Terug naar overzicht
Ziektes

Legionella

Legionella is een bacterie die in het menselijk lichaam kan leiden tot een acute infectie van de luchtwegen. Dit wordt dan legionellose genoemd. Er zijn hierbij twee mogelijke ziektebeelden: een ernstige vorm van longontsteking (veteranenziekte) en een griepachtige aandoening. Inademen van de bacterie kan bij sommige mensen tot ziekte leiden wanneer ze deze inademen. Water kan in zeer kleine druppeltjes worden ingeademd (bij douchen, gebruik hoge drukspuit of jacuzzi’s) en daarmee een risico op legionellose geven.

Symptomen van een legionella infectie zijn onder andere: hoge koorts, benauwdheid en soms pijn bij de ademhaling, verward zijn en het hebben van hoofdpijn, overgeven en het hebben van diarree. De legionella bacterie groeit in stilstaand water. Er zijn een aantal tips om het risico op een besmetting te verminderen, zoals de boiler warmer dan 60 graden zetten en om kranen, douches en tuinslangen nadat deze een tijd niet zijn gebruikt eerst door te laten doorspelen.

Het testen op de aanwezigheid van Legionalla is een ingewikkeld diagnostisch proces. De resultaten van deze test worden hierdoor na acht dagen verwacht.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Als een legionella bacterie het lichaam binnentreedt reageert het lichaam hierop door antilichamen (IgG & IgM) hiertegen aan te maken. Legionella antilichamen kunnen in het bloed worden aangetoond middels een bloedonderzoek.

Bloedonderzoek legionella besmetting

 • Legionella antilichamen IgG
 • Legionella antilichamen IgM

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Legionella

Legionella is een bacterie die in het menselijk lichaam kan leiden tot een acute infectie van de luchtwegen. Dit wordt dan legionellose genoemd. Hierbij zijn er twee mogelijke ziektebeelden: een ernstige vorm van longontsteking (veteranenziekte) en een griepachtige aandoening. De meeste mensen worden echter niet ziek na blootstelling aan de legionellabacterie.

Veteranenziekte

De legionellabacterie kan bij sommige mensen tot ziekte leiden wanneer ze deze inademen. Het drinken van water met legionella leidt echter niet tot besmetting. Wel kan water in zeer kleine druppeltjes worden ingeademd (bij douchen, gebruik hoge drukspuit of jacuzzi’s) en daarmee een risico op legionellose geven. Het risico op een longontsteking door legionella is zeer laag, maar neemt wel toe naarmate men ouder wordt. Tevens zien we de ziekte vaker bij mannen dan bij vrouwen voorkomen. Een besmetting hiermee staat ook wel bekend als de veteranenziekte, nadat bij een reünie van veteranen een groot aantal veteranen ziek werd, werd deze bacteriële besmetting met longontsteking ook wel bekend als “de veteranenziekte”.

Legionella symptomen

Wanneer er sprake is van besmetting met legionella zijn er een aantal symptomen die optreden. Het begint doorgaans met koorts, koude rillingen, hoofdpijn en spierpijn; de gewone symptomen die we doorgaans ook bij griep zien. Het wordt soms gevolgd door een droge hoest. Wanneer het echter overgaat in een longontsteking zien we ernstigere klachten optreden. Mogelijke klachten zijn:

 • Hoge koorts
 • Benauwdheid of pijn bij de ademhaling
 • Verwardheid
 • Hoofdpijn, braken en diarree.

Voorkomen van een legionella besmetting

Roken vermindert het risico op een longontsteking door legionella. Waterinstallaties in bepaalde sectoren dienen gecontroleerd te worden en een legionella-beheersplan te hebben, dit wordt door de overheid gecontroleerd. Voor het drinkwater thuis is dit niet nodig, de kans dat u thuis ziek wordt is zeer laag. De overheid geeft de volgende tips om de legionella-groei te beperken:

 • Boiler of combiketel op minimaal 60 graden;
 • Gebruik koud en warm water minimaals wekelijks, na vakantie kunt u het beste de kranen en douche even doorspoelen om het water te verversen;
 • Laat een tuinslang en hoge drukspuit goed leeglopen na gebruik;
 • Reinig een bubbelbad regelmatig en ontsmet volgens de gebruiksaanwijzing.

Bloedonderzoek legionella

Legionella antilichamen kunnen in het bloed worden aangetoond middels een bloedonderzoek. Bij het bloedonderzoek naar legionella wordt het bloed onderzocht op antigenen tegen de legionellabacterie.

Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan