Terug naar overzicht
Check-ups

Check-up Uitgebreid

Wij vinden dat iedereen het recht heeft om zelf zijn bloedwaarde te meten, als hij of zij daar behoefte aan heeft. Een uitgebreid bloedonderzoek geeft meer inzicht dan de Check-up basis die zeven bepalingen in het bloed meet. Deze uitgebreide check-up van het bloed meet achttien bloedmarkers.

Wilt u uw cholesterolprofiel meten dan is dit een perfecte gezondheidstest. Dit bloedonderzoek meet niet enkel uw cholesterol, maar uw volledig lipidenprofiel. Ook bevat dit laboratoriumonderzoek verschillende markers die uw lever- en nierfunctie kunnen bepalen. Maar ook inzicht in mogelijke ontstekingen in het lichaam en uw schildklierstofwisseling worden gemeten op basis van dit (preventief) bloedonderzoek.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Binnen 24 uur eerste uitslagen online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Deze gezondheidstest van het bloed bevat verschillende onderzoeken. De suikerstofwisseling wordt in kaart gebracht aan de hand van een glucosebepaling en het HbA1c (cyclische glucose). Ook wordt het volledig lipidenprofiel (cholesterol) bepaald. De kreatinine en eGFR worden bepaald om de nierfunctie te analyseren. Verschillende lever enzymen worden gemeten om de leverfunctie te analyseren, dit zijn o.a. het ALAT, ASAT en Gamma GT.  Er worden verschillende mineralen gemeten, het volledig bloedbeeld met o.a. de witte en rode bloedcellen wordt gemeten en om inzicht te krijgen in het functioneren van de schildklier wordt het TSH bepaald.

Bepalingen Check-up uitgebreid.
Alle laboratoriumonderzoeken van het bloed worden uitgevoerd op veneus bloed (niet enkel een vingerprik) in een volledig Nederlands geaccrediteerd laboratorium, dit zorgt voor meer accurate resultaten. Dit bloedonderzoek meet een uitgebreid pallet van bloedwaarde om zo uw gezondheid te testen.

 • HbA1c
 • Glucose Nuchter
 • Cholesterol
 • HDL cholesterol
 • LDL cholesterol
 • Trigyceriden
 • Chol. Risico Index
 • CRP
 • Bezinking
 • Kreatinine
 • eGFR
 • ALAT
 • ASAT
 • ɣ-GT
 • Natrium
 • Kalium
 • Bloedbeeld
 • TSH

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Bloedonderzoek uitgebreid check-up
Het menselijk lichaam is onderhevig aan allerlei verschillende factoren. Zowel externe als interne invloeden bepalen de gezondheid van ons lichaam. Externe factoren die het lichaam beïnvloeden zijn bijvoorbeeld micro-organismen die voor infecties zorgen, blessures die we oplopen ten gevolg van sporten of stoffen die het lichaam versterken of beschadigen. Ook in het lichaam zelf zijn er mechanismen die de gezondheid beïnvloeden. Zo speelt bijvoorbeeld ons afweersysteem een belangrijke rol evenals de capaciteit om bepaalde voedingsstoffen op te nemen.

Een groot deel van de invloed van al deze factoren op de gezondheid van de mens is te meten door middel van specifieke stoffen in het bloed. Door deze te meten en te vergelijken met de normaalwaarden die zijn opgesteld door een enorme groep mensen te bekijken kan bepaald worden of er op bepaalde punten afwijkingen aanwezig zijn. Afwijkingen van deze stoffen kunnen soms relevant zijn om een onderliggend probleem in het lichaam aan te duiden.

Uitgebreid bloedonderzoek
Tevens zorgt een meting van de verschillende stoffen voor een beter inzicht in de huidige staat van het lichaam. Op deze manier is het mogelijk om uw levensstijl waar nodig aan te passen om het lichaam gezond te houden. Daarnaast kan inzicht in uw gezondheid ook leiden tot een verhoogd bewustzijn van uw gezondheid en daarmee ook motivatieverhogend werken.

U bloed laten testen op alles, is een onmogelijke opgave. Dit onderzoek bevat echter wel een zeer  uitgebreide check-up van verschillende lichaamsfuncties. Gericht op de stofwisseling (suiker), een uitgebreid vetzuurprofiel, nierfunctie, leverfunctie mogelijke ontstekingen, mineralen en zouten (vochtregulatie), een groot bloedbeeld en de schildklierfunctie.

Bloedwaarden

HbA1c
Een pure bepaling van suiker (glucose) in het bloed weergeeft alleen de actuele glucosewaarde op het moment van prikken. Om de lange termijn te monitoren wordt het HbA1c gemeten. Het betreft een meting van de rode bloedcellen, waar glucose aan blijft plakken. Doordat deze gedurende hun reis door het lichaam glucose tegenkomen en verzamelen, is aan de hand van de hoeveelheid glucose op de rode bloedcel te zien hoe de glucosespiegel over lange termijn is geweest.

Wanneer uw HbA1c verhoogd is gemeten terwijl u niet bekend bent met diabetes is het verstandig om een tweede meting te doen. Dit verhoogd de betrouwbaarheid van de test.

Totaal cholesterol
Het lichaam bevat verschillende soorten vetten, vetzuren en vetachtige stoffen. Een hiervan is cholesterol. Cholesterol is een vetachtige stof die het menselijk lichaam nodig heeft als bouwsteen voor lichaamscellen en hormonen. Het meeste cholesterol wordt aangemaakt in de lever. Een klein gedeelte komt in het lichaam via voeding. Het bloedonderzoek geeft aan hoe hoog het cholesterolgehalte is in millimol per liter bloed (mmol/l). Het cholesterolgehalte in het bloed kan nogal schommelen. Daarom is het raadzaam het cholesterolgehalte meerdere keren te onderzoeken.

LDL- cholesterol
Het bloed vervoert cholesterol door het aan eiwitten te binden. Deze verbindingen heten lipoproteïnen. Er zijn verschillende soorten lipoproteïnen: HDL (Hoge Dichtheid Lipoproteïne) en LDL (Lage Dichtheid Lipoproteïne): 

LDL vervoert cholesterol van de lever naar de rest van het lichaam. Een beetje LDL is nodig om bijvoorbeeld beschadigingen in weefsels te herstellen. Maar deze verbindingen kunnen zich ook vastzetten in de binnenwand van bloedvaten. Een teveel aan LDL blijft plakken aan beschadigingen van de vaatwanden. Deze beschadigingen kunnen het gevolg zijn van roken, verhoogde bloeddruk of ouderdom. De bloedvaten slibben daardoor langzaam dicht en het bloed kan er steeds moeilijker doorheen stromen. Dit staat bekend als slagaderverkalking (arteriosclerose). Op deze manier draagt LDL bij aan het ontstaan van hart- en vaatziekten. De verbinding van LDL en cholesterol noemen we LDL-cholesterol.

HDL- cholesterol
HDL neemt cholesterol uit het bloed weg en voert het af naar de lever, waar het wordt afgebroken. Vervolgens verlaten deze afbraakproducten het lichaam via gal en de ontlasting. Door het afvoeren van cholesterol beschermt HDL het lichaam tegen hart- en vaatziekten. De verbinding van HDL en cholesterol noemen we HDL-cholesterol.

Cholesterol- ratio
De verhouding tussen LDL en HDL noemen we de cholesterolratio. Een ‘scheve’ verhouding met te veel LDL vormt een belangrijk risico voor hart- en vaatziekten. 

De cholesterolratio wordt berekend door het totaal cholesterolgehalte (LDL + HDL) te delen door het HDL. De ratio hoort kleiner dan 5 te zijn. 

Triglyceriden
Triglyceriden zijn vetten (vrije vetzuren) in het bloed die door het lichaam als energiebron gebruikt worden. Als uw triglyceriden verhoogd zijn, kan dit het proces van aderverkalking versnellen en daarmee het risico op hart- en vaatziekten verhogen.

CRP
C-Reactive Protein is een eiwit dat het lichaam vrijmaakt wanneer er een ontsteking in het lichaam ontstaat. Dit eiwit wordt vervolgens gebruikt om schadelijke en lichaamsvreemde stoffen te neutraliseren. Het is daarmee een marker voor ontsteking.

Uit onderzoek blijkt dat het CRP te gebruiken is als een indicator voor het risico op hart- en vaatziekten. Chronische ontstekingen die nauwelijks bemerkt worden in het lichaam spelen een rol bij het beschadigen van de wanden van de bloedvaten. Het afweersysteem van het lichaam gaat dan een reactie aan met cholesterol waardoor er plakvorming ontstaat in de vaatwand. Dit geeft uiteindelijk een risico op vernauwing van de bloedvaten en daarmee een risico op hart- en vaatziekten. Wanneer het CRP extreem verhoogd is duidt dit op acute ontsteking en is contact met een arts noodzakelijk.

Kreatinine
Kreatinine is een afbraakproduct van de spieren dat in het bloed terechtkomt en uit het lichaam wordt gefilterd door de nieren. Het kan licht verhoogd raken wanneer iemand intensief sport en daardoor veel spiermassa heeft. In andere gevallen is het doorgaans een aanwijzing voor beschadiging van de nieren en is het van belang om dit uit te sluiten. Mensen met schade aan de nieren blijken uit onderzoek een hoger risico te hebben op hart- en vaatziekten.

eGFR
Het eGFR is een geschatte maat van de nierfunctie van het lichaam, gebaseerd op het gemeten kreatininegehalte en uw leeftijd.

ALAT
ALAT is een enzym dat cellen helpt om een bepaalde stof om te zetten in een andere stof, zoals gebeurt bij het afbreken van alcohol of medicijnen. ALAT is vooral in de lever aanwezig, maar komt ook in kleine hoeveelheden voor in spieren, de nieren en het hart. Als levercellen beschadigd worden, lekt ALAT vanuit de lever in het bloed, dit zorgt een stijging van de hoeveelheid ALAT in het bloed. Dit kan gebeuren vóórdat er klachten of symptomen zijn die kunnen wijzen op leverschade. Voor schade aan de levercellen is ALAT de meest specifieke bepaling omdat ALAT voornamelijk in de lever aanwezig is.

ASAT
ASAT is net als ALAT een enzym dat in staat is om een stof om te zetten naar een andere stof. Het is minder specifiek dan ALAT omdat het op meerdere plekken in het lichaam voorkomt. Naast de lever komt het ook voor in de hartspier, de skeletspieren, de nieren en het brein. De testen op ASAT worden doorgaans op dezelfde indicatie ingezet als voor ALAT. Wanneer beide testen worden uitgevoerd is het mogelijk om een ratio te berekenen, dit geeft extra informatie.

Gamma-GT
Gamma-glutamyl transpeptidase (gamma-GT) is een enzym dat aanwezig is in levercellen en cellen van de galwegen. Daarnaast is het ook aanwezig in de nieren, alvleesklier, milt, hart en brein. Doordat het Gamma-GT ook wordt vrijgegeven door cellen in de galwegen, is het hierdoor specifieker dan ASAT en ALAT. Zo vormt het een toevoeging op het testen van de standaard laboratoriumwaarden van alleen de lever. Hiermee kan het onder andere verhoogd zijn bij de aanwezigheid van galstenen. Er zijn echter een hoop andere afwijkingen die ook leiden tot een verhoogd Gamma-GT.

Natrium
Natrium is een zout dat in het bloed kan worden gemeten. Het wordt gereguleerd door de nieren en wordt voornamelijk gemeten om te kijken naar uitdroging en de vochtbalans in het lichaam. Natrium doet dit voornamelijk voor de vochtbalans buiten de cellen en is daarmee belangrijk voor de bloeddruk. Te veel natrium in het bloed verhoogt de bloeddruk.

Kalium
Naast natrium is ook het zout kalium van belang in het lichaam voor verschillende functies. Het heeft in het lichaam een invloed op de hartspier en het zenuwstelsel. Daarnaast reguleert het net als natrium de vochtbalans, maar dan voornamelijk in de cellen. 

Bezinking
De snelheid waarmee rode bloedcellen naar de bodem van een laboratoriumbuisje zakken is een maat voor de ontsteking in het lichaam. Doordat er bij ontsteking bepaalde eiwitten vrijkomen die gericht zijn tegen de ontsteking heeft het bloed een andere consistentie. Het gevolg hiervan is dat de rode bloedcellen sneller naar beneden zakken. Wanneer de bezinkingstijd dus verkort is, is dit een aanwijzing voor ontsteking.

Hematologie
Het hematologische onderzoek betreft een onderzoek naar de verschillende cellen in het bloed. Dit omvat zowel de rode bloedcellen (erytrocyten), witte bloedcellen (leukocyten) en bloedplaatjes (trombocyten).

Voornamelijk de rode bloedcellen zijn interessant wanneer er getest wordt op bloedarmoede. De rode bloedcellen kunnen op verschillende onderdelen getest worden. Zo wordt er gekeken naar het aantal rode bloedcellen, de grootte van rode bloedcellen en wordt het zuurstof dragende deel (hemoglobine) in kaart gebracht. Bij een tekort van het aantal rode bloedcellen of het hemoglobine is er een verdenking op bloedarmoede. Wanneer er ook nog klachten bijkomen van bloedarmoede dan is het belangrijk om met uw behandelaar de oorzaak te achterhalen. Het volume van de rode bloedcellen (MCV) kan hierbij helpen, vandaar dat deze ook direct getest wordt.

De witte bloedcellen worden geactiveerd op het moment dat het immuunsysteem van het lichaam in actie moet komen. Deze zijn daarmee onder andere een marker voor ontsteking. Doordat de verschillende soorten witte bloedcelen verschillende functies hebben binnen het immuunsysteem, is het mogelijk om te differentiëren naar de oorzaak. Zo zijn de neutrofiele granulocyten voornamelijk betrokken bij bacteriële infecties, terwijl de lymfocyten juist reageren op virussen.

De bloedplaatjes hebben een rol in de stolling van bloed. Wanneer er een wondje ontstaat waarbij er bloed vrijkomt zorgen de bloedplaatjes er voor dat er stolling optreedt en daarmee het bloeden stopt.

TSH
Thryoid stimulating hormone (TSH) is een hormoon dat wordt afgegeven door de hersenen en de schildklier aanstuurt om schildklierhormoon af te geven. Het is dus een voorloper die bepaalt hoeveel schildklierhormoon er wordt afgegeven, afhankelijk van de concentratie die het lichaam in het bloed meet. Wanneer er weinig schildklierhormoon in het bloed is, is er dus meer TSH nodig om de schildklier aan het werk te zetten. Andersom geldt dat wanneer er veel schildklierhormoon in het bloed is, er weinig tot geen TSH nodig is om de schildklier niet nog meer te laten produceren. Hiermee kan TSH gebruikt worden als een aanwijzing voor een te snel of te traag werkende schildklier.

Bloedonderzoek uitgebreid

 • HbA1c  
 • Glucose
 • Cholesterol         
 • HDL chol              
 • LDL chol               
 • Trigyceriden       
 • Chol. Risico Index            
 • CRP        
 • Kreatinine           
 • eGFR      
 • ALAT
 • ASAT      
 • ɣ-GT       
 • Natrium                
 • Kalium
 • Bezinking             
 • Bloedbeeld         
 • TSH         
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan