• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

De overgang, ook wel de menopauze genoemd, is een fase in het leven van vrouwen die gemiddeld tussen het 45e en de 60e levensjaar plaatsvindt en gemiddeld zo’n 4 jaar duurt. Gedurende deze fase worden de menstruaties onregelmatig en uiteindelijk blijven ze helemaal weg. Vrouwen produceren dan steeds minder eicellen die de hormoonspiegels beïnvloeden en na de menopauze verliest het voortplantingssysteem van de vrouw haar functie.

Overgang

De menopauze, ook wel de overgang genoemd, is een fase in het leven van vrouwen die gemiddeld zo’n 4 jaar duurt. Gedurende deze fase worden de menstruaties onregelmatig en uiteindelijk blijven ze helemaal weg. Tussen de 45 en de 60 jaar beleven de meeste vrouwen hun menopauze.

De menopauze ontstaat doordat de eierstokken een bepaalde hoeveelheid eicellen hebben. Naarmate vrouwen ouder worden neemt dit aantal af, totdat deze op een gegeven moment schaars zijn. Wanneer er geen eicel meer is bij de ovulatiecyclus van de vrouw, heeft dit gevolgen voor bepaalde hormonen in het lichaam. Doordat de eicel normaal gesproken oestradiol stimuleert, blijft dit nu achterwege. Het baarmoederslijmvlies staat onder invloed van dit hormoon. Wanneer dit dus afwezig is, leidt dit tot verandering waardoor ook de menstruatie zal veranderen. Uiteindelijk blijft de menstruatie helemaal weg doordat er geen enkele eicel meer aanwezig is in het lichaam.

Belangrijk om te vermelden is dat bij vrouwen die roken de overgang vaak eerder zijn intrede doet.

De vijf meest gehoorde overgangsklachten zijn het hebben van opvliegers, gewichtstoename, onregelmatige menstruatie, verlies van libido en vaginale droogheid

Symptomen overgang

Overgangsverschijnselen tijdens de menopauze variëren van vrouw tot vrouw, in ernst en voorkomen. Het belangrijkste verschijnsel is de veranderingen in menstruatie. Ongesteld zijn kan langer duren of juist veel korter zijn, evenals de bijbehorende tussenpozen. Daarnaast kan ook het patroon van de hevigheid van bloedingen veranderen. Hierbij kunnen ook klachten optreden zoals buikpijn en rugpijn.

Opvliegers zijn daarnaast een bekend fenomeen van de menopauze. Dit zijn warmteaanvallen die plotseling ontstaan en vaak maar kort duren. Hierbij worden voornamelijk de bovenste regionen van het lichaam rood en kunnen flinke zweetaanvallen ontstaan.

Naast opvliegers en verandering van menstruatie ontstaan er soms ook vaginale klachten. Dit komt doordat de binnenbekleding van de vagina dunner wordt waardoor vrijen pijn kan doen.

In zeldzame gevallen zien we door stevig bloedverlies tijdens de menstruatie een tekort aan rode bloedcellen optreden in het lichaam. Hierdoor kunnen klachten als vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn ontstaan. Tevens zijn overgangsklachten vaak ook een psychische belasting waarbij onzekerheid en angst voorkomen.

Overgang test

Over het algemeen is de overgang goed te herkennen aan de symptomen in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed bepaalt. Hierbij kunnen verschillende hormonen bekeken worden in het bloed. Dit kan u helpen te bepalen of u in de overgang zit.

Leefstijl en de overgang

Omdat de menstruatie anders verloopt dan normaal is het verstandig om gezond te eten, vooral voeding wat veel ijzer en calcium bevat. Calcium zit voornamelijk in zuivelproducten, terwijl ijzer terug te vinden is in dierlijke producten, brood, volkorenproducten en donkergroene groenten. Het gebruik van vitamine C stimuleert de opname van ijzer in het lichaam. Ook beweging is een belangrijke factor tijdens de overgang, zorg dat u minimaal een half uur per dag actief beweegt. Door een verandering in de hormoonspiegel van oestradiol, zijn vrouwen tijdens en na de overgang vatbaarder voor het verlies van botdichtheid en hierdoor kan osteoporose ontstaan.

Wanneer er daadwerkelijk veel klachten zijn tijdens de overgang, kan er worden overwogen om deze met medicatie te bestrijden, deze overweging kunt u maken in samenspraak met uw huisarts.

Een test voor de overgang kan in het bloed gedaan worden door drie verschillende (vrouwelijke) hormonen te meten:

  • FSH
  • LH
  • Oestradiol

De vijf meest gehoorde overgangsklachten en klachten bij de menopauze zijn het hebben van opvliegers, gewichtstoename, onregelmatige menstruatie, verlies van libido (geen zin in seks) en vaginale droogheid. Klachten kunnen echter meerdere oorzaken hebben, schildklierproblemen, bloedsuikerafwijkingen, andere hormonen en vitaminetekorten kunnen ook een rol spelen. De menopauze kan op verschillende momenten intreden, zo is bewezen dat rokers vaak eerder in de menopauze komen.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Dit wordt gemeten

In het algemeen is de overgang goed te herkennen aan de symptomen in combinatie met een bloedonderzoek dat verschillende hormonen in het bloed bepaalt. De hormonen zijn het Oestradiol, LH en FSH. Bij een vrouw in de overgang veranderen deze hormoonspiegels, een bepaling van de hormoonspiegels kan duidelijkheid geven over de status van de menopauze.

Het gebruik van de anticonceptiepil kan de resultaten van deze test beïnvloeden. U dient alvorens deze test te ondergaan minimaal twee maanden geen anticonceptiepil te hebben gebruikt om betrouwbare resultaten te verkrijgen.

Bloedonderzoek menopauze


Het menopauze bloedonderzoek analyseert drie (vrouwelijke) hormoonspiegels:

FSH LH
Oestradiol
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl