Terug naar overzicht
Ziektes

Reumatologie

Reuma is een verzamelnaam voor enkele aandoeningen die met het bewegingsapparaat te maken hebben. Het bewegingsapparaat behelst de gewrichten, spieren, pezen, het gewrichtskapsel, de slijmzakjes en het bot. De drie meest bekende vormen van reuma zijn ontstekingsreuma, waarbij een ontsteking het bewegingsapparaat aantast. Daarnaast artrose, waarbij het kraakbeen wordt aangedaan. Als derde wekedelen reuma, waarbij spieren, kapsels, banden en pezen worden aangetast.

Symptomen van reuma zijn gewrichtspijn, stijfheid, zwelling en vermoeidheid. Doordat er pijn en stijfheid in het bewegingsapparaat optreedt kan er veel pijn en stijfheid in de gewrichten optreden. Bij reuma kan het zeer van belang zijn dit in een vroeg stadium vast te stellen.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan tien werkdagen in beslag nemen.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Er zijn verschillende testen van het bloed die iets over afwijkingen in het bewegingsapparaat kunnen weergeven. In het bloed kunnen bepaalde vormen van reuma worden aangetoond. Hierbij wordt gekeken naar ontstekingsfactoren, reumafactoren en antistoffen. De aan- en afwezigheid van deze stoffen kan vervolgens bijdragen aan het vinden van een specifiek type reuma.

Bloedonderzoek reumatologie

 • Bloedbeeld
 • Bezinking
 • Urinezuur
 • ds-DNA
 • Anti-CCP
 • hs CRP
 • Reuma Factor
 • ENA screen

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Reuma

Reumatologie is het onderzoeksgebied dat zich richt op aandoeningen waarbij het bewegingsapparaat is aangedaan. Het bewegingsapparaat omvat de gewrichten, het gewrichtskapsel, de spieren, de pezen, de slijmzakjes en het bot. Reuma is een verzamelnaam voor alle aandoeningen die met dit deel van het lichaam te maken hebben. We kunnen deze ziekten opdelen in 3 categorieën

 1. Ontstekingsreuma, hierbij wordt het bewegingsapparaat beschadigd door een ontstekingsreactie in het lichaam. Dit kan zowel een indringer van buitenaf zijn als het afweersysteem van het lichaam zelf;
 2. Artrose, hierbij is het kraakbeen in de gewrichten verslechterd waardoor pijn en stijfheid ontstaat;
 3. Wekedelen reuma, dit zijn aandoeningen waarbij spieren, banden, pezen en kapsels zijn aangedaan, een voorbeeld hiervan is fybromyalgie.

Reuma symptomen

Gewrichtspijn is de meest gehoorde reumatisch klacht. De voornaamste symptomen die bij reumatische aandoeningen voorkomen zijn (rug)pijn, stijfheid en/of vermoeidheid. Ook zwelling van de gewrichten is een belangrijk symptoom. Moeite met bewegen en problemen met de fijne motoriek kunnen als gevolg van pijn en stijfheid optreden.

Reuma en voeding

Het ontstaan van de meeste vormen van reuma is niet te voorkomen, het is echter wel van belang om de diagnose snel te stellen zodat in het beginstadium direct behandeld kan worden. Preventie is gericht op het hanteren van een gezond lichaamsgewicht. Overgewicht is belastend voor een groot deel van de gewrichten en dient dan ook voorkomen te worden. Qua voeding zijn er op internet legio adviezen te vinden, maar deze zijn allen geenszins goed onderbouwd. Alleen voor zeer specifieke vormen van reuma kunnen bepaalde voedingsadviezen helpen. Over het algemeen is het echter van belang om gezond en gevarieerd te eten. 

Diagnose van Reuma

Reuma kan soms aangetoond worden door aanvullend onderzoek te doen. Hierbij kan het gaan om beeldvormend onderzoek, urineonderzoek, weefselonderzoek of een kijkoperatie. Ook in het bloed kunnen bepaalde vormen van reuma worden aangetoond. Hierbij wordt gekeken naar ontstekingsfactoren, reumafactoren en antistoffen. De aan- en afwezigheid van deze stoffen kan vervolgens bijdragen aan het vinden van een specifiek type reuma.

Bloedonderzoek Reuma

 • Bloedbeeld        
 • Bezinking            
 • Urinezuur           
 • ds-DNA
 • Anti-CCP              
 • hs CRP 
 • Reuma Factor   
 • ENA screen
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan