Terug naar overzicht
Check-ups

Bloedgroep

Je bloedgroep laten bepalen kan met deze bloedtest van Yourlabs. Je bloedgroep is van belang om te weten als je bijvoorbeeld een bloedtransfusie krijgt of bloeddonor wil worden. In je bloed bevinden zich op de rode bloedcellen bepaalde antigenen, afhankelijk van deze antigenen heb je een bloedgroep, ook kan de aanwezigheid van de rhesusfactor worden vastgesteld. Ook wordt uw bloed op antistoffen gecontroleerd om te kijken of uw bloed antistoffen bevat tegen niet - lichaamseigen rode bloedcellen

Bloedgroepbepaling (ABO + rhesus) test welke bloedgroep iemand heeft en of de rhesusfactor aanwezig is. Met behulp van deze AB0-rhesus bloedgroeptypering test wordt vastgesteld of iemand bloedgroep A, B, AB of 0 (nul) heeft. Daarnaast wordt de aan- of afwezigheid van de rhesusfactor vastgesteld. De meest voorkomende bloedgroep is nul-positief.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Je kan de volgende bloedgroepen hebben: Bloedgroep  A positief, bloedgroep A negatief, bloedgroep B-positief, bloedgroep B negatief, AB-positief, AB-negatief en bloedgroep nul-positief en bloedgroep nul-negatief.

Bepalingen bloedgroepen

Onderstaand bloedonderzoek bekijkt welke bloedgroep u heeft, of er sprake is van een Rhesusfactor en of u antistoffen heeft tegen niet – lichaamseigen bloedcellen.

 • Bloedgroep
 • Rhesusfactor
 • Antistofscreening

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Bloedgroepen

Een bloedgroep is een classificatie van bloed, bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van bepaalde moleculen op het ('antigenen') celmembraan van de rode bloedcellen. Deze antigenen zijn macromoleculen. Je bloedgroep kan bijvoorbeeld van belang zijn bij het krijgen van een bloedtransfusie.

Bloedgroepbepaling (ABO + rhesus) Bloedgroep en rhesusfactor. Met behulp van deze AB0-rhesus bloedgroeptypering test wordt vastgesteld of iemand bloedgroep A, B, AB of 0 (nul) heeft. Daarnaast wordt de aan- of afwezigheid van de rhesusfactor vastgesteld.

Het type bloedgroep dat iemand heeft wordt bepaald door specifieke eiwitten ('antigenen') die aanwezig zijn op de rode bloedcellen. Het belangrijkste zijn de A en B antigenen. Personen kunnen antigeen A (bloedgroep A), antigeen B (bloedgroep B), antigeen A en B (bloedgroep AB) of geen antigeen A en B (bloedgroep nul) op hun rode bloedcellen hebben. Het lichaam maakt van nature antistoffen aan tegen het antigeen dat niet aanwezig is op de eigen rode bloedcellen. Hiervoor is geen contact nodig met het lichaamsvreemde antigeen. Iemand met bloedgroep A heeft dus van nature antistoffen tegen bloedgroep B en omgekeerd. Iemand met bloedgroep 0 heeft antistoffen tegen bloedgroep A en bloedgroep B, iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen tegen A of B. De antistoffen zijn met name belangrijk bij bloedtransfusies. Ter voorbeeld: iemand met bloedgroep A kan geen bloed ontvangen van iemand met bloedgroep B. De antistoffen zouden ervoor zorgen dat het bloed gaat samenklonteren.

Rhesusfactor

Antistoffen tegen de rhesusfactor komen niet van nature voor. Iemand zonder rhesusfactor (rhesusfactor-negatief) dient eerst in contact komen met rhesus-positief bloed voordat rhesus-antistoffen worden aangemaakt. Dit kan gebeuren bij contact via een bloedtransfusie of zwangerschap van een rhesus-positief kind.

Een persoon met bloedgroep AB heeft geen antistoffen, deze kan in noodgevallen van alle bloedgroepen (mits er geen andere belemmeringen zijn) bloed ontvangen. Iemand met bloedgroep 0 (nul) kan juist aan iedereen doneren door de afwezigheid van antigenen.

In de praktijk worden echter alleen bloedtransfusies uitgevoerd met bloed van een “bloeddonor” met dezelfde bloedgroep. 

Bloedgroep test

Onderstaand bloedonderzoek bekijkt welke bloedgroep u heeft, of er sprake is van een Rhesusfactor en of u antistoffen heeft tegen niet – lichaamseigen bloedcellen.

Antistofscreening (dit mag tussen Rhesusfactor en Bloedgroep test).

Bij erytrocytenimmunisatie bevat het bloed antistoffen tegen niet-lichaamseigen rode bloedcellen, de zogenaamde irregulaire erytrocytenantistoffen (IEA) ofwel bloedgroepantistoffen. EA (bloedgroepantistoffen) kunnen zijn gevormd naar aanleiding van bloedtransfusies, transplantaties of eerdere zwangerschappen. In het laatste geval zijn foetale erytrocyten in de moederlijke circulatie terechtgekomen. 

Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan