Ontlasting test, bloed in de ontlasting (iFOBT)
Bestel veilig en anoniem
€39,00

Ontlasting test, bloed in de ontlasting (iFOBT)

€39,00
 • Inhoud
 • Uitgebreide informatie

Bij gezonde mensen is er geen bloed in de ontlasting aanwezig, maar veranderingen of afwijkingen in de darmwand kunnen bloed in de ontlasting veroorzaken. Redenen hiervoor kunnen poliepen, zweertjes, uitstulpingen, ontstekingen, aambeien of tumoren zijn. In principe kan alles wat uitstulpt in de darmwand een bloeding veroorzaken door passerende ontlasting. Een van de redenen van bloed in de ontlasting kan een tumor(darmkanker) zijn, meestal is dit echter niet het geval.

De ontlasting test (iFOBT)

iFOBT

Een aantal jaar geleden is in Nederland een bevolkingsonderzoek naar darmkanker gestart. Darmkanker komt voornamelijk voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Daarnaast hebben ook personen bij wie het in de familie voorkomt een verhoogd risico.  Daarom worden alle mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar iedere twee jaar uitgenodigd om een iFOBT (immunologische fecale occult bloedtest) te laten doen middels het bevolkingsonderzoek. Deze test is in staat om de aanwezigheid van bloed te bepalen in uw ontlasting. Een verhoogde uitslag betekent dat er een verhoogd risico is op darmkanker.

Betrouwbaarheid ontlasting test

De sensitiviteit is de kans dat de test een positieve uitslag geeft als de ziekte of risicofactor ook daadwerkelijk aanwezig is. De sensitiviteit van de iFOBT voor darmkanker neemt toe naarmate deze vaker herhaald wordt. Bij de eerste keer meten is dit naar verwachting 65%. Na twee tot drie keer meten neemt dit naar schatting toe tot 80% à 90%.

De specificiteit is de kans dat de test een negatieve uitslag geeft als de ziekte of risicofactor ook daadwerkelijk niet aanwezig is. De specificiteit van de iFOBT is naar schatting 92%.

Als we kijken naar het bevolkingsonderzoek darmkanker in Nederland spreekt men over de volgende cijfers: Als er 1000 mensen een iFOBT afgeven, ondergaan van die 1000 er 50 een colonscopie in verband met een positieve iFOBT. Van de 50 individuen die een colonscopie krijgen, hebben 13 mensen geen kanker of poliepen, 12 mensen beginnende poliepen, 21 gevorderde poliepen en 4 mensen darmkanker.

Bloed aanwezig en dan?

Zoals beschreven bestaat het eerste onderzoek uit een bepaling van de ontlasting. Middels de iFOBT wordt de hoeveelheid bloed in de ontlasting bepaald. Wanneer er bloed in de ontlasting wordt aangetroffen, betekent niet direct dat er sprake is van darmkanker, maar wel dat het risico hierop verhoogd is. Middels aanvullende onderzoek kan dit uitgesloten worden. Dit aanvullende onderzoek bestaat uit een colonscopie, hierbij wordt de binnenkant van de darm geïnspecteerd met een camera.

Darmklachten

Darmklachten kunnen veel verschillende oorzaken hebben. Een vroege vorm van darmkanker is op basis van alleen klachten zeer moeilijk te herkennen, ook omdat dit vaak pas in een later stadium klachten geeft. De volgende klachten kunnen echter wijzen op darmkanker:

 • Blijvende verandering in het ontlastingspatroon, zowel in regelmaat als in de samenstelling van de ontlasting;
 • Bloed en/of slijm bij de ontlasting;
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies;
 • Bloedarmoede;
 • Aanhoudende ongemakken in de buik, zoals pijn, krampen en een opgeblazen gevoel;
 • Loze aandrang, of het gevoel de darmen niet volledig te kunnen legen na de stoelgang;
 • Vermoeidheid die aanhoudt.

Deze klachten komen echter bij veel aandoeningen van de darmen voor en zijn dus geenszins specifiek voor darmkanker. Wanneer u bloed in uw ontlasting heeft, is het verstandig om dit met uw huisarts te bespreken. Als u klachten heeft of eerder darmkanker of poliepen gehad heeft kan u dit het beste met de huisarts bespreken.

Preventief testen op darmkanker

Het bevolkingsonderzoek wordt tegenwoordig uitgevoerd om darmkanker eerder op te sporen en daarmee patiënten met darmkanker eerder te kunnen behandelen. Naast preventief testen speelt ook lifestyle een belangrijke rol in de preventie van darmkanker. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat gebruik van volkorenproducten in plaats van vezelarme producten het risico op darmkanker verlaagt. Daarnaast speelt ook beweging een belangrijke rol. Mensen met overgewicht en weinig lichaamsbeweging hebben een verhoogde kans op darmkanker. Een gezond gewicht en voldoende lichaamsbeweging is dan ook belangrijk om te hanteren. Ten slotte is ook overmatig gebruik van alcohol een risicofactor. Bij meer alcohol dan 1 glas per dag gaat het risico op darmkanker omhoog.

Er zijn meerdere oorzaken voor bloed in de ontlasting, hieronder zijn er zeven genoemd:

 1. Maagzweer, een “wond” in de maag.
 2. Divertikels, uitstulpingen in de darmwand.
 3. Anale kloof, een scheur in het weefsel rondom de anus.
 4. Colitis ulcerosa, een ontsteking van de dikke darm.
 5. Angiodysplasie, gevoelige bloedvaten die leiden tot bloedingen.
 6. Darmpoliepen of darmkanker, goedaardige of kwaadwaardige gezwellen die kunnen bloeden.
 7. Slokdarm problemen, scheurtjes of (spat)aderen die bloedingen kunnen veroorzaken.

Wilt u meer informatie over de iFOBT of het bevolkingsonderzoek darmkanker kijkt u dan op  https://www.rivm.nl/Onderwerpen/B/Bevolkingsonderzoek_darmkanker. Of als u meer informatie wil over darmkanker op www.kwf.nl.   

Darmkanker komt voornamelijk voor bij mensen die ouder zijn dan 50 jaar. Daarnaast hebben ook personen bij wie darmkanker in de familie voorkomt een verhoogd risico. Daarom worden in Nederland alle mannen en vrouwen van 55 tot 75 jaar iedere twee jaar uitgenodigd om een iFOBT (immunologische fecale occult bloedtest) te laten doen middels het bevolkingsonderzoek. Valt u buiten de onderzoeksgroep en heeft u klachten, en wilt u toch graag een iFOBT om uw ontlasting te laten testen op de aanwezigheid van (occult)bloed dan kan dat.

De levering van de resultaten van deze test zijn afhankelijk van het aflevermoment van het postorderbedrijf.

Waarom deze test?
 • Uitsluiting of bevestiging van specifieke (nog niet onderzochte) ziektebeelden
 • Onderzocht en samengesteld door laboratorium artsen specifiek per ziektebeeld
 • De meeste uitslagen zijn binnen 24 uur bekend
Dit wordt gemeten

Dit laboratoriumonderzoek is niet in staat darmkanker vast te stellen, het meet enkel de aan- of afwezigheid van bloed in de ontlasting.

Mocht de test positief zijn, dat wil zeggen er zit bloed in de ontlasting, dan kan darmkanker of de aanwezigheid van poliepen uitgesloten worden door middel van een colonscopie. Hierbij wordt de binnenkant van de darm bekeken met een zogenaamde cameraslang.

De iFOBT zelftest wordt in een witte (volledig anonieme) brievenbusdoos verzonden, met daarin een duidelijke uitleg en retourenvelop, een postzegel is niet nodig.

Een iFOBT als screeningsonderzoek, zonder verwijzing van een arts of darmklachten is in Nederland slechts voorbehouden aan het Nederlands Bevolkingsonderzoek. Heeft u een verwijzing en/of darmklachten, dan kunt u bij ons terecht. De uitslag zal door een klinisch chemicus worden beschreven en besproken.

Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie