- Inhoud
- Uitgebreide informatie
Het menselijk lichaam heeft bouwstoffen nodig om de basisprocessen uit te kunnen voeren. Een gedeelte van deze bouwstoffen bestaat uit mineralen die essentieel zijn voor het functioneren van processen in het lichaam. Gebruikt u voedingssupplementen en wilt u weten wat de invloed hiervan is op uw bloed (of lichaam), deze test meet acht verschillende waarde van mineralen in het bloed.
Mineralen
Het menselijk lichaam heeft bouwstoffen nodig om alledaagse processen uit te kunnen voeren. Een gedeelte van deze bouwstoffen bestaat uit mineralen die essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam. Deze mineralen zijn doorgaans te verkrijgen uit verschillende bronnen, vaak is dit de voeding. Omdat iedereen een ander voedingspatroon heeft, is de capaciteit van deze mineralen in het lichaam ook variabel. Daarnaast kan een mineralen tekort of teveel ontstaan door verlies van mineralen. Bij regelmatig bloedverlies kan er bijvoorbeeld een tekort aan ijzer ontstaan, terwijl bij nierproblemen de hoeveelheid natrium en kalium in het bloed afwijkend kan zijn.
Door verschillende mineralen te meten en te vergelijken met de normaalwaarden, kan bepaald worden of er op bepaalde punten afwijkingen aanwezig zijn. Een meting van de verschillende mineralen zorgt voor een beter inzicht in de huidige staat van het lichaam. Op deze manier is het mogelijk om uw levensstijl waar nodig aan te passen om tekorten en overschotten van mineralen in het lichaam te beïnvloeden. Daarnaast kan inzicht ook leiden tot een verhoogd bewustzijn van uw gezondheid en daarmee ook motivatieverhogend werken.
Onderstaand bloedonderzoek laat zien wat uw spiegels van de verschillende mineralen in uw bloed zijn. Om het effect van voedingssupplementen te meten kunt u onderstaande mineralentest uitvoeren.
Bloedonderzoek mineralen
Natrium
Natrium is een zout dat in het bloed kan worden gemeten. Het wordt gereguleerd door de nieren en wordt voornamelijk gemeten om te kijken naar uitdroging en de vochtbalans in het lichaam. Natrium doet dit voornamelijk voor de vochtbalans buiten de cellen en is daarmee belangrijk voor de bloeddruk. Te veel natrium in het bloed verhoogt de bloeddruk.
Magnesium
Dit is een mineraal dat voornamelijk van belang is voor de spieren en de botten in het lichaam. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwimpulsen in de spieren. Klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan magnesium zijn onder andere vermoeidheid, spierkrampen en in extreme gevallen hartritmestoornissen.
Mineralen in het bloed
- Natrium
- Magnesium
- Calcium
- Albumine
- vrij Calcium (berekening)
Omdat iedereen een ander voedingspatroon heeft, is de capaciteit van deze mineralen in het lichaam ook variabel. Daarnaast kan een mineralen tekort of teveel ontstaan door verlies van mineralen. Bij regelmatig bloedverlies kan er bijvoorbeeld een tekort aan ijzer ontstaan, terwijl bij nierproblemen de hoeveelheid natrium en kalium in het bloed afwijkend kan zijn.
De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan 14 werkdagen in beslag nemen.
Dit bloedonderzoek naar mineralen meet zeven markers voor verschillende mineralen in het lichaam. Natrium is een zout dat een belangrijke rol speelt bij de regulatie van de bloeddruk. Magnesium speelt een rol bij het behoud van sterke botten en een goede spierwerking, bij tekorten ontstaan vaak vermoeidheid en spierklachten. Calcium speelt net als magnesium een rol bij het behoud van stevige botten. IJzer speelt een rol bij de aanmaak van de rode bloedcellen, die zorgen voor het zuurstoftransport in het lichaam.
Bepalingen vitamine uitgebreid
Het vitamine en mineralen uitgebreid bloedonderzoek bekijkt de waarde van zes vitamines en zeven markers voor mineralen.
Albumine | Calcium |
Gecorrigeerd calcium | IJzer |
Magnesium | Natrium |
Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.
Meer informatie