- Inhoud
- Uitgebreide informatie
Bij Diabetes (suikerziekte) is het lichaam niet in staat om de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed goed in balans te houden. Dit heeft te maken met een tekort, verminderde gevoeligheid of volledige afwezigheid van een belangrijk hormoon genaamd insuline. Bij een gezond individu stijgt het insulinegehalte nadat suiker in het lichaam komt (na bijvoorbeeld het eten van een maaltijd).
- Diabetes Mellitus (Suikerziekte)
Wat is suikerziekte
Bij suikerziekte is het lichaam niet in staat om de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed goed in balans te houden. Dit heeft te maken met een tekort of volledige afwezigheid van een belangrijk hormoon in het lichaam: insuline. Dit hormoon is normaal gesproken in staat om glucose uit het bloed te verplaatsen naar onze cellen. Wanneer insuline dus tekort of helemaal niet aanwezig is, leidt dit vervolgens tot een hoge hoeveelheid suiker in het bloed. Een hoge concentratie suiker in het bloed kan schade veroorzaken in het lichaam en geeft daarmee risico’s op bepaalde aandoeningen.
Diabetes Mellitus komt voor in twee vormen:
- Diabetes type 1, hierbij is er sprake van een fout waardoor er een reactie van het eigen afweersysteem ontstaat tegen de cellen die insuline aanmaken. Het afweersysteem maakt hierdoor de cellen die insuline maken kapot waardoor het lichaam geen insuline meer kan produceren. Dit type zien we bij 1 op de 10 diabeten en zien we voornamelijk op jonge leeftijd ontstaan;
- Diabetes type 2, dit noemen we ook wel ouderdomsdiabetes maar komt niet alleen bij ouderen voor. Wel zien we het vaak op latere leeftijd ontstaan. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het te maken heeft met insulineresistentie, hierbij is het lichaam minder gevoelig voor het hormoon insuline waardoor dit minder goed werkt. Deze vorm komt bij 9 op de 10 diabeten voor, voornamelijk op een leeftijd boven de 30. Omdat deze vorm meer voorkomt zal de uitleg hieronder voornamelijk hierop gericht zijn.
Gevolgen suikerziekte
Een langdurig hogere spiegel van suiker in het bloed geeft risico’s op verschillende aandoeningen. Dit ontstaat doordat deze mensen vaker overgewicht, een verstoorde vethuishouding en chronische ontstekingen hebben ten gevolg van de hoge bloedsuiker. Hierdoor neemt het risico op bepaalde ziekten toe:
- Hart en vaatziekten zoals een hartinfarct, hartfalen of een beroerte
- Zenuwschade (neuropathie)
- Oogproblemen
- Maag- en darmproblemen
- Nierschade
- Seksuele problemen
- Huidklachten
- Gewrichtsklachten
De meeste van bovenstaande problemen komen voort uit het feit dat een verhoogde bloedsuiker de bloedvaten en zenuwen aantast. Aantasting van de bloedvaten kan resulteren in een verminderde doorvoer van voedingsstoffen. Omdat alle organen in het lichaam voorzien moeten worden van voedingstoffen via de bloedbaan kunnen deze problemen ondervinden wanneer er een verminderde doorvoer is. Hierdoor ontstaan problemen in verschillende delen van het lichaam.
Symptomen suikerziekte
De symptomen van diabetes zijn niet zo duidelijk, daardoor lijkt het alsof het klachten zijn die iedereen wel eens heeft. Het gevolg hiervan is dat diabetes jarenlang kan bestaan zonder dat men doorheeft dat er diabetes gaande is. Diabetes type 2 komt het meest voor, maar is tevens ook het moeilijkste om te herkennen. Symptomen die passen bij diabetes type 2 zijn:
- Vaak dorst en veel plassen, dit komt doordat er bij een hoge suikerspiegel in het bloed ook suiker via de urine wordt afgegeven. Suiker in de urine zorgt er echter ook voor dat er meer water wordt afgevoerd, waardoor veel plassen en veel dorst ontstaat;
- Vermoeidheid;
- Oogproblemen, o.a. wazig zien, dubbel zien of slecht zien;
- Slecht genezende wondjes, dit ontstaat doordat er minder voedingsstoffen naar de wond kunnen komen door dichtzittende vaten;
- Kortademigheid of pijnlijke benen bij lopen;
- Infecties die vaak terugkomen, o.a. blaasontsteking.
Suikerziekte voorkomen
Diabetes type 2 is een ziekte die grotendeels ontstaat door risicofactoren die te beïnvloeden zijn. Ook speelt erfelijkheid een rol. De belangrijke risicofactoren voor diabetes type 2 zijn:
- Overgewicht
- Erfelijkheid
- Weinig lichaamsbeweging
- Roken
- Slechte voeding
De belangrijkste manier om het risico op diabetes type 2 te verlagen is door voldoende te bewegen. Zoals in de meeste richtlijnen is aangegeven betreft het elke dag minimaal een half uur bewegen, bijvoorbeeld door te tuinieren, wandelen of te fietsen. Zwemmen is een goede optie om in beweging te blijven wanneer het lichaam door pijn niet goed in staat is om te lopen of fietsen. Daarnaast is het verstandig om beweging in te passen in het dagelijkse leven. Neem de trap in plaats van de lift en probeer de auto te laten staan voor kleine stukken.
Naast bewegen kunnen ook andere methoden het risico op diabetes type 2 verlagen. Qua voeding is het voornamelijk van belang om gevarieerd te eten en zo min mogelijk te snoepen. Daarnaast is het gebruik van veel groente en volkorenproducten aan te raden. Stoppen met roken is altijd aan te raden. Roken verdubbelt bijna het risico op het krijgen van diabetes type 2. Ook door een paar kilo af te vallen wanneer er sprake is van overgewicht, neemt het risico op het ontwikkelen van diabetes af.
Tips om het risico op suikerziekte te verminderen:
- Stoppen met roken
- Voldoende beweging
- Afvallen bij overgewicht
- Gezonde voeding, eventueel onder begeleiding van een diëtist
Kenmerken diabetes
Diabetes type 2 wordt vastgesteld door gebruik te maken van verhoogde waarden in het bloed bij laboratoriumonderzoek. Hierbij hebben nuchtere glucosewaarden de voorkeur, dit betekent dat er minstens 4 uur lang geen calorieën zijn ingenomen.
Suikerziekte test
- Glucose Nuchter
- HBA1c
- Micro albumine (urine)
Er bestaan twee type Diabetes. Diabetes Type I is het type diabetes waarbij er in het lichaam een verminderde werking is van de insuline producerende cellen. Bij Diabetes Type II spreekt men vaak van ouderdomsdiabetes. Dit heeft waarschijnlijk te maken met dat het lichaam minder gevoelig is voor de invloed van insuline.
Dit laboratoriumonderzoek bevat verschillende bloedwaarde die te maken hebben met Diabetes. Zo wordt het nuchtere glucose en de cyclische glucose bepaalt. Cyclische glucose is een maat om de glucosespiegel van de afgelopen maanden te meten. Daarnaast wordt het micro albumine gehalte in de urine gemeten. Als er albumine in kleine hoeveelheden in de urine wordt aangetroffen kan dit op de eerste tekenen van nier schade duiden (iets dat vaak voorkomt bij mensen met diabetes).
Bepalingen diabetes
Onderstaande laboratoriumtesten van het bloed en de urine geven inzicht in de suikerstofwisseling in het lichaam.
Glucose (nuchter) | HbA1c |
Micro albumine (urine) |
Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.
Meer informatie