• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Dit bloedonderzoek naar vitamines B meet een vijftal vitamines B dat regelmatig afwijkt van de norm bij mensen uit de westerse wereld. Vermoed u dat u een vitamine B tekort heeft of gebruikt u suppletie en wilt u het effect hiervan meten dan meet dit bloedonderzoek een zestal B vitamine die voorkomen in de meest gebruikte vitamine B complexen in Nederland.

Vitamine B

Belangrijke vitaminen B in het lichaam zijn vitamine B1, B2, B6, B11 (foliumzuur) en B12. Elke vitamine is een afzonderlijke stof die een eigen functie heeft in het lichaam. De belangrijkste functies staan hieronder toegelicht met de producten waarin ze veel voorkomen. Daarnaast zijn ook de belangrijkste symptomen bij een tekort beschreven.

Vitamine B tekort

Om vast te stellen of er sprake is van een vitamine B tekort kan het bloedonderzoek naar vitaminen B worden ingezet. Hierin worden vijf B vitaminen gemeten. Dit zijn bij het bloedonderzoek naar B vitamines: Vitamine B1, vitamine B2,vitamine B6, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12.

Vitamine B1

Is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en is betrokken bij het verwerken van energie uit suikers. Ook is het belangrijk voor de hartspier en het zenuwstelsel. Vitamine B1 zit in brood, graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten. Volwassen mannen en vrouwen hebben minimaal 1,1 mg per dag nodig. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot psychische klachten.

Vitamine B2

Is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en is betrokken bij het verwerken van energie uit suikers. Melk en melkproducten zijn de voornaamste bron van vitamine B2. Ook vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten bevatten vitamine B2. Een vitamine B2 tekort kan resulteren in huidafwijkingen bij de mond of tong en kan ontstekingen bij de neus veroorzaken.

Vitamine B6

Is belangrijk voor de stofwisseling, waarbij het voornamelijk helpt met het afbreken en opbouwen van aminozuren. Daarnaast heeft vitamine B6 invloed op de werking van bepaalde hormonen, de groei, bloedaanmaak, het immuunsysteem en zenuwstelsel. Vlees, eieren, vis, noten, brood, graanproducten, peulvruchten, groente, melk- en melkproducten en kaas bevatten vitamine B6. Langdurige tekorten kunnen leiden tot problemen met de zenuwen, tekort aan rode bloedcellen en een verminderde weerstand. Bij langdurig gebruik van meer dan 25 mg vitamine B6 kan perifere neuropathie ontstaan. Dit is een zenuwziekte die begint in de lichaamsuiteinden.

Vitamine B11 (foliumzuur)

Speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Dat is ook de reden dat het aan zwangere vrouwen wordt toegediend, dit helpt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Groene groentes, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Een volwassene heeft ongeveer 300 microgram foliumzuur per dag nodig. Een tekort aan foliumzuur kan resulteren in bloedarmoede, darmstoornissen en vermoeidheid.

Vitamine B12 tekort

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren bevatten vitamine B12. Een tekort kan leiden tot een tekort aan rode bloedcellen. Ook zien we soms problemen met de zenuwen ontstaan. Omdat vitamine B12 veel voorkomt in dierlijke producten hebben vegetariërs en veganisten relatief vaak vitamine B12 tekorten.

Bloedonderzoek B vitamines

Door middel van een bloedtest kan bekeken worden of er sprake is van een vitamine B tekort.

  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine B6
  • Foliumzuur
  • Vitamine B12

Tip bij vitamine B tekort

Afhankelijk van het resultaat van de bloedtest kan het voedingspatroon worden aangepast of kan er gestart worden met bepaalde voedingssupplementen. Omdat er van bepaalde vitaminen ook een teveel kan ontstaan in het lichaam die schadelijk is, is het verstandig om vervolgstappen met een medisch professional te bespreken.

Om vast te stellen of er sprake is van een vitamine B tekort kan het bloedonderzoek naar vitaminen B worden gekozen. Hierin worden vijf B vitaminen gemeten. Dit zijn bij het bloedonderzoek naar B vitamines: Vitamine B1, vitamine B2,vitamine B6, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan tien werkdagen in beslag nemen.

Dit wordt gemeten

Vitamine B1 speelt een rol bij de energievoorziening van het lichaam en heeft invloed op het zenuwstelsel en de hartspier. Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit voeding. Vitamine B6 speelt een rol bij de opbouw en afbraak van aminozuren (bouwsteen van eiwitten) in het lichaam. Vitamine B11 is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en speelt een rol bij de celdeling. Vitamine B12 is afkomstig uit dierlijke producten en speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel.

Bepalingen bloedonderzoek vitamine B

Het bloedonderzoek naar vitamines B analyseert de bloedwaarde van vijf verschillende B vitamines die vaak in B complexen aanwezig zijn.

Vitamine B1 Vitamine B2
Vitamine B6 Foliumzuur (vitamine B11)
Vitamine B12
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl