- Inhoud
- Uitgebreide informatie
Risicofactoren voor hart en vaatziekten zijn meer dan het risico dat in bloed te meten is. Het meten van vetten, suikers en de nierfunctie geeft inzicht in enkele van deze risicofactoren. Andere risicofactoren voor hart en vaatziekten zijn: Roken, het hebben van een hoge bloeddruk, overgewicht, diabetes, erfelijk belast zijn met een verhoogd risico op hart en vaatziekten en stress.
Hart & vaten uitgebreid bloedonderzoek
Risicofactoren hart- en vaatziekten
Er zijn verschillende risicofactoren voor hart- en vaatziekten bekend:
- Roken
- Hoog cholesterol
- Hoge bloeddruk
- Overgewicht
- Diabetes
- Erfelijkheid
- Stress
De risicofactoren bevorderen het proces van slagaderverkalking, waarbij vernauwingen in de slagaders ontstaan. Wanneer het LDL verhoogd aanwezig is, kan dit neerslaan in de wanden van de vaten. Dit neerslaan wordt beïnvloed door verschillende factoren. Onder andere stress, roken en hoge bloeddruk kan hieraan bijdragen. Het neerslaan in de wanden van de vaten leidt vervolgens tot plakvorming (atherosclerose), waardoor de diameter van het bloedvat vernauwd. Dit betekent dat dezelfde hoeveelheid bloed door een kleinere doorgang moet. Wanneer deze vernauwing toeneemt kunnen er hart- en vaatziekten ontstaan.
Bloedonderzoek hart en vaten uitgebreid
Om een beter beeld te geven van het risico op hart- en vaatziekten worden enkele bloedwaarden meer gemeten dan bij het basis plus bloedonderzoek. Het homocysteïne is een marker die in het buitenland regelmatig gemeten wordt om de risico’s op hart en vaatziekten te meten. Homocysteine stijgt vaak ten gevolge van vitamine B tekort. Tevens wordt het hsCRP gemeten, deze “high-senstive” CRP, ontstekingsmarker is een marker die ontstekingen in de vaten kan identificeren. Tevens wordt vitamine B12 gemeten in het bloedonderzoek. Vitamine B12 staat in relatie met het behoud van gezonde vaten.
Symptomen hart- en vaatziekten
Symptomen van hart- en vaatziekten komen vaak niet tot uiting totdat er plotseling een incident optreedt. Dit komt omdat een verminderde dichtheid van de bloedvaten in het begin niet waarneembaar is voor het lichaam. Pas wanneer een bloedvat (bijna) volledig dichtzit ontstaan er klachten. Deze klachten zijn afhankelijk van de locatie van het bloedvat.
Kans op hart- en vaatziekten verkleinen
Gezond leven verkleint de kans op hart- en vaatziekten. Een gezond leefpatroon, de juiste voeding en voldoende beweging houden u en uw hart gezond. In de basis begint een gezonde leefstijl bij een verhoogd cholesterol met drie hoofdonderdelen:
- Gezonde voeding
- Voldoende bewegen
- Niet roken
Gezonde voeding draagt bij aan een goede vetstofwisseling en een goed glucosegehalte. Voeding kan het cholesterolgehalte verlagen met ongeveer 10%.
Leef gezonder, eet:
- Minder verzadigd vet (verzadigd vet zit veel in dierlijke producten, zoals volvette kaas, worst, vet vlees en volle melkproducten. Ook zit er veel verzadigd vet in koek, gebak, snacks en zoutjes);
- Vervang verzadigd vet door onverzadigd vet (vet dat zacht of vloeibaar is bij kamertemperatuur bevat veel onverzadigd vet. Denk aan vloeibare bak- en braadproducten en margarine in een kuipje. Daarnaast leveren ook vis en noten veel onverzadigd vet);
- Minder en andere koolhydraten (voornamelijk snoep, koek, gebak, frisdrank, vruchtensap en gezoete melkdranken bevatten veel koolhydraten);
- Gebruik vezelrijke producten die minder koolhydraten bevatten (denk aan zilvervliesrijst, volkoren brood, groenten, peulvruchten en fruit. Dit zorgt voor een langzamere stijging van de glucosespiegel);
- 250 gram groente en 2 stuks fruit per dag;
- 1 a 2 keer per week vis, waarvan 1 keer vette vis (makreel, haring, sardines of zalm);
- Matig het gebruik van zout (vermijd kant- en klare maaltijden, pizza’s en soepen. Zout heeft een nadelig effect op de bloeddruk en nieren).
Voldoende bewegen (minimaal een half uur per dag matig intensief) verlaagt het vetgehalte en verhoogt het gunstige HDL-cholesterolgehalte in het bloed. Daarnaast verlaagt bewegen het risico op diabetes. Probeer overgewicht te voorkomen door gezond te eten en genoeg te bewegen. Vooral buikvet verhoogt het cholesterolgehalte.
Roken verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Hoe meer u rookt en hoe langer u rookt, des te hoger het risico. Stoppen met roken heeft altijd zin. Roken verlaagt het HDL cholesterol. Na het stoppen met roken herstelt het HDL zich weer.
Stoffen uit tabak zijn schadelijk voor het hart en de bloedvaten.
- Nicotine verhoogt de hartslag en de bloeddruk
- Koolmonoxide verdringt zuurstof in het bloed
- Tabaksdeeltjes beschadigen de vaatwand
Cholesterol en andere stoffen die het risico op hart en vaatziekten beïnvloeden meten
Er zijn verschillende onderzoeken die gebruikt kunnen worden om hart- en vaatziekten op te sporen. Deze worden over het algemeen alleen gebruikt wanneer er een specifieke indicatie is op basis van uw klachten. Om een inschatting te maken van het risico op hart- en vaatziekten kan een laboratoriumonderzoek uitkomst bieden. Daarnaast is ook het bepalen van de bloeddruk van belang in de preventie.
Bloedonderzoek hart & vaten uitgebreid
- Homocysteïne
- Cholesterol
- LDL
- HDL
- Triglyceriden
- Cholesterol Risico Index
- HbA1c
- Hs CRP
- LpA
- Apolipoproteine-B
- Apolipoproteine-A1
- Vitamine B12
- Kreatinine
- eGFR
Er zijn verschillende vormen van cholesterol, het slechte cholesterol (LDL) en het goede cholesterol (HDL) en de triglyceriden (vrije vetzuren) zijn de meest bekende. Daarnaast speelt ook de ratio tussenbeide een belangrijke factor bij het risico op hart en vaatziekten. Dit bloedonderzoek geeft een uitgebreid beeld van de risicofactoren op hart en vaatziekten die in bloed te meten zijn.
De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan drie werkdagen in beslag nemen.
Dit bloedonderzoek meet het cholesterol (lipidenprofiel), de nierfunctie, suikerhuishouding, mogelijke ontstekingen in de vaten en verschillende lipoproteïnes. Apolipoproteine worden genoemd als onafhankelijke risicofactor voor de ontwikkeling van atherosclerose (slagaderverkalking) en daarmee het risico op hart en vaatziekten. Het hs-CRP is een marker die stijgt als er ontstekingen in het lichaam aanwezig zijn. Er wordt vermoed dat laaggradige chronische ontstekingen een rol spelen bij het proces van atherosclerose. Onderstaand onderzoek geeft een uitgebreid beeld van de bloedvetten en risicofactoren voor hart en vaatziekten die in het bloed te bepalen zijn.
Bepalingen Hart en Vaten Uitgebreid
Alle laboratoriumonderzoeken van het bloed worden uitgevoerd op veneus bloed (niet enkel een vingerprik) in een volledig Nederlands geaccrediteerd laboratorium, dit zorgt voor meer accurate resultaten. Zelftesten van cholesterol hebben vaak grote tot zeer grote afwijkingen.
Apolipoproteine A1 | Apolipoproteine B |
Cholesterol Risico Index | Cholesterol totaal |
eGFR | Glucose (nuchter) |
HbA1c | HDL |
Homocysteïne | hs CRP |
Kreatinine | LDL |
LpA | Triglyceriden |
Vitamine B12 |
Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.
Meer informatie