Terug naar overzicht
Hormonen

Hormonen man

De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Testosteron is het mannelijk geslachtshormoon en is zeer belangrijk bij de man. Het zorgt voor groei van het lichaam, mannelijke geslachtskenmerken, heeft invloed op hersenfuncties, de energiehuishouding en spiergroei. Testosteron wordt aangemaakt in met name de testikels. LH wordt aangemaakt in de hypofyse en zet cellen in de teelballen aan tot de productie van testosteron. Het SHBG is een seks hormoon bindend globuline dat zich aan hormonen bindt.

Bij afwijkingen in de hormoonspiegels van mannen kunnen verschillende klachten ontstaan. Zoals vermoeidheid, lusteloosheid maar ook libidoverlies en erectieproblemen behoren tot de mogelijkheden.

Dit is een test die soms langer dan 24 uur kan duren voordat het eerste resultaat bekend is.

NB. Om een accurate testosteronmeting te doen wordt u geadviseerd een afspraak bij een prikpost te maken voor 10:00 uur in de morgen

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Dit bloedonderzoek meet vier verschillende mannelijke hormonen, waarvan de belangrijkste het testosteron is. Maar ook het vrije testosteron in het bloed, de hoeveelheid SHBG (bindend eiwit) voor testosteron en de hoeveelheid Luteïniserend hormoon worden gemeten. Wilt u weten of uw hormoonspiegels (nog) op peil zijn? Dan is dit bloedonderzoek zeer passend. Heeft u gericht last van klachten op het gebied van verminderde seksualiteit of de penopauze dan adviseren wij u het erectiestoornis of impotentieprofiel.

Bepalingen hormoononderzoek man

De status van mannelijke hormonen kunnen gemeten worden in het bloed middels de bepaling van de volgende markers:

 • Testosteron
 • LH
 • vrij Testosteron
 • SHBG

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Hormonen man

De belangrijkste hormonen bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH).

Hormonen in het lichaam werken over het algemeen via een feedbackmechanisme. Dit betekent dat de concentratie van hormonen in het lichaam gemeten wordt en op basis van deze concentraties de afgifte van hormonen verhoogd of verlaagd worden. U kunt dit vergelijken met de thermostaat bij u thuis. Op basis van de temperatuur in de kamer wordt de intensiteit van de verwarming aangepast. Bij excessieve afgifte van een hormoon of juist bij te weinig aanmaak kan dit feedbackmechanisme niet voldoende reageren waardoor bepaalde aandoeningen kunnen ontstaan.

Mannelijke hormonen

De belangrijkste hormonen voor de voortplanting bij de man zijn testosteron en luteïniserend hormoon (LH). Deze hebben beide een verschillende functie in het lichaam:

 • LH stimuleert Leydig cellen in het lichaam. Dit zijn de cellen die zorgen voor de productie van testosteron;
 • Testosteron  heeft een aantal functies in het lichaam. De belangrijkste voor de voortplanting is het stimuleren van de normale spermaontwikkeling. Het is in staat Sertoli cellen te activeren die de aanmaak van zaadcellen ondersteunen. Testosteron zorgt daarnaast voor de mannelijke kenmerken (bijvoorbeeld het hebben van borsthaar en een baard), spiergroei, potentie en het beïnvloedt tevens het libido;
 • SHBG (Sex hormoon-bindend globuline) is het transporteiwit van bepaalde hormonen (o.a. testosteron) in het lichaam. SHBG bindt zich aan testosteron en beïnvloedt zo de hoeveelheid vrij testosteron.

Beide hormonen zijn dus essentieel in het lichaam om de kwaliteit van sperma te garanderen. Afwijkingen aan deze hormonen kunnen door verschillende oorzaken ontstaan.

Libidoverlies en andere symptomen

Bij afwijkingen van het LH of testosteron kunnen verschillende klachten ontstaan. De belangrijkste klacht met betrekking tot de voortplanting is verminderde vruchtbaarheid waardoor het moeilijk is om een vrouw zwanger te maken. Naast klachten van verminderde vruchtbaarheid zien we bij een tekort aan bovenstaande hormonen ook mogelijk klachten van impotentie of verlies van libido optreden.

Diagnostiek hormonen man

De mannelijke hormonen kunnen gemeten worden in het bloed middels verschillende hormonen in het bloed. Dit geeft over het algemeen een goede indicatie van de staat van deze hormonen in het lichaam.

Bloedonderzoek hormonen man

 • Testosteron                         
 • LH          
 • vrij Testosteron
 • SHBG
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan