Vegetariër en veganisten check-up

 • Inhoud
 • Uitgebreide informatie

Vitamine B12 tekorten komen vaak voor bij veganisten en vegetariërs, deze essentiële vitamine komt veel voor in dierlijke producten. Vitamine B12 tekort komt vaker bij veganisten (eten geen enkele dierlijke producten) dan bij vegetariërs (eten geen vlees). Naast vitamine B12 tekorten komen ook vaak ijzertekorten en vitamine D3 tekorten voor.

Vegetarisch en veganistisch eten

Vegetariërs kiezen er voor om geen vlees te eten. Sommige mensen kiezen er wel voor om vis te eten, maar over het algemeen eten vegetariërs ook geen vis. De belangrijkste redenen die mensen hiervoor opgeven zijn hun eigen gezondheid, dierenwelzijn of het milieu. De laatste schattingen geven aan dat ongeveer 5% van de Nederlanders vegetariër is.

Veganisten kiezen er net als vegetariërs voor om geen vlees te eten, maar eten daarnaast ook geen enkel ander dierlijk product.

Voedingstoffentekort door gebrek aan dierlijke producten

Vlees en vis bevatten echter een aantal belangrijke voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft. Hierbij gaat het voornamelijk om eiwitten, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vette vis bevat daarnaast een hoge hoeveelheid omega 3+ die voor het lichaam essentieel is.

Een tekort aan ijzer kan onder andere leiden tot een tekort aan rode bloedcellen. Ook vitamine B12 kan hieraan bijdragen. Vitamine B1 is voornamelijk van belang voor het verbranden van koolhydraten en houdt het zenuwstelsel samen met vitamine B12 in goede conditie. Eiwitten zijn essentiële bouwstoffen die het lichaam gebruikt. Onder andere de opbouw van spieren is afhankelijk van eiwitten.

Gevolgen vegetariër of veganist zijn

Lang niet iedereen die geen dierlijke producten gebruikt krijgt tekorten. Er zijn zelfs onderzoeken bekend waarin beweerd wordt dat het achterwege laten van dierlijke producten goed is voor de gezondheid. Echter er is ook een risico op een tekort aan voedingstoffen, deze zijn hieronder beschreven.

Het belangrijkste gevolg van te weinig ijzer is een tekort aan rode bloedcellen. Ook een tekort aan vitamine B12 kan hiervoor zorgen. Dit leidt vervolgens tot een tekort aan zuurstoftransport waardoor u zich vermoeid en zwak kan voelen. Ook zien we duizeligheid, hartkloppingen en kortademigheid bij inspanningen voorkomen.

Wanneer er afwijkingen aan het zenuwstelsel ontstaan ten gevolg van een tekort aan vitamine B1 en B12 geeft dit vaak tintelingen in de handen of voeten. Tevens zien we dat de handelingen en bewegingen minder precies gaan. Het is belangrijk om te vermelden dat niet iedereen met een tekort aan vitamine B1 of B12 deze klachten of afwijkingen heeft.

Bij een groot tekort aan eiwitten zullen voornamelijk de spieren afnemen in sterkte en daarmee kan er minder kracht gegenereerd worden. Tevens kan er door een veranderende samenstelling van het bloed en weefsel een probleem ontstaan met het afvoeren van vocht. Hierdoor kunnen er vochtophopingen in het lichaam ontstaan.

Voedingsstof tekort voorkomen

Om tekorten van voedingsstoffen te voorkomen is het belangrijk om bewust bepaalde voedingsstoffen binnen te krijgen die u mist wanneer u geen vlees en vis eet. Het voedingscentrum adviseert onder andere om extra ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Tevens kan groente, brood en andere graanproducten en zuivel het tekort aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 voorkomen. Daarnaast zorgt vitamine C er voor dat ijzer beter wordt opgenomen. Het kan dus verstandig zijn om groente en fruit te eten bij een maaltijd waarin u ijzer gebruikt.

Omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten voorkomt en deze essentieel zijn voor de mens is het voor veganisten belangrijk om dit op een andere manier aan te vullen. Voedingssupplementen met vitamine B12 is voor hen dan ook van belang. Daarnaast moet ook de inname van eiwit iets verhoogd worden door veganisten t.o.v. vegetariërs.

Vitamine B12 tekort

Het is voor veganisten en vegetariërs belangrijk om de toestand van de voedingsstoffen in het lichaam in de gaten te houden. Middels een bloedtest kunnen deze verschillende onderdelen snel in kaart worden gebracht. Vitamine B12 tekort is het meest voorkomende tekort bij veganisten en vegetariërs.

Bloedonderzoek veganisten en vegetariërs

 • Vitamine B12
 • Vitamine D3
 • Bloedbeeld
 • Calcium
 • IJzer
 • Ferritine
 • Transferrine
 • Albumine
 • Magnesium
 • IJzerverzadiging (berek.)

Dit bloedonderzoek analyseert het bloed op de meest voorkomende tekorten van essentiële vitamines, mineralen en voedingstoffen bij veganisten en vegetariërs. Het is voor veganisten en vegetariërs van belang om de bloedwaarde van deze voedingsstoffen in de gaten te houden. Mochten er tekorten ontstaan dan kan men dit (vaak) opvangen door extra inname van deze stoffen in de vorm van bijvoorbeeld vitamine of supplementen.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan twee werkdagen in beslag nemen.

Dit wordt gemeten

Heb ik vitamine B12, vitamine D3 of ijzertekorten omdat ik veganist of vegetariër ben? Ben je vermoeid of merk je andere klachten en twijfel je toch of dit te maken heeft met je voedingspatroon. Wat zijn de symptomen van een ijzertekort of vitamine B12 tekort? Het probleem is dat deze heel verschillend kunnen zijn. Dit bloedonderzoek geeft inzicht in je bloedwaarde gericht op mensen die veganist of vegetariër zijn.

Bepalingen vegetariër en veganisten check-up

Albumine Bloedbeeld met diff
Ferritine Gecorrigeerd calcium
IJzer IJzerverzadiging
Magnesium Transferrine
Vitamine B12 Vitamine D3
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl