• Inhoud
 • Uitgebreide informatie

Erectiestoornissen of impotentie is het niet (volledig) stijf worden of stijf blijven van de penis tijdens seks. Het lichaam van de man reageert via hormonen, zenuwen en bloedvaten bij seksuele opwinding in de vorm van een erectie. Omdat er verschillende factoren betrokken zijn bij het krijgen van een erectie, zijn er ook veel verschillende oorzaken voor impotentie mogelijk. Het mannelijk geslachtshormoon testosteron speelt in ieder geval een belangrijke rol.

Impotentie

Erectiestoornissen of impotentie is het niet stijf worden of stijf blijven van de penis tijdens seks. Ongeveer 10% van de mannen heeft last van erectieproblemen, het komt dus relatief veel voor. Er zijn verschillende factoren die een rol spelen bij het ontstaan van een erectie. Zowel gevoelens en gedachten spelen een belangrijke rol, deze zorgen voor een trigger voor het lichaam. Het lichaam reageert vervolgens via hormonen, zenuwen en bloedvaten op seksuele opwinding met een erectie. Door stimulatie vanuit de hersenen gaan de bloedvaten van de penis meer open staan waardoor deze stijf wordt. Doordat er veel factoren betrokken zijn bij een erectie, zijn er ook veel verschillende oorzaken voor impotentie.

Erectieproblemen

Leeftijd is de belangrijkste factor die meespeelt bij erectieproblemen. Naarmate men ouder wordt, neemt het vermogen om een erectie te krijgen af, dit is volstrekt normaal. Daarnaast zien we dat psychische oorzaken een rol kunnen spelen, hieronder vallen bijvoorbeeld relatieproblemen, depressie, stress en angst. Lichamelijk ongemak of bijwerkingen van medicijnen kunnen ook belangrijke oorzaken zijn. Ook hart- en vaatziekten spelen een belangrijke rol omdat dit de bloedtoevoer naar de penis kan verminderen. Over het algemeen zien we echter dat een combinatie van bovenstaande factoren de oorzaak is.

Voorkomen van impotentie

Voor het krijgen van een erectie is het belangrijk om een gezonde levensstijl te hanteren. Dit heeft voornamelijk betrekking op het gezond houden van de zenuwen en vaten die richting de penis lopen. Hiervoor is het belangrijk om het risico op hart- en vaatziekten in te perken.

Zoals in de meeste richtlijnen is aangegeven, betreft het elke dag minimaal een half uur bewegen, bijvoorbeeld door te tuinieren, wandelen of te fietsen. Zwemmen is een goede optie om in beweging te blijven wanneer het lichaam door pijn niet goed in staat is om te lopen of te fietsen. Daarnaast is het verstandig om beweging in te passen in het dagelijkse leven. Neem de trap in plaats van de lift en probeer de auto te laten staan bij kleine stukjes rijden. Qua voeding is het voornamelijk van belang om gevarieerd te eten en zo min mogelijk te snoepen. Daarnaast is het gebruik van veel groente en volkorenproducten aan te raden en belangrijk om op te passen met zout. Stoppen met roken is altijd aan te raden omdat roken het risico op hart- en vaatziekten verhoogd. Daarnaast is gewichtsreductie een belangrijk middel om het risico op hart- en vaatziekten in te perken.

Naast deze adviezen is het ook verstandig om maximaal 1 consumptie alcohol per dag te nuttigen.

Ten slotte kan het helpen de problemen te bespreken in uw relatie. Dit stimuleert een veilige sfeer in de slaapkamer waardoor de seksuele prikkeling beter tot zijn recht zou kunnen komen.

Diagnose van impotentie

De oorzaak van een erectiestoornis kan lastig zijn om te achterhalen omdat er verschillende factoren zijn die een rol spelen. Gedachten hierover kunnen het beste besproken worden met een professional wanneer u hier aan toe bent. Daarnaast kan onderzoek van het bloed helpen om bepaalde risico’s in kaart te brengen. Een bloedonderzoek naar impotentie bij de man meet een breed scala aan verschillende stoffen die een rol spelen bij de potentie.

Erectieproblemen oplossen

Het bespreken van de klachten helpt voor veel mensen al om de erectieproblemen te verminderen. Daarnaast is het ook mogelijk om medicatie te gebruiken om het krijgen van een erectie te bevorderen. Deze stimuleren de bloedtoevoer naar de penis, dit kunt u met uw (huis)arts overleggen. Ten slotte is het belangrijk om de risicofactoren van erectiestoornissen tegen te gaan zoals beschreven en om preventief gezond te leven. Dit helpt om erectiestoornissen te voorkomen.

Bloedonderzoek erectiestoornis

Het bloed wordt onderzocht op de volgende bloedwaarden. Het suikergehalte, de schildklierfunctie, de mannelijke hormonen, maar ook het lipidenprofiel (cholesterol).

 • Glucose
 • HbA1c
 • TSH
 • Prolactine
 • Testosteron
 • vrij Testosteron
 • PSA
 • SHBG
 • Vitamine D
 • Cholesterol
 • LDL
 • HDL
 • Triglyceriden
 • Chol. Risico Index

De belangrijkste factor die meespeelt voor het krijgen erectiestoornissen is leeftijd. Als men ouder wordt, neemt het vermogen om een erectie te krijgen af. Daarnaast zien we dat psychische oorzaken een rol kunnen spelen, hieronder vallen bijvoorbeeld relatieproblemen, depressie, stress en angst maar ook medicatiegebruik of hart en vaatziekten kunnen een rol spelen. Als men ouder wordt neemt de testosteron spiegel bij de man af, dit kan leiden tot verminderd libido, erectieproblemen maar ook vermoeidheid en futloos zijn. Bij mannen wordt de overgang (veranderende hormoonspiegels) ook wel de penopauze genoemd.

NB. Om een accurate testosteronmeting te doen wordt u geadviseerd een afspraak bij een prikpost te maken voor 10:00 uur in de morgen

Dit is een test die langer dan 24 uur kan duren voordat het eerste resultaat bekend is. De resultaten van deze test worden binnen 5 werkdagen verwacht.

Dit wordt gemeten

Verschillende hormonen spelen een rol bij het krijgen van een erectie of het zin krijgen in seks deze test meet verschillende bloedwaarde die hier invloed op hebben, zoals testosteron, SHBG en prolactine. Maar ook andere bloedwaarde kunnen iets zeggen over de mogelijke oorzaak van de klachten zoals bijvoorbeeld het cholesterol (testosteron wordt o.a. opgebouwd uit cholesterol) maar ook de suikerstofwisseling, schildklier- of prostaat-problematiek en vitamine D tekorten kunnen een rol spelen.

Bloedonderzoek erectiestoornis en impotentieprofiel


Het penopauze bloedonderzoek analyseert veertien verschillende markers in het bloed:

Cholesterol Cholesterol Risico Index
Glucose HbA1c
HDL LDL
Prolactine PSA
SHBG Testosteron
Triglyceriden TSH
Vitamine D Vrij Testosteron
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs gaat stoppen

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. Het is daarom vanaf nu niet meer mogelijk om een onderzoek te kopen. Heb je al een onderzoek bij Yourlabs gekocht, maar nog geen afspraak voor de bloedafname gemaakt? Maak dan voor 1 oktober 2022 een afspraak via de link die je eerder per e-mail hebt ontvangen.

Heb je een account waarin de resultaten van eerder bloedonderzoek staan, en wil je deze resultaten bewaren? Wij adviseren je dan de resultaten te downloaden en op te slaan in je eigen administratie.

Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie.