedonderzoek lever


Verhoogde leverwaarden kunnen duiden op een afwijking in de lever. Dit bloedonderzoek meet de leverfunctie.

ALAT Albumine
Alkalische Fosfatase ASAT
Bilirubine Totaal eiwit
ɣ-GT
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl