• Inhoud
 • Uitgebreide informatie

Reuma is een verzamelnaam voor enkele aandoeningen die met het bewegingsapparaat te maken hebben. Het bewegingsapparaat behelst de gewrichten, spieren, pezen, het gewrichtskapsel, de slijmzakjes en het bot. De drie meest bekende vormen van reuma zijn ontstekingsreuma, waarbij een ontsteking het bewegingsapparaat aantast. Daarnaast artrose, waarbij het kraakbeen wordt aangedaan. Als derde wekedelen reuma, waarbij spieren, kapsels, banden en pezen worden aangetast.

Reuma

Reumatologie is het onderzoeksgebied dat zich richt op aandoeningen waarbij het bewegingsapparaat is aangedaan. Het bewegingsapparaat omvat de gewrichten, het gewrichtskapsel, de spieren, de pezen, de slijmzakjes en het bot. Reuma is een verzamelnaam voor alle aandoeningen die met dit deel van het lichaam te maken hebben. We kunnen deze ziekten opdelen in 3 categorieën

 • Ontstekingsreuma, hierbij wordt het bewegingsapparaat beschadigd door een ontstekingsreactie in het lichaam. Dit kan zowel een indringer van buitenaf zijn als het afweersysteem van het lichaam zelf;
 • Artrose, hierbij is het kraakbeen in de gewrichten verslechterd waardoor pijn en stijfheid ontstaat;
 • Wekedelen reuma, dit zijn aandoeningen waarbij spieren, banden, pezen en kapsels zijn aangedaan, een voorbeeld hiervan is fybromyalgie.

Reuma symptomen

Gewrichtspijn is de meest gehoorde reumatisch klacht. De voornaamste symptomen die bij reumatische aandoeningen voorkomen zijn (rug)pijn, stijfheid en/of vermoeidheid. Ook zwelling van de gewrichten is een belangrijk symptoom. Moeite met bewegen en problemen met de fijne motoriek kunnen als gevolg van pijn en stijfheid optreden.

Reuma en voeding

Het ontstaan van de meeste vormen van reuma is niet te voorkomen, het is echter wel van belang om de diagnose snel te stellen zodat in het beginstadium direct behandeld kan worden. Preventie is gericht op het hanteren van een gezond lichaamsgewicht. Overgewicht is belastend voor een groot deel van de gewrichten en dient dan ook voorkomen te worden. Qua voeding zijn er op internet legio adviezen te vinden, maar deze zijn allen geenszins goed onderbouwd. Alleen voor zeer specifieke vormen van reuma kunnen bepaalde voedingsadviezen helpen. Over het algemeen is het echter van belang om gezond en gevarieerd te eten.

Diagnose van Reuma

Reuma kan soms aangetoond worden door aanvullend onderzoek te doen. Hierbij kan het gaan om beeldvormend onderzoek, urineonderzoek, weefselonderzoek of een kijkoperatie. Ook in het bloed kunnen bepaalde vormen van reuma worden aangetoond. Hierbij wordt gekeken naar ontstekingsfactoren, reumafactoren en antistoffen. De aan- en afwezigheid van deze stoffen kan vervolgens bijdragen aan het vinden van een specifiek type reuma.

Bloedonderzoek Reuma

 • Bloedbeeld
 • Bezinking
 • Urinezuur
 • ds-DNA
 • Anti-CCP
 • hs CRP
 • Reuma Factor
 • ENA screen

Symptomen van reuma zijn gewrichtspijn, stijfheid, zwelling en vermoeidheid. Doordat er pijn en stijfheid in het bewegingsapparaat optreedt kan er veel pijn en stijfheid in de gewrichten optreden. Bij reuma kan het zeer van belang zijn dit in een vroeg stadium vast te stellen.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan tien werkdagen in beslag nemen.

Dit wordt gemeten

Er zijn verschillende testen van het bloed die iets over afwijkingen in het bewegingsapparaat kunnen weergeven. In het bloed kunnen bepaalde vormen van reuma worden aangetoond. Hierbij wordt gekeken naar ontstekingsfactoren, reumafactoren en antistoffen. De aan- en afwezigheid van deze stoffen kan vervolgens bijdragen aan het vinden van een specifiek type reuma.

Bloedonderzoek reumatologie

Anti CCP Bezinking
Bloedbeeld ds DNA
ENA screening hs CRP
Reumafactor Urinezuur
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs gaat stoppen

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. Het is daarom vanaf nu niet meer mogelijk om een onderzoek te kopen. Heb je al een onderzoek bij Yourlabs gekocht, maar nog geen afspraak voor de bloedafname gemaakt? Maak dan voor 1 oktober 2022 een afspraak via de link die je eerder per e-mail hebt ontvangen.

Heb je een account waarin de resultaten van eerder bloedonderzoek staan, en wil je deze resultaten bewaren? Wij adviseren je dan de resultaten te downloaden en op te slaan in je eigen administratie.

Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie.