Legionella
Bestel veilig en anoniem
€99,00

Legionella

€99,00
 • Inhoud
 • Uitgebreide informatie

Legionella is een bacterie die in het menselijk lichaam kan leiden tot een acute infectie van de luchtwegen. Dit wordt dan legionellose genoemd. Er zijn hierbij twee mogelijke ziektebeelden: een ernstige vorm van longontsteking (veteranenziekte) en een griepachtige aandoening. Inademen van de bacterie kan bij sommige mensen tot ziekte leiden wanneer ze deze inademen. Water kan in zeer kleine druppeltjes worden ingeademd (bij douchen, gebruik hoge drukspuit of jacuzzi’s) en daarmee een risico op legionellose geven.

Legionella

Legionella is een bacterie die in het menselijk lichaam kan leiden tot een acute infectie van de luchtwegen. Dit wordt dan legionellose genoemd. Hierbij zijn er twee mogelijke ziektebeelden: een ernstige vorm van longontsteking (veteranenziekte) en een griepachtige aandoening. De meeste mensen worden echter niet ziek na blootstelling aan de legionellabacterie.

Veteranenziekte

De legionellabacterie kan bij sommige mensen tot ziekte leiden wanneer ze deze inademen. Het drinken van water met legionella leidt echter niet tot besmetting. Wel kan water in zeer kleine druppeltjes worden ingeademd (bij douchen, gebruik hoge drukspuit of jacuzzi’s) en daarmee een risico op legionellose geven. Het risico op een longontsteking door legionella is zeer laag, maar neemt wel toe naarmate men ouder wordt. Tevens zien we de ziekte vaker bij mannen dan bij vrouwen voorkomen. Een besmetting hiermee staat ook wel bekend als de veteranenziekte, nadat bij een reünie van veteranen een groot aantal veteranen ziek werd, werd deze bacteriële besmetting met longontsteking ook wel bekend als “de veteranenziekte”.

Legionella symptomen

Wanneer er sprake is van besmetting met legionella zijn er een aantal symptomen die optreden. Het begint doorgaans met koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn; de gewone symptomen die we doorgaans ook bij griep zien. Het wordt soms gevolgd door een droge hoest. Wanneer het echter overgaat in een longontsteking zien we ernstigere klachten optreden. Mogelijke klachten zijn:

 • Hoge koorts
 • Benauwdheid of pijn bij de ademhaling
 • Verwardheid
 • Hoofdpijn, braken en diarree.

Voorkomen van een legionella besmetting

Roken vermindert het risico op een longontsteking door legionella. Waterinstallaties in bepaalde sectoren dienen gecontroleerd te worden en een legionella-beheersplan te hebben, dit wordt door de overheid gecontroleerd. Voor het drinkwater thuis is dit niet nodig, de kans dat u thuis ziek wordt is zeer laag. De overheid geeft de volgende tips om de legionella-groei te beperken:

 • Boiler of combiketel op minimaal 60 graden;
 • Gebruik koud en warm water minimaals wekelijks, na vakantie kunt u het beste de kranen en douche even doorspoelen om het water te verversen;
 • Laat een tuinslang en hoge drukspuit goed leeglopen na gebruik;
 • Reinig een bubbelbad regelmatig en ontsmet volgens de gebruiksaanwijzing.

Bloedonderzoek legionella

Legionella antilichamen kunnen in het bloed worden aangetoond middels een bloedonderzoek. Bij het bloedonderzoek naar legionella wordt het bloed onderzocht op antigenen tegen de legionellabacterie.

Symptomen van een legionella infectie zijn onder andere: hoge koorts, benauwdheid en soms pijn bij de ademhaling, verward zijn en het hebben van hoofdpijn, overgeven en het hebben van diarree. De legionella bacterie groeit in stilstaand water. Er zijn een aantal tips om het risico op een besmetting te verminderen, zoals de boiler warmer dan 60 graden zetten en om kranen, douches en tuinslangen nadat deze een tijd niet zijn gebruikt eerst door te laten doorspelen.

Het testen op de aanwezigheid van Legionalla is een ingewikkeld diagnostisch proces. De resultaten van deze test worden hierdoor na acht dagen verwacht.

Waarom deze test?
 • Uitsluiting of bevestiging van specifieke (nog niet onderzochte) ziektebeelden
 • Onderzocht en samengesteld door laboratorium artsen specifiek per ziektebeeld
 • De meeste uitslagen zijn binnen 24 uur bekend
Dit wordt gemeten

Als een legionella bacterie het lichaam binnentreedt reageert het lichaam hierop door antilichamen (IgG & IgM) hiertegen aan te maken. Legionella antilichamen kunnen in het bloed worden aangetoond middels een bloedonderzoek.

Bloedonderzoek legionella besmetting

Legionella antilichamen IgG Legionella antilichamen IgM
Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie