• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Deze glutenallergie test kan kijken of er sprake is van een intolerantie voor gluten. Mensen met coeliakie zijn overgevoelig voor een bepaald eiwit in voedselproducten: gluten. Gluten vinden we onder andere terug in graanproducten zoals bijvoorbeeld brood of pasta. Het gevolg van gluten in de darmen bij deze mensen is een overdreven reactie van het lichaam. Dit leidt vervolgens tot beschadiging van de binnenzijde van het darmstelsel, voornamelijk het slijmvlies wordt hierdoor aangetast.

Coeliakie (glutenallergie)

Mensen met coeliakie zijn overgevoelig voor een bepaald eiwit in voedselproducten: gluten. Dit vinden we onder andere terug in graanproducten. De reden waarom het lichaam bij deze personen hier op reageert is niet duidelijk, wel is bekend dat het in families voor kan komen. Erfelijkheid is dus van belang.

Het gevolg van gluten in de darmen bij deze mensen is een overdreven reactie van het lichaam. Dit leidt vervolgens tot beschadiging van de binnenzijde van het darmstelsel, voornamelijk het slijmvlies wordt hierdoor aangetast. Dit kan leiden tot een ontsteking waardoor ook de uitwisseling van stoffen minder goed geschiedt in de darm. Dit veroorzaakt vervolgens een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

De ziekte kan tot uiting komen op zeer jonge leeftijd, maar kan ook pas op latere leeftijd klachten geven.

Glutenallergie symptomen

De klachten die ontstaan bij coeliakie zijn voornamelijk het gevolg van de reactie op gluten en de daarbij horende beschadiging van het slijmvlies in de darm. Buikklachten die kunnen ontstaan zijn diarree, pijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en zeer wisselende extreme ontlasting.

Daarnaast kunnen er ook, als gevolg van een verminderde opname van voedingsstoffen, klachten ontstaan. Onder andere vermoeidheid door een tekort aan rode bloedcellen, verminderde groei bij kinderen of het verliezen van gewicht zijn gevolgen van een verminderde opname van belangrijke voedingsstoffen.

Glutenintolerantie test

Bij klachten die lijken op coeliakie wordt er bloedonderzoek gedaan om te kijken of de klachten op coeliakie wijzen.

Behandeling glutenintolerantie

Het weghalen van de trigger voor de reactie op gluten is de enige methode om klachten van coeliakie te laten verdwijnen. Dit betekent in principe dat er een glutenvrij dieet gevolgd dient te worden. Voor adviezen met betrekking tot glutenvrij eten kunt u een diëtist of arts raadplegen en zelf kijken op de website van het voedingscentrum: Gluten en het glutenvrij dieet.

Bloedonderzoek glutenallergie

  • Endomysium IgA
  • anti TTG
  • Totaal IgA

De klachten die ontstaan bij coeliakie zijn voornamelijk het gevolg van de reactie op gluten en de daarbij horende beschadiging van het slijmvlies in de darm. Buikklachten die kunnen ontstaan zijn diarree, pijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en zeer wisselende extreme ontlasting. Ook kan er door de verminderde darmwerking op termijn een tekort aan bepaalde voedingstoffen ontstaan, voorbeelden zijn vermoeidheid, verminderde groei of verlies van lichaamsgewicht.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan vier werkdagen in beslag nemen.

Dit wordt gemeten

Er kan bloedonderzoek gedaan worden om te kijken of de klachten op coeliakie wijzen. Het bloedonderzoek bekijkt drie verschillende bloedwaarde die bij afwijkingen kunnen wijzen op een intolerantie voor gluten. Deze test meet of er antistoffen voor gluten in het bloed aanwezig zijn, het is van belang dat u voorafgaand aan het onderzoek wel gewoon gluten bent blijven eten.

Bepalingen bloedonderzoek glutenallergie

Anti TTG Endomysium IgA
Totaal IgA
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl