Terug naar overzicht
Organen

Bloedonderzoek hypofyse

De hypofyse is een zeer kleine klier die zich onderaan de hersenen bevindt. De hypofyse staat onder invloed van verschillende factoren, waaronder de hypothalamus. De belangrijkste functie van de hypofyse is het produceren van verschillende hormonen.

De hypofyse scheidt negen verschillende hormonen uit, waarvan de meest belangrijkste zijn het groeihormoon (GH), thyreoïdstimulerend hormoon (TSH), adrenocorticotroof hormoon (ACTH), follikel stimulerend hormoon (FSH), luteïniserend hormoon (LH) en prolactine. Hormonen in het lichaam werken over het algemeen via een feedback mechanisme. Dit betekent dat de concentratie van hormonen in het lichaam gemeten wordt en op basis van deze concentraties de afgifte van hormonen verhoogd of verlaagd wordt.

NB. Om een accurate cortisolmeting te doen wordt u geadviseerd een afspraak bij een prikpost te maken voor 10:00 uur in de morgen

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan drie werkdagen in beslag nemen.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

De meeste hormonen van de hypofyse kunnen gemeten worden in het bloed. Dit geeft over het algemeen een goede indicatie van de werking van de hypofyse. Wanneer hier afwijkingen worden gevonden, kan dit een eerste indruk geven waarna verder onderzoek geadviseerd kan worden. Klachten die ontstaan bij hypofyse problemen zijn zeer verschillend omdat de hormonen verschillende functies en daarmee ook klachten kunnen geven.

Bepalingen bloedonderzoek hypofyse

 • TSH
 • FSH
 • LH
 • Prolactine
 • Groeihormoon
 • Cortisol
 • iGF-1 (Somatedine C)

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Hypofyse

De hypofyse is een zeer kleine klier die zich onderaan de hersenen bevindt. De hypofyse staat onder invloed van verschillende factoren, waaronder de hypothalamus. De hypothalamus is een orgaan, gelegen boven de hypofyse en die hierop invloed uitoefent. De belangrijkste functie van de hypofyse is het produceren van verschillende typen hormonen. Daarmee is het de spil in het hormonale stelsel.

 Hypofyse hormonen

De hypofyse scheidt in totaal 9 verschillende hormonen uit. De belangrijkste hiervan zijn het groeihormoon (GH), thyreoïdstimulerend hormoon (TSH), adrenocorticotroof hormoon (ACTH), follikel stimulerend hormoon (FSH), luteïniserend hormoon (LH) en prolactine. Deze hormonen hebben allemaal een verschillende functie in het lichaam:

 • GH: regelt de groei van spierweefsel in het lichaam. Daarnaast is het belangrijk bij de groei van de botten;
 • TSH: hormoon dat de schildklier aanzet om schildklierhormoon te produceren. Het is dus het regelmechanisme voor de schildklier;
 • ACTH: zet de bijnier aan om hormonen te produceren. Het belangrijkste hormoon dat in de bijnier wordt aangemaakt is cortisol, dit wordt ook wel het stresshormoon genoemd;
 • FSH: stimuleert de geslachtsorganen. Bij vrouwen zorgt het voor stimulatie van de voorlopers van eicellen, terwijl het bij mannen de aanmaak van spermacellen stimuleert;
 • LH:  bij vrouwen zorgt dit hormoon voor de eisprong en de ontwikkeling van dit ei tot een geel lichaam. Bij mannen stimuleert het de aanmaak van testosteron;
 • Prolactine: wordt normaal gesproken bij vrouwen afgegeven tijdens de zwangerschap en tijdens de periode waarin borstvoeding wordt gegeven, na de geboorte van een kind. Het stimuleert daarbij ook de melkproductie in de borsten.

Hormonen in het lichaam werken over het algemeen via een feedback mechanisme. Dit betekent dat de concentratie van hormonen in het lichaam gemeten wordt en op basis van deze concentraties de afgifte van hormonen verhoogd of verlaagd wordt. U kunt dit vergelijken met de thermostaat bij u thuis. Op basis van de temperatuur in de kamer wordt de intensiteit van de verwarming aangepast.

Hypofysetumor

Bij excessieve afgifte van een hormoon of juist bij te weinig aanmaak ervan, kan dit feedback mechanisme niet voldoende reageren waardoor bepaalde aandoeningen ontstaan. De klachten die bij de verschillende aandoeningen passen, zijn afhankelijk van welk hormoon is aangedaan. Een van de oorzaken van een afwijking van de hypofysehormonen is het ontstaan van een hypofysetumor. Er zijn echter ook andere vele oorzaken die van invloed kunnen zijn op afwijkende hypofysewaarden.

Hypofyse aandoeningen symptomen

De klachten die ontstaan bij afwijkingen in de hypofyse zijn afhankelijk van welke hormonen zijn aangedaan. Deze hormonen kunnen door afwijkingen te veel of te weinig aangemaakt worden. De klachten die ontstaan hebben altijd te maken met de functie van het specifieke hormoon dat is aangedaan. Voor een overzicht van de verschillende klachten die kunnen ontstaan kunt u een overzicht van de Nederlandse hypofyse stichting raadplegen. Hier staan de verschillende aandoeningen beschreven per teveel of tekort van een bepaald hormoon.

Hypofyse diagnostiek

De meeste hormonen van de hypofyse kunnen gemeten worden in het bloed. Dit geeft over het algemeen een goede indicatie van de werking van de hypofyse. Wanneer hier afwijkingen worden gevonden, kan dit gecomplementeerd worden met gezichtsveldonderzoek en een MRI om een hypofysetumor uit te sluiten. Gezichtsveldafwijkingen ontstaan wanneer er een hypofysetumor op de oogzenuwen drukt, vandaar dat dit gecontroleerd wordt.

De behandeling van de hypofyse afwijking is afhankelijk van de specifieke oorzaak. Dit kunt u in overleg met uw (huis)arts bespreken.

Bloedonderzoek hypofyse

 • TSH        
 • FSH        
 • LH          
 • Prolactine          
 • Groeihormoon
 • Cortisol                
 • iGF-1 (Somatedine C)
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan