Terug naar overzicht
Hormonen

Menopauze

De overgang, ook wel de menopauze genoemd, is een fase in het leven van vrouwen die gemiddeld tussen het 45e en de 60e levensjaar plaatsvindt en gemiddeld zo’n 4 jaar duurt. Gedurende deze fase worden de menstruaties onregelmatig en uiteindelijk blijven ze helemaal weg. Vrouwen produceren dan steeds minder eicellen die de hormoonspiegels beïnvloeden en na de menopauze verliest het voortplantingssysteem van de vrouw haar functie.

De vijf meest gehoorde overgangsklachten en klachten bij de menopauze zijn het hebben van opvliegers, gewichtstoename, onregelmatige menstruatie, verlies van libido (geen zin in seks) en vaginale droogheid. Klachten kunnen echter meerdere oorzaken hebben, schildklierproblemen, bloedsuikerafwijkingen, andere hormonen en vitaminetekorten kunnen ook een rol spelen. De menopauze kan op verschillende momenten intreden, zo is bewezen dat rokers vaak eerder in de menopauze komen.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

In het algemeen is de overgang goed te herkennen aan de symptomen in combinatie met een bloedonderzoek dat verschillende hormonen in het bloed bepaalt. De hormonen zijn het Oestradiol, LH en FSH. Bij een vrouw in de overgang veranderen deze hormoonspiegels, een bepaling van de hormoonspiegels kan duidelijkheid geven over de status van de menopauze.

Het gebruik van de anticonceptiepil kan de resultaten van deze test beïnvloeden. U dient alvorens deze test te ondergaan minimaal twee maanden geen anticonceptiepil te hebben gebruikt om betrouwbare resultaten te verkrijgen.

Bloedonderzoek menopauze

Het menopauze bloedonderzoek analyseert drie (vrouwelijke) hormoonspiegels:

 • LH
 • FSH
 • Oestradiol

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Overgang

De menopauze, ook wel de overgang genoemd, is een fase in het leven van vrouwen die gemiddeld zo’n 4 jaar duurt. Gedurende deze fase worden de menstruaties onregelmatig en uiteindelijk blijven ze helemaal weg. Tussen de 45 en de 60 jaar beleven de meeste vrouwen hun menopauze.

De menopauze ontstaat doordat de eierstokken een bepaalde hoeveelheid eicellen hebben. Naarmate vrouwen ouder worden neemt dit aantal af, totdat deze op een gegeven moment schaars zijn. Wanneer er geen eicel meer is bij de ovulatiecyclus van de vrouw, heeft dit gevolgen voor bepaalde hormonen in het lichaam. Doordat de eicel normaal gesproken oestradiol stimuleert, blijft dit nu achterwege. Het baarmoederslijmvlies staat onder invloed van dit hormoon. Wanneer dit dus afwezig is, leidt dit tot verandering waardoor ook de menstruatie zal veranderen. Uiteindelijk blijft de menstruatie helemaal weg doordat er geen enkele eicel meer aanwezig is in het lichaam.

Belangrijk om te vermelden is dat bij vrouwen die roken de overgang vaak eerder zijn intrede doet.

De vijf meest gehoorde overgangsklachten zijn het hebben van opvliegers, gewichtstoename, onregelmatige menstruatie, verlies van libido en vaginale droogheid.

Symptomen overgang

Overgangsverschijnselen tijdens de menopauze variëren van vrouw tot vrouw, in ernst en voorkomen. Het belangrijkste verschijnsel is de veranderingen in menstruatie. Ongesteld zijn kan langer duren of juist veel korter zijn, evenals de bijbehorende tussenpozen. Daarnaast kan ook het patroon van de hevigheid van bloedingen veranderen. Hierbij kunnen ook klachten optreden zoals buikpijn en rugpijn.

Opvliegers zijn daarnaast een bekend fenomeen van de menopauze. Dit zijn warmteaanvallen die plotseling ontstaan en vaak maar kort duren. Hierbij worden voornamelijk de bovenste regionen van het lichaam rood en kunnen flinke zweetaanvallen ontstaan.

Naast opvliegers en verandering van menstruatie ontstaan er soms ook vaginale klachten. Dit komt doordat de binnenbekleding van de vagina dunner wordt waardoor vrijen pijn kan doen.

In zeldzame gevallen zien we door stevig bloedverlies tijdens de menstruatie een tekort aan rode bloedcellen optreden in het lichaam. Hierdoor kunnen klachten als vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn ontstaan. Tevens zijn overgangsklachten vaak ook een psychische belasting waarbij onzekerheid en angst voorkomen.

Overgang test

Over het algemeen is de overgang goed te herkennen aan de symptomen in combinatie met een bloedonderzoek die de hormonen in het bloed bepaalt. Hierbij kunnen verschillende hormonen bekeken worden in het bloed. Dit kan u helpen te bepalen of u in de overgang zit.

Leefstijl en de overgang

Omdat de menstruatie anders verloopt dan normaal is het verstandig om gezond te eten, vooral voeding wat veel ijzer en calcium bevat. Calcium zit voornamelijk in zuivelproducten, terwijl ijzer terug te vinden is in dierlijke producten, brood, volkorenproducten en donkergroene groenten. Het gebruik van vitamine C stimuleert de opname van ijzer in het lichaam. Ook beweging is een belangrijke factor tijdens de overgang, zorg dat u minimaal een half uur per dag actief beweegt. Door een verandering in de hormoonspiegel van oestradiol, zijn vrouwen tijdens en na de overgang vatbaarder voor het verlies van botdichtheid en hierdoor kan osteoporose ontstaan.

Wanneer er daadwerkelijk veel klachten zijn tijdens de overgang, kan er worden overwogen om deze met medicatie te bestrijden, deze overweging kunt u maken in samenspraak met uw huisarts.

Overgang test

Een test voor de overgang kan in het bloed gedaan worden door drie verschillende (vrouwelijke) hormonen te meten:

 • FSH        
 • LH          
 • Oestradiol
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan