Ziekte van Lyme basis
Bestel veilig en anoniem
€99,00

Ziekte van Lyme basis

€99,00
 • Inhoud
 • Uitgebreide informatie

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie genaamd Borrelia burgdorferi. Men loopt deze bacterie op via een tekenbeet. Dit betekent niet dat bij elke tekenbeet de ziekte van Lyme ontstaat, dit gebeurt ongeveer bij 2 op de 100 tekenbeten. Wel komen tekenbeten in Nederland relatief veel voor en neemt het aantal tekenbeten al jaren toe.

Ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie die de naam Borrelia burgdorferi draagt. Een tekenbeet is de enige manier om deze bacterie op te lopen. Dit wil echter niet zeggen dat bij elke tekenbeet de ziekte van lyme ontstaat, dit gebeurt maar bij 2 op de 100 tekenbeten. Wel komen tekenbeten in Nederland relatief veel voor en neemt het aantal tekenbeten per jaar toe.

Symptomen ziekte van Lyme

De klachten die ontstaan bij de ziekte van Lyme kunnen zeer wisselend zijn, dit maakt het moeilijk om de diagnose ziekte van Lyme te stellen op basis van klachten. Tevens worden hierdoor ook vaak ziekten met vergelijkbarre symptomen aan Lyme toegeschreven. De volgende klachten komen veel voor bij de ziekte van Lyme:

 • Een verkleuring van de huid (erythema migrans) op de positie van de tekenbeet. Dit kan in de vorm van een karakteristieke kring met in het midden een rode vlek zijn, maar is soms ook egaal;
 • Koorts in de eerste weken na een tekenbeet;
 • Spier- en gewrichtspijn;
 • In latere stadia kunnen huidklachten, zenuwklachten of hartklachten ontstaan.

Tekenbeet

Omdat tekenbeten steeds meer voorkomen is het belangrijk om uw lichaam te controleren op tekenbeten. Dit is voornamelijk van belang wanneer u in de natuur bent geweest. Teken komen gemakkelijk op uw lichaam in hoog gras. Daarnaast bevinden teken zich ook sporadisch in bomen en is het daarmee verstandig om uw lichaam te controleren na een wandeling in het bos. Voorkeursplaatsen zijn liezen, knieholtes, oksels, bilspleet en de randen van uw ondergoed. De grootte van een teek is zo’n 1 tot 3 millimeter en zijn daarom gemakkelijk te missen.

Diagnose ziekte van Lyme

De diagnose ziekte van Lyme wordt gesteld op basis van klachten en aanvullend laboratorium onderzoek. Borrelia IgG en IgM zijn markers in het bloed die hiervoor gebruikt worden. IgG en IgM zijn antilichamen (afweermechanismen) die het lichaam gebruikt om de bacterie aan te vallen.

Lyme behandeling

Wanneer de ziekte van Lyme daadwerkelijk is vastgesteld dient dit behandeld te worden met medicatie. Hierbij geldt dat als de ziekte eerder wordt ontdekt, de behandeling doorgaans beter aanslaat. Behandeling wordt over het algemeen door de huisarts gedaan. Wanneer de klachten blijven bestaan op lange termijn kan de huisarts u eventueel doorsturen naar het ziekenhuis.

Bloedonderzoek ziekte van Lyme

 • Borrelia IgG
 • Borrelia IgM

Naast een IgG en IgM (antistoffen) bepaling kan er een immunoblot worden ingezet om de ziekte van Lyme uit te sluiten. Deze test vindt u bij het pakket Lyme Compleet.

Symptomen van de ziekte van Lyme zijn onder andere een verkleuring van de huid rondom de plek van de tekenbeet (rode kring, vlek of egale plek), koorts, spier en gewrichtspijn en later kunnen ook huid, zenuw en hartklachten ontstaan. Teken komen gemakkelijk op uw lichaam in hoog gras, struiken of als u in het bos loopt. Het is verstandig om uw lichaam te controleren na een wandeling in het bos. Als de bacterie lang in het lichaam aanwezig is kan men chronische Lyme ontwikkelen.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Waarom deze test?
 • Uitsluiting of bevestiging van specifieke (nog niet onderzochte) ziektebeelden
 • Onderzocht en samengesteld door laboratorium artsen specifiek per ziektebeeld
 • De meeste uitslagen zijn binnen 24 uur bekend
Dit wordt gemeten

Wilt u weten of u de ziekte van Lyme heeft omdat u klachten heeft en deze niet kan plaatsen of bent u gebeten door een teek en wilt u toch een bloedonderzoek dan kunt u deze hier aanvragen. Deze test (Elisa) meet de antilichamen die het lichaam aanmaakt tegen de bacterie uit de teek. Borrelia IgG en IgM zijn markers in het bloed die hiervoor gebruikt worden. Wilt u een uitgebreide analyse (Elisa met Western Blot) dan kunt u bij het pakket Lyme uitgebreid kijken.

Let op! Het is pas zinvol een bloedonderzoek 6-8 weken na een tekenbeet uit te voeren omdat de antistoffen pas na deze tijd in voldoende mate in het bloed zijn dat ze waargenomen worden.

Bepalingen ziekte van Lyme basis

Naast een IgG en IgM (antistoffen) bepaling kan er ook een Western Blot worden ingezet om de ziekte van Lyme uit te sluiten. Het bloedonderzoek naar de ziekte van Lyme is het meest sensitief en specifiek bij een combinatie van Elisa & Western Blot (Lyme Uitgebreid).

Borrelia IgG Borrelia IgM
Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie