Terug naar overzicht
Vitaminen & Mineralen

B vitaminen

Dit bloedonderzoek naar vitamines B meet een vijftal vitamines B dat regelmatig afwijkt van de norm bij mensen uit de westerse wereld. Vermoed u dat u een vitamine B tekort heeft of gebruikt u suppletie en wilt u het effect hiervan meten dan meet dit bloedonderzoek een zestal B vitamine die voorkomen in de meest gebruikte vitamine B complexen in Nederland.

Om vast te stellen of er sprake is van een vitamine B tekort kan het bloedonderzoek naar vitaminen B worden gekozen. Hierin worden vijf B vitaminen gemeten. Dit zijn bij het bloedonderzoek naar B vitamines: Vitamine B1, vitamine B2,vitamine B6, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan tien werkdagen in beslag nemen.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Vitamine B1 speelt een rol bij de energievoorziening van het lichaam en heeft invloed op het zenuwstelsel en de hartspier. Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij het vrijmaken van energie uit voeding. Vitamine B6 speelt een rol bij de opbouw en afbraak van aminozuren (bouwsteen van eiwitten) in het lichaam. Vitamine B11 is belangrijk voor de ontwikkeling van het zenuwstelsel en speelt een rol bij de celdeling. Vitamine B12 is afkomstig uit dierlijke producten en speelt een belangrijke rol bij de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel.

Bepalingen bloedonderzoek vitamine B

Het bloedonderzoek naar vitamines B analyseert de bloedwaarde van vijf verschillende B vitamines die vaak in B complexen aanwezig zijn.

 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Vitamine B6
 • Vitamine B12
 • Foliumzuur (Vitamine B11)

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Vitamine B

Belangrijke vitaminen B in het lichaam zijn vitamine B1, B2, B6, B11 (foliumzuur) en B12. Elke vitamine is een afzonderlijke stof die een eigen functie heeft in het lichaam. De belangrijkste functies staan hieronder toegelicht met de producten waarin ze veel voorkomen. Daarnaast zijn ook de belangrijkste symptomen bij een tekort beschreven.

Vitamine B tekort

Om vast te stellen of er sprake is van een vitamine B tekort kan het bloedonderzoek naar vitaminen B worden ingezet. Hierin worden vijf B vitaminen gemeten. Dit zijn bij het bloedonderzoek naar B vitamines: Vitamine B1, vitamine B2,vitamine B6, vitamine B11 (foliumzuur) en vitamine B12.

Vitamine B1      

Is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en is betrokken bij het verwerken van energie uit suikers. Ook is het belangrijk voor de hartspier en het zenuwstelsel. Vitamine B1 zit in brood, graanproducten, aardappelen, groente, vlees en vleeswaren, melk en melkproducten. Volwassen mannen en vrouwen hebben minimaal 1,1 mg per dag nodig. Een tekort aan vitamine B1 kan leiden tot psychische klachten.

Vitamine B2      

Is belangrijk voor de energievoorziening van het lichaam en is betrokken bij het verwerken van energie uit suikers. Melk en melkproducten zijn de voornaamste bron van vitamine B2. Ook vlees, vleeswaren, groente, fruit, brood en graanproducten bevatten vitamine B2. Een vitamine B2 tekort kan resulteren in huidafwijkingen bij de mond of tong en kan ontstekingen bij de neus veroorzaken.

Vitamine B6      

Is belangrijk voor de stofwisseling, waarbij het voornamelijk helpt met het afbreken en opbouwen van aminozuren. Daarnaast heeft vitamine B6 invloed op de werking van bepaalde hormonen, de groei, bloedaanmaak, het immuunsysteem en zenuwstelsel. Vlees, eieren, vis, noten, brood, graanproducten, peulvruchten, groente, melk- en melkproducten en kaas bevatten vitamine B6. Langdurige tekorten kunnen leiden tot problemen met de zenuwen, tekort aan rode bloedcellen en een verminderde weerstand. Bij langdurig gebruik van meer dan 25 mg vitamine B6 kan perifere neuropathie ontstaan. Dit is een zenuwziekte die begint in de lichaamsuiteinden.

Vitamine B11 (foliumzuur)         

Speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Dat is ook de reden dat het aan zwangere vrouwen wordt toegediend, dit helpt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel van de baby. Groene groentes, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel. Een volwassene heeft ongeveer 300 microgram foliumzuur per dag nodig. Een tekort aan foliumzuur kan resulteren in bloedarmoede, darmstoornissen en vermoeidheid. 

Vitamine B12 tekort

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van rode bloedcellen en een goede werking van het zenuwstelsel. Dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren bevatten vitamine B12. Een tekort kan leiden tot een tekort aan rode bloedcellen. Ook zien we soms problemen met de zenuwen ontstaan. Omdat vitamine B12 veel voorkomt in dierlijke producten hebben vegetariërs en veganisten relatief vaak vitamine B12 tekorten.

Bloedonderzoek B vitamines

Door middel van een bloedtest kan bekeken worden of er sprake is van een vitamine B tekort.

 • Vitamine B1      
 • Vitamine B2      
 • Vitamine B6                        
 • Foliumzuur        
 • Vitamine B12

Tip bij vitamine B tekort

Afhankelijk van het resultaat van de bloedtest kan het voedingspatroon worden aangepast of kan er gestart worden met bepaalde voedingssupplementen. Omdat er van bepaalde vitaminen ook een teveel kan ontstaan in het lichaam die schadelijk is, is het verstandig om vervolgstappen met een medisch professional te bespreken.

Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan