Terug naar overzicht
Hormonen

Hormonen vrouw

Belangrijke vrouwelijke hormonen zijn: Oestradiol, Progesteron, FSH, LH en Prolactine. Deze zijn samen verantwoordelijk voor de hormoonhuishouding van vrouwen. Oestradiol is het vrouwelijk geslachtshormoon en heeft invloed op o.a. de voortplanting en de botstructuur van vrouwen. Het progesteron bereid het baarmoederslijmvlies voor op de innesteling van de bevruchte eicel. Indien een zwangerschap uitblijft zal de productie van progesteron geleidelijk gaan dalen dat leidt tot menstruatie. Het FSH en LH hebben invloed op de follikelgroei en ovulatie. Prolactine heeft invloed op de melkklieren in de borsten en kan afgifte van FSH, LH en Oestrogeen remmen.

Bij afwijkingen in de hormoonspiegels van vrouwen kunnen verschillende klachten ontstaan. Zoals vermoeidheid en lusteloosheid maar veranderingen in de hormoonspiegels kunnen ook leiden tot een verminderd libido.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Dit bloedonderzoek meet vijf verschillende vrouwelijke hormonen, waarvan de belangrijkste het Oestradiol is. Maar ook het Progesteron, LH, FSH en prolactine gehalte worden gemeten. Wilt u weten of uw hormoonspiegels (nog) op peil zijn? Dan is dit bloedonderzoek zeer passend, heeft u gericht last van klachten op het gebied van de menopauze of verminderde seksualiteit van adviseren wij u het menopauze profiel. Dat kan vaststellen of u in de overgang bent.  

Het gebruik van de anticonceptiepil kan de resultaten van deze test beïnvloeden. U dient alvorens deze test te ondergaan minimaal twee maanden geen anticonceptiepil te hebben gebruikt om betrouwbare resultaten te verkrijgen.

Bloedonderzoek hormonen vrouw:

 • Progesteron
 • LH
 • FSH
 • Oestradiol
 • Prolactine

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Hormonen vrouw

Belangrijke vrouwelijke hormonen zijn: Oestradiol, Progesteron, FSH, LH en Prolactine. Deze zijn samen verantwoordelijk voor de hormoonhuishouding van vrouwen. Veranderingen hierin kunnen leiden tot een verminderd libido en andere overgangsklachten.

 Hormonen in het lichaam werken over het algemeen via een feedbackmechanisme. Dit betekent dat de concentratie van hormonen in het lichaam gemeten wordt en op basis van deze concentraties de afgifte van hormonen verhoogd of verlaagd worden. U kunt dit vergelijken met de thermostaat bij u thuis. Op basis van de temperatuur in de kamer wordt de intensiteit van de verwarming aangepast. Bij excessieve afgifte van een hormoon of juist bij te weinig aanmaak kan dit feedbackmechanisme niet voldoende reageren waardoor bepaalde aandoeningen kunnen ontstaan.

Vrouwelijke hormonen

De belangrijkste hormonen voor de voortplanting bij de vrouw zijn oestradiol, progesteron, follikel stimulerend hormoon (FSH), luteïniserend hormoon (LH) en prolactine. Deze hebben allen verschillende functies in het lichaam met betrekking tot de voortplanting:

 • Oestradiol stimuleert de wanden van de baarmoeder om zich voor te bereiden op implementatie van een bevrucht eicel; 
 • Progesteron bevordert de bevruchte eicel om zich te nestelen in het baarmoederslijmvlies;
 • FSH stimuleert de groei van het follikel, dit is de eicel terwijl het nog in de eierstokken zit;
 • LH zet de ovulatie in gang. Dit is het moment dat het follikel uit de eierstokken komt en de eileider in gaat. Tevens gaat het follikel dan over in een geel lichaam;
 • Prolactine heeft verschillende functies in het lichaam. Allereerst zorgt het voor stimulatie van de melkklieren in de borsten. Daarnaast is het in staat om FSH, LH en oestrogeen te remmen. Hierdoor kan een tekort aan oestrogeen ontstaan.

Bovenstaande hormonen zijn verwikkeld in een samenspel van stimulatie en remming wat zeer dynamisch is. Een goede verhouding tussen de verschillende hormonen is dan ook essentieel.

Hormoonbalans bij vrouwen

Bij afwijkingen aan deze hormonen kan een verminderde vruchtbaarheid optreden, waardoor het moeilijker is om zwanger te worden.

Bij een teveel aan prolactine kunnen vrouwen klachten ervaren van melkafscheiding uit de borsten. Daarnaast kan de menstruatie uitblijven en het libido verlaagd zijn. Een tekort aan prolactine vormt over het algemeen geen probleem, alleen bij de melkproductie van moedermelk na de geboorte van het kind.

Een tekort aan LH en FSH kunnen leiden tot een onregelmatige menstruatie, in sommige gevallen is er helemaal geen menstruatie meer. Daarnaast kan ook het libido omlaag gaan. 

Onderzoek hormonen bij vrouwen

Bovenstaande hormonen kunnen gemeten worden in het bloed middels verschillende markers. Dit geeft over het algemeen een goede indicatie van de staat van deze hormonen in het lichaam.

Bloedonderzoek hormonen vrouw

 • Progesteron      
 • LH          
 • FSH        
 • Oestradiol          
 • Prolactine
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan