Terug naar overzicht
Ziektes

Q-koorts

Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie; Coxiella Burnetii. Deze bacterie krijgen we van dieren, waarbij voornamelijk geiten en schapen deze ziekteverwekker verspreiden. Dit gaat doorgaans via de lucht en kan het gehele jaar voorkomen. In Brabant is tussen 2007 en 2011 een uitbraak van Q koorts geweest, er wordt geschat dat ongeveer 100.000 mensen besmet zijn geraakt.

Symptomen van Q koorts komen bij ongeveer de helft van de mensen die besmet worden voor, doorgaans zijn dit verschijnselen van griep. Bij een klein deel van deze groep worden de klachten heviger en kan de bacterie een ontsteking van de longen of lever veroorzaken. Ongeveer 25% van de geïnfecteerde heeft na een jaar nog klachten van onder andere de spieren en gewrichten. Dan kunnen er ook concentratie en vermoeidheidsproblemen ontstaan.

Het testen op de aanwezigheid van Q-koorts is een ingewikkeld diagnostisch proces. De resultaten van deze test worden hierdoor na acht dagen verwacht.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Q koorts wordt via de lucht overgedragen en slaat over van dieren op mensen. De grootste kans op besmetting is binnen een straal van 5 kilometer van een besmet veebedrijf, vaak geiten of schapenboeren. Heeft u vage klachten en twijfelt u of u Q koorts heeft dan kan dit bloedonderzoek uitsluitsel geven.

Bloedonderzoek Q koorts

Het bloedonderzoek naar Q koorts bekijkt of er antistoffen tegen de Q-koorts bacterie aanwezig zijn.

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Q-koorts

Q-koorts wordt veroorzaakt door een bacterie; Coxiella Burnetii. Deze bacterie krijgen we van dieren, waarbij voornamelijk geiten en schapen deze ziekteverwekker verspreiden. Dit gaat doorgaans via de lucht en kan het gehele jaar voorkomen. Wel is de kans in het voorjaar groter omdat er dan meer dieren bevallen. Bij een bevalling komt er een verhoogde hoeveelheid van deze bacterie vrij wanneer het dier besmet is met Q-koorts. De bacterie is niet overdraagbaar tussen mensen.

Waar komt Q koorts voor?

Q-koorts zien we vaker optreden in het zuiden van Nederland. Dit heeft te maken met de hoeveelheid vee dat in deze regio voorkomt. Het aantal gevallen van Q koorts in Nederland is zeer variabel en heeft te maken met het ontstaan van uitbraken. In 2009 waren er in totaal 2354 meldingen van Q-koorts, terwijl het van 2013 tot en met 2018 niet boven de 30 gevallen uitkwam.

Q koorts symptomen

De helft van de mensen die besmet wordt met deze bacterie krijgt klachten, doorgaans zijn dit verschijnselen van griep. Bij een klein deel van de mensen worden de klachten heviger en kan de bacterie ook een ontsteking van de long of lever geven. Ongeveer een vierde van de mensen heeft na een jaar nog klachten van onder andere de spieren en gewrichten. Tevens kunnen er dan problemen met de concentratie optreden en is ook vermoeidheid een voorkomend probleem.

Voorkomen van Q koorts

Persoonlijke preventie tegen Q-koorts is helaas nauwelijks mogelijk omdat Q koorts via de lucht wordt overgedragen. Wel is het verstandig om bij een verminderde afweer, zwangerschap of hartklachten contact met geiten en schapen die voor melk gehouden worden te vermijden om het risico op besmetting te verlagen. Een vaccin bestaat niet voor mensen, deze is er wel voor dieren. Tevens publiceert de rijksoverheid een lijst van besmette boerderijen. Wanneer u niet in de buurt hoeft te zijn is het verstandig om hier zo’n 1 tot 5 kilometer vandaan te blijven. 

Bloedonderzoek Q koorts

Het bloedonderzoek naar Q koorts bekijkt of er antistoffen tegen de Q-koorts bacterie aanwezig zijn.

Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan