• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Je bloedgroep laten bepalen kan met deze bloedtest van Yourlabs. Je bloedgroep is van belang om te weten als je bijvoorbeeld een bloedtransfusie krijgt of bloeddonor wil worden. In je bloed bevinden zich op de rode bloedcellen bepaalde antigenen, afhankelijk van deze antigenen heb je een bloedgroep, ook kan de aanwezigheid van de rhesusfactor worden vastgesteld. Ook wordt uw bloed op antistoffen gecontroleerd om te kijken of uw bloed antistoffen bevat tegen niet - lichaamseigen rode bloedcellen.

Bloedgroepen

Een bloedgroep is een classificatie van bloed, bepaald door het al dan niet aanwezig zijn van bepaalde moleculen op het ('antigenen') celmembraan van de rode bloedcellen. Deze antigenen zijn macromoleculen. Je bloedgroep kan bijvoorbeeld van belang zijn bij het krijgen van een bloedtransfusie.

Bloedgroepbepaling (ABO + rhesus) Bloedgroep en rhesusfactor. Met behulp van deze AB0-rhesus bloedgroeptypering test wordt vastgesteld of iemand bloedgroep A, B, AB of 0 (nul) heeft. Daarnaast wordt de aan- of afwezigheid van de rhesusfactor vastgesteld.

Het type bloedgroep dat iemand heeft wordt bepaald door specifieke eiwitten ('antigenen') die aanwezig zijn op de rode bloedcellen. Het belangrijkste zijn de A en B antigenen. Personen kunnen antigeen A (bloedgroep A), antigeen B (bloedgroep B), antigeen A en B (bloedgroep AB) of geen antigeen A en B (bloedgroep nul) op hun rode bloedcellen hebben. Het lichaam maakt van nature antistoffen aan tegen het antigeen dat niet aanwezig is op de eigen rode bloedcellen. Hiervoor is geen contact nodig met het lichaamsvreemde antigeen. Iemand met bloedgroep A heeft dus van nature antistoffen tegen bloedgroep B en omgekeerd. Iemand met bloedgroep 0 heeft antistoffen tegen bloedgroep A en bloedgroep B, iemand met bloedgroep AB heeft geen antistoffen tegen A of B. De antistoffen zijn met name belangrijk bij bloedtransfusies. Ter voorbeeld: iemand met bloedgroep A kan geen bloed ontvangen van iemand met bloedgroep B. De antistoffen zouden ervoor zorgen dat het bloed gaat samenklonteren.

Rhesusfactor

Antistoffen tegen de rhesusfactor komen niet van nature voor. Iemand zonder rhesusfactor (rhesusfactor-negatief) dient eerst in contact komen met rhesus-positief bloed voordat rhesus-antistoffen worden aangemaakt. Dit kan gebeuren bij contact via een bloedtransfusie of zwangerschap van een rhesus-positief kind.

Een persoon met bloedgroep AB heeft geen antistoffen, deze kan in noodgevallen van alle bloedgroepen (mits er geen andere belemmeringen zijn) bloed ontvangen. Iemand met bloedgroep 0 (nul) kan juist aan iedereen doneren door de afwezigheid van antigenen.

In de praktijk worden echter alleen bloedtransfusies uitgevoerd met bloed van een “bloeddonor” met dezelfde bloedgroep.

Bloedgroep test

Onderstaand bloedonderzoek bekijkt welke bloedgroep u heeft, of er sprake is van een Rhesusfactor en of u antistoffen heeft tegen niet – lichaamseigen bloedcellen.

Antistofscreening (dit mag tussen Rhesusfactor en Bloedgroep test)

Bij erytrocytenimmunisatie bevat het bloed antistoffen tegen niet-lichaamseigen rode bloedcellen, de zogenaamde irregulaire erytrocytenantistoffen (IEA) ofwel bloedgroepantistoffen. EA (bloedgroepantistoffen) kunnen zijn gevormd naar aanleiding van bloedtransfusies, transplantaties of eerdere zwangerschappen. In het laatste geval zijn foetale erytrocyten in de moederlijke circulatie terechtgekomen.

Bloedgroepbepaling (ABO + rhesus) test welke bloedgroep iemand heeft en of de rhesusfactor aanwezig is. Met behulp van deze AB0-rhesus bloedgroeptypering test wordt vastgesteld of iemand bloedgroep A, B, AB of 0 (nul) heeft. Daarnaast wordt de aan- of afwezigheid van de rhesusfactor vastgesteld. De meest voorkomende bloedgroep is nul-positief.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Dit wordt gemeten

Je kan de volgende bloedgroepen hebben: Bloedgroep A positief, bloedgroep A negatief, bloedgroep B-positief, bloedgroep B negatief, AB-positief, AB-negatief en bloedgroep nul-positief en bloedgroep nul-negatief.

Bepalingen bloedgroepen

Onderstaand bloedonderzoek bekijkt welke bloedgroep u heeft, of er sprake is van een Rhesusfactor en of u antistoffen heeft tegen niet-lichaamseigen bloedcellen.

Antistofscreening Bloedgroep
Rhesusfactor
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl