• Inhoud
 • Uitgebreide informatie

Een tijd van vasten staat voor het (tijdelijk) niet innemen van voedingsstoffen. Dit kan zijn uit geloofsovertuiging maar soms doen mensen het ook om (te trachten) de gezondheid te verbeteren of het lichaam te ontgiften. Sapvasten door een sapkuur is een van de meest bekende vormen van vasten. Maar wat doet dit vasten met uw lichaam?

Vasten

Vasten is gedefinieerd als een periode waarin geen of weinig eten wordt gebruikt. De meest bekende vorm van vasten is tijdens de Ramadan, maar soms vasten mensen ook met een andere reden. Door vasten verandert het patroon van de normale maaltijden. De tijd tussen de maaltijden is een stuk langer en soms eten mensen ook andere voeding dan wat men normaal gewend is.

Door het vasten verandert de manier waarop het lichaam met het voedsel omgaat. Het lichaam kan onder andere overschakelen op een energiebesparende modus. Doordat de voeding vaak wordt gewijzigd kan dit zorgen voor een bepaald tekort of juist teveel van bepaalde voedingsstoffen. Vasten heeft onder andere invloed op de vethuishouding, de vitaminen en de mineralen in het lichaam.

Symptomen bij vasten

Tijdens de eerste paar dagen van vasten zijn onder andere misselijkheid, hoofdpijn en een gevoel van onbehagen symptomen die ontstaan. Hoofdpijn kan ontstaan door een relatief tekort aan vocht, koolhydraten of cafeïne.

Tijdens de periode van vasten zien we vaak dat het lichaamsgewicht iets af neemt, dit heeft voornamelijk te maken met uitdroging van het lichaam. Bij de ramadan wordt er over het algemeen vaak gewicht gewonnen over het gehele tijdsbestek, dit komt doordat er ’s avonds en ’s ochtends extra energie wordt ingewonnen ter compensatie.

Effect van vasten op het lichaam meten

Om de effecten van het vasten op uw lichaam in de gaten te houden kan het verstandig zijn om de status van uw vethuishouding, de vitaminen en de mineralen in het lichaam te controleren. Door bewust te zijn van de toestand van deze factoren in uw lichaam kunt u tijdens en na het vasten hier rekening mee houden. Ook kan het soms slim zijn om, voordat u gaat vasten, een bloedonderzoek te doen, dit om vast te stellen of er extra risico’s aanwezig zijn voordat u begint.

Bloedonderzoek vasten

 • Cholesterol
 • HDL cholesterol
 • Triglyceriden
 • LDL cholesterol
 • Cholesterol Risico Index
 • Glucose
 • Bloedbeeld
 • Vitamine D
 • Vitamine B12
 • Magnesium

Bij volledig vasten zal het lichaamsgewicht afnemen, bij dag-vasten zoals bijvoorbeeld bij de Ramadan kan het zijn dat het lichaamsgewicht afneemt maar ook toeneemt. Doordat er erg vroeg en laat op de dag veel wordt gegeten en veel voedingstoffen worden ingenomen. Ook kan het slim zijn voor een periode van vasten een bloedonderzoek te doen om te kijken of u gezond bent alvorens te gaan vasten.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan twee werkdagen in beslag nemen.

Dit wordt gemeten

Dit bloedonderzoek kan dienen om de gevolgen van vasten te analyseren. Het analyseert de suikerspiegels, het lipiden(vetten)profiel, enkele essentiële vitamines en mineralen en het grote bloedbeeld. Het bloedbeeld wordt geanalyseerd omdat er regelmatig bloedarmoede kan ontstaan na een periode van vasten.

Bepalingen Check-up vasten

Bloedbeeld Cholesterol
Cholesterol Risico Index Glucose
HDL LDL
Magnesium Triglyceriden
Vitamine B12 Vitamine D3
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs gaat stoppen

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. Het is daarom vanaf nu niet meer mogelijk om een onderzoek te kopen. Heb je al een onderzoek bij Yourlabs gekocht, maar nog geen afspraak voor de bloedafname gemaakt? Maak dan voor 1 oktober 2022 een afspraak via de link die je eerder per e-mail hebt ontvangen.

Heb je een account waarin de resultaten van eerder bloedonderzoek staan, en wil je deze resultaten bewaren? Wij adviseren je dan de resultaten te downloaden en op te slaan in je eigen administratie.

Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie.