• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Een lichaam heeft een tweetal nieren, gelegen aan beide flanken achter de buikholte. De nieren zijn middels bloedvaten verbonden met het hart- en vaatsysteem en via de urinewegen met de blaas en de plasbuis. De nieren dienen onder andere als filter voor het bloed waarbij er afvalstoffen en vocht uit het bloed kunnen worden gehaald. De nieren hebben verschillende belangrijke functies zoals het reguleren van de vocht en zoutbalans, het verwijderen van afvalstoffen uit het bloed, het produceren van hormonen en het omzetten van vitamine D.

Nieren

Elk gezond lichaam heeft een tweetal nieren, gelegen aan beide flanken achter de buikholte. De nieren zijn middels bloedvaten verbonden met het hart- en vaatsysteem en via de urinewegen met de blaas en de plasbuis. De nieren dienen onder andere als filter voor het bloed waarbij er afvalstoffen en vocht uit het bloed wordt gehaald. Het filter is in staat om bepaalde stoffen en vocht door te laten, maar anderen zoals eiwitten juist tegen te houden. Deze stoffen worden vervolgens via een aantal kanalen bewerkt waardoor uiteindelijk urine ontstaat die in de blaas terechtkomt. De nier heeft verschillende funties.

Nierfunctie

Reguleren van de vocht- en zoutbalans, waarbij ook indirect een invloed ontstaat op de bloeddruk. De nieren ontvangen signalen over de hoeveelheid vocht in het lichaam en zijn tevens in staat om de bloeddruk te meten. Op basis van deze gegevens past de nier zijn filtering aan met betrekking tot vocht en zouten;
Afvalstoffen verwijderen uit het bloed. Door het bloed te filteren en te ontdoen van afvalstoffen heeft de nier een reinigende werking. Onder andere afvalproducten van de spieren of medicatie kunnen hierdoor het lichaam via de urine verlaten;
Produceren van hormonen. Hormonen zijn boodschapperstoffen van het lichaam die ergens anders in het lichaam vervolgens zorgen voor een effect. De nier maakt hormonen aan die boodschapper zijn voor het reguleren van de bloeddruk en het aanmaken van nieuwe rode bloedcellen. Het bekendste hormoon hierbij is erytropoëtine (EPO), dat bekend staat als doping voor sporters. Dit zorgt voor een verhoogde aanmaak van rode bloedcellen en daarmee voor een verbeterd transport van zuurstof door het lichaam;
Omzetten van vitamine D. Doorgaans maakt het lichaam vitamine D aan op het moment dat er zonlicht op de huid komt. Deze vorm van vitamine D is echter nog niet direct functioneel voor het lichaam en moet nog worden omgezet. De nier is in staat om deze vorm van vitamine D functioneel te maken voor het lichaam zodat deze daadwerkelijk gebruikt kan worden voor de opname van calcium in de botten.

Nierfalen

De nieren hebben een enorme overcapaciteit in het lichaam. Dat wil zeggen dat we pas problemen ondervinden wanneer de nieren voor maximaal 20-30% werken. We zullen dus ook pas zeer laat klachten ontwikkelen van een verminderde nierfunctie. Problemen met de nieren kunnen ontstaan uit bijvoorbeeld nierstenen maar ook een urineweginfectie kan het gevolg zijn van een verminderde nierfunctie. Enkele risicofactoren voor het ontwikkelen van nierfalen zijn:

  • Diabetes
  • Hoge bloeddruk
  • Hoog cholesterol
  • Overgewicht
  • Erfelijkheid
  • Roken

Verminderde nierfunctie meten

Kreatininewaarde

Kreatinine is een afbraakproduct van de spieren die in het bloed terechtkomt en uit het lichaam wordt gefilterd door de nieren. Het kan licht verhoogd raken wanneer iemand intensief sport en daardoor veel spiermassa heeft. In andere gevallen kan het op een aanwijzing duiden voor beschadiging van de nieren.

eGFR

Het eGFR is een geschatte maat van de nierfunctie van het lichaam, gebaseerd op het gemeten kreatininegehalte en uw leeftijd.

Natrium

De nieren spelen een belangrijke rol bij het behouden van de vocht- en zoutbalans. Natrium is een zout dat in het bloed kan worden gemeten.

Calcium

Een verminderde nierfunctie heeft invloed op de calciumhuishouding. De nier heeft normaal gesproken de taak om vitamine D om te zetten naar een actieve vorm. Wanneer er minder vitamine D in het lichaam aanwezig is, wordt ook het calcium minder goed gereguleerd waardoor deze verlaagd kan zijn.

Eiwit in urine (microalbumine)

Microalbumine is een eiwit dat in de lever wordt aangemaakt. De nieren filteren dit eiwit bij een gezonde nierfunctie uit de urine. Als microalbumine in de urine aanwezig is, kan dit duiden op een verminderde nierfunctie.

Nierfunctie laboratoriumonderzoek

  • Kreatinine
  • Natrium
  • Calcium
  • eGFR
  • Urine screening
  • Micro albumine (urine)

Bij een verminderde werking van de nieren spreken we bij ernstig verminderde werking over nierfalen. Er zijn verschillende risicofactoren voor het ontstaan van nierfalen zoals, diabetes, een hoge bloeddruk en cholesterol, overgewicht, erfelijkheid en roken. Klachten bij nierfalen zijn vermoeidheid, jeuk, algehele malaise, misselijkheid en slapeloosheid.

Dit wordt gemeten

Er worden acht verschillende waarde die betrekking hebben op de nierfunctie gemeten zowel in het bloed als in de urine. Dit zijn de kreatinine , natrium, calcium en het eGFR gehalte in het bloed. Verder wordt de urine gescreend en er wordt specifiek gekeken naar micro albumine (kleine eiwitten die bij verminder nierfunctie in de urine terecht kunnen komen).

Bepalingen bloedonderzoek nieren

Nierfalen zijn een verzamelnaam voor het verminderd functioneren van de nieren. Dit laboratoriumonderzoek meet het functioneren van de nieren.

Calcium eGFR
Gecorrigeerd calcium Kreatinine
Micro albumine (urine) Natrium
Urine screening
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl