Hormonen vrouw
Bestel veilig en anoniem
€119,00

Hormonen vrouw

€119,00
 • Inhoud
 • Uitgebreide informatie

Belangrijke vrouwelijke hormonen zijn: Oestradiol, Progesteron, FSH, LH en Prolactine. Deze zijn samen verantwoordelijk voor de hormoonhuishouding van vrouwen. Oestradiol is het vrouwelijk geslachtshormoon en heeft invloed op o.a. de voortplanting en de botstructuur van vrouwen. Het progesteron bereid het baarmoederslijmvlies voor op de innesteling van de bevruchte eicel. Indien een zwangerschap uitblijft zal de productie van progesteron geleidelijk gaan dalen dat leidt tot menstruatie. Het FSH en LH hebben invloed op de follikelgroei en ovulatie. Prolactine heeft invloed op de melkklieren in de borsten en kan afgifte van FSH, LH en Oestrogeen remmen.

Hormonen vrouw

Belangrijke vrouwelijke hormonen zijn: Oestradiol, Progesteron, FSH, LH en Prolactine. Deze zijn samen verantwoordelijk voor de hormoonhuishouding van vrouwen. Veranderingen hierin kunnen leiden tot een verminderd libido en andere overgangsklachten.

 Hormonen in het lichaam werken over het algemeen via een feedbackmechanisme. Dit betekent dat de concentratie van hormonen in het lichaam gemeten wordt en op basis van deze concentraties de afgifte van hormonen verhoogd of verlaagd worden. U kunt dit vergelijken met de thermostaat bij u thuis. Op basis van de temperatuur in de kamer wordt de intensiteit van de verwarming aangepast. Bij excessieve afgifte van een hormoon of juist bij te weinig aanmaak kan dit feedbackmechanisme niet voldoende reageren waardoor bepaalde aandoeningen kunnen ontstaan.

Vrouwelijke hormonen

De belangrijkste hormonen voor de voortplanting bij de vrouw zijn oestradiol, progesteron, follikel stimulerend hormoon (FSH), luteïniserend hormoon (LH) en prolactine. Deze hebben allen verschillende functies in het lichaam met betrekking tot de voortplanting:

 • Oestradiol stimuleert de wanden van de baarmoeder om zich voor te bereiden op implementatie van een bevrucht eicel; 
 • Progesteron bevordert de bevruchte eicel om zich te nestelen in het baarmoederslijmvlies;
 • FSH stimuleert de groei van het follikel, dit is de eicel terwijl het nog in de eierstokken zit;
 • LH zet de ovulatie in gang. Dit is het moment dat het follikel uit de eierstokken komt en de eileider in gaat. Tevens gaat het follikel dan over in een geel lichaam;
 • Prolactine heeft verschillende functies in het lichaam. Allereerst zorgt het voor stimulatie van de melkklieren in de borsten. Daarnaast is het in staat om FSH, LH en oestrogeen te remmen. Hierdoor kan een tekort aan oestrogeen ontstaan.

Bovenstaande hormonen zijn verwikkeld in een samenspel van stimulatie en remming wat zeer dynamisch is. Een goede verhouding tussen de verschillende hormonen is dan ook essentieel.

Hormoonbalans bij vrouwen

Bij afwijkingen aan deze hormonen kan een verminderde vruchtbaarheid optreden, waardoor het moeilijker is om zwanger te worden.

Bij een teveel aan prolactine kunnen vrouwen klachten ervaren van melkafscheiding uit de borsten. Daarnaast kan de menstruatie uitblijven en het libido verlaagd zijn. Een tekort aan prolactine vormt over het algemeen geen probleem, alleen bij de melkproductie van moedermelk na de geboorte van het kind.

Een tekort aan LH en FSH kunnen leiden tot een onregelmatige menstruatie, in sommige gevallen is er helemaal geen menstruatie meer. Daarnaast kan ook het libido omlaag gaan. 

Onderzoek hormonen bij vrouwen

Bovenstaande hormonen kunnen gemeten worden in het bloed middels verschillende markers. Dit geeft over het algemeen een goede indicatie van de staat van deze hormonen in het lichaam.

Bloedonderzoek hormonen vrouw

 • Progesteron      
 • LH          
 • FSH        
 • Oestradiol          
 • Prolactine

Bij afwijkingen in de hormoonspiegels van vrouwen kunnen verschillende klachten ontstaan. Zoals vermoeidheid en lusteloosheid maar veranderingen in de hormoonspiegels kunnen ook leiden tot een verminderd libido.

Dit is een test die langer dan 24 uur kan duren voordat het eerste resultaat bekend is. De resultaten van deze test worden binnen 5 werkdagen verwacht.

Waarom deze test?
 • Snel inzicht in jouw hormoonhuishouding
 • Verdiepend onderzoek bij specifieke hormonale klachten
Dit wordt gemeten

Dit bloedonderzoek meet vijf verschillende vrouwelijke hormonen, waarvan de belangrijkste het Oestradiol is. Maar ook het Progesteron, LH, FSH en prolactine gehalte worden gemeten. Wilt u weten of uw hormoonspiegels (nog) op peil zijn? Dan is dit bloedonderzoek zeer passend, heeft u gericht last van klachten op het gebied van de menopauze of verminderde seksualiteit van adviseren wij u het menopauze profiel. Dat kan vaststellen of u in de overgang bent.  

Het gebruik van de anticonceptiepil kan de resultaten van deze test beïnvloeden. U dient alvorens deze test te ondergaan minimaal twee maanden geen anticonceptiepil te hebben gebruikt om betrouwbare resultaten te verkrijgen.

Bloedonderzoek hormonen vrouw:

Progesteron LH
FSH Oestradiol
Prolactine
Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie