• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en is zeer belangrijk bij de man. Het zorgt voor groei van het lichaam, mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op hersenfuncties, de energiehuishouding en spiergroei. Testosteron wordt aangemaakt in met name de testikels. LH wordt aangemaakt in de hypofyse en zet cellen in de teelballen aan tot de productie van testosteron. Het SHBG is een seks hormoon bindend globuline dat zich aan hormonen bindt.

Hormonen man

De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH).

Hormonen in het lichaam werken over het algemeen via een feedbackmechanisme. Dit betekent dat de concentratie van hormonen in het lichaam gemeten wordt en op basis van deze concentraties de afgifte van hormonen verhoogd of verlaagd worden. U kunt dit vergelijken met de thermostaat bij u thuis. Op basis van de temperatuur in de kamer wordt de intensiteit van de verwarming aangepast. Bij excessieve afgifte van een hormoon of juist bij te weinig aanmaak kan dit feedbackmechanisme niet voldoende reageren waardoor bepaalde aandoeningen kunnen ontstaan.

Mannelijke hormonen

De belangrijkste hormonen voor de voortplanting bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Deze hebben beide een verschillende functie in het lichaam:

  • LH stimuleert Leydig cellen in het lichaam. Dit zijn de cellen die zorgen voor de productie van testosteron;
  • Testosteron heeft een aantal functies in het lichaam. De belangrijkste voor de voortplanting is het stimuleren van de normale spermaontwikkeling. Het is in staat Sertoli cellen te activeren die de aanmaak van zaadcellen ondersteunen. Testosteron zorgt daarnaast voor de mannelijke kenmerken (bijvoorbeeld het hebben van borsthaar en een baard), spiergroei, potentie en het beïnvloedt tevens het libido;
  • SHBG (Sex hormoon-bindend globuline) is het transporteiwit van bepaalde hormonen (o.a. testosteron) in het lichaam. SHBG bindt zich aan testosteron en beïnvloedt zo de hoeveelheid vrij testosteron.

Beide hormonen zijn dus essentieel in het lichaam om de kwaliteit van sperma te garanderen. Afwijkingen aan deze hormonen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan.

Libidoverlies en andere symptomen

Bij afwijkingen van het LH of testosteron kunnen verschillende klachten ontstaan. De belangrijkste klacht met betrekking tot de voortplanting is verminderde vruchtbaarheid waardoor het moeilijk is om een vrouw zwanger te maken. Naast klachten van verminderde vruchtbaarheid zien we bij een tekort aan bovenstaande hormonen ook mogelijk klachten van impotentie of verlies van libido optreden.

Diagnostiek hormonen man

De mannelijke hormonen kunnen gemeten worden in het bloed middels verschillende hormonen in het bloed. Dit geeft over het algemeen een goede indicatie van de staat van deze hormonen in het lichaam.

Bloedonderzoek hormonen man

  • Testosteron
  • LH
  • vrij Testosteron
  • SHBG

Bij afwijkingen in de hormoonspiegels van mannen kunnen verschillende klachten ontstaan. Zoals vermoeidheid, lusteloosheid maar ook libidoverlies en erectieproblemen behoren tot de mogelijkheden.

NB. Om een accurate testosteronmeting te doen wordt u geadviseerd een afspraak bij een prikpost te maken voor 10:00 uur in de morgen

Dit is een test die langer dan 24 uur kan duren voordat het eerste resultaat bekend is. De resultaten van deze test worden binnen 5 werkdagen verwacht.

Dit wordt gemeten

Dit bloedonderzoek meet vier verschillende mannelijke hormonen, waarvan de belangrijkste het testosteron is. Maar ook het vrije testosteron in het bloed, de hoeveelheid SHBG (bindend eiwit) voor testosteron en de hoeveelheid Luteïniserend hormoon worden gemeten. Wilt u weten of uw hormoonspiegels (nog) op peil zijn? Dan is dit bloedonderzoek zeer passend. Heeft u gericht last van klachten op het gebied van verminderde seksualiteit of de penopauze dan adviseren wij u het erectiestoornis of impotentieprofiel.

Bepalingen hormoononderzoek man

De status van mannelijke hormonen kunnen gemeten worden in het bloed middels de bepaling van de volgende markers:

LH Testosteron
SHBG Vrij Testosteron
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl