Hepatitis B
Bestel veilig en anoniem
€89,00

Hepatitis B

€89,00
 • Inhoud
 • Uitgebreide informatie

Hepatitis B is een virus dat kan leiden tot een ontsteking van de lever. Het komt over de gehele wereld voor, maar voornamelijk in Afrika in de landen rondom de Grote Oceaan. Hepatitis B kan zorgen voor een beschadiging van de levercellen. Na 6 maanden kan het virus uit het lichaam gaan, waardoor de beschadiging van de levercellen niet doorzet, als dit niet gebeurd kan er een langdurige vorm van een hepatitis infectie ontstaan.

Hepatitis B

Hepatitis B is een virus dat in staat is om een ontsteking te veroorzaken in de lever. Het komt over de gehele wereld voor, maar voornamelijk in Afrika en de landen rondom de Grote Oceaan. Het virus is in staat om buiten het lichaam te overleven waardoor het andere personen kan besmetten. De maximale overlevingstijd buiten het lichaam is 7 dagen. Hepatitis B kan via verschillende routes worden overgedragen op mensen:

 • Van moeder op kind tijdens de zwangerschap en geboorte;
 • Blootstelling aan geïnfecteerd bloed, denk bijvoorbeeld aan hergebruik van naalden;
 • Seksuele contacten, door het slijmvlies van de geslachtsorganen.

Hepatitis B kan vervolgens zorgen voor een beschadiging van de levercellen. Na 6 maanden kan het virus uit het lichaam gaan, waardoor de beschadiging van de levercellen niet doorzet. Wanneer het na 6 maanden echter nog steeds aanwezig is, kan de infectie over gaan naar een langdurige vorm. Wanneer de ontsteking actief blijft, kan het blijvende schade geven aan de levercellen. Voornamelijk kinderen op jonge leeftijd die een infectie krijgen van hepatitis B hebben een groot risico op het ontwikkelen van langdurige schade.

Hepatitis

Naast hepatitis B kennen we ook nog andere vormen van hepatitis. Onder andere hepatitis A, C, D en E zijn bekende ziekten. Deze aandoeningen worden ook hepatitis genoemd omdat het, net als hepatitis B kan leiden tot een ontsteking van de lever. In tegenstelling tot wat u wellicht verwacht, heeft elk type hepatitis zijn eigen virus dat resulteert in de ziekte. Het hepatitis B virus is dus niet in staat om een andere vorm van hepatitis te veroorzaken, hiervoor is een apart virus nodig. Wel kunnen sommige vormen soms samen voorkomen omdat beide virussen overgedragen zijn.

Dit bloedonderzoek  bevat enkel de basiswaarde voor een Hepatitis B besmetting. Wilt u een uitgebreide Hepatitis screening kijkt u dan naar het Hepatitis Screening Uitgebreid pakket.

Risicofactoren Hepatitis B

Hepatitis B is een virus dat in staat is om een ontsteking te veroorzaken in de lever. Hierbij raken de levercellen beschadigd. Na 6 maanden kan het virus uit het lichaam gaan, waardoor de beschadiging van de levercellen niet doorzet. Wanneer het na 6 maanden echter nog steeds aanwezig is kan de infectie over gaan naar een langdurige vorm. Wanneer de ontsteking actief blijft kan het blijvende schade geven aan de levercellen.

Hepatitis B wordt doorgegeven via het bloed, sperma en vaginaal vocht. Risicofactoren voor het krijgen van hepatitis B zijn dan ook:

 • Onveilige seks
 • Besmette moeder tijdens zwangerschap en geboorte
 • Hergebruik van naalden

Symptomen hepatitis B

De meest voorkomende symptomen van hepatitis B zijn:

 • Vermoeidheid, (lichte) koorts, lusteloosheid, misselijkheid.
 • Geelzucht
 • Spier & gewrichtspijn
 • Huidafwijkingen
 • Pijn in de (onder)buik

Hepatitis B in bloed

HBsAg

Hepatitis B antigeen (HBsAg) is een test waarbij het bloed wordt gecontroleerd op het oppervlakteantigeen van het hepatitis B virus. Het oppervlakteantigeen van een virus is de vingerafdruk die een virus met zich meedraagt. Wanneer dit gemeten wordt in het bloed is er sprake van een besmetting met het hepatitis B virus. Dit betekent dus ook dat het virus op iemand anders kan worden overgedragen.

Anti-HBc

Antistoffen tegen de hepatitis B kern (anti-HBc) is een test waarbij het bloed wordt gecontroleerd op de reactie van het lichaam tegen hepatitis B. Wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op hepatitis B, komen hierbij antistoffen vrij. Deze antistoffen blijven aanwezig in het lichaam, ook als het hepatitis B virus door het lichaam is verwijderd. Middels deze test is het dus mogelijk om te zien of iemand ooit een hepatitis B virus heeft doorgemaakt.

Bloedonderzoek hepatitis B

Antigenen tegen het virus dat Hepatitis B veroorzaakt, worden gemeten in het bloed:

 • Anti HBc
 • HBsAg

Symptomen van hepatitis B zijn vermoeidheid, het hebben van koorts, lusteloosheid, misselijk zijn, een geel uiterlijk hebben (geelzucht). Maar ook spier en gewrichtspijn, huidafwijkingen en pijn in de onderbuik kunnen duiden op een hepatitis B virus besmetting. Hepatitis B kan doorgegeven worden via het bloed, sperma en vaginaal vocht.

Dit is een test die soms langer dan 24 uur kan duren voordat het eerste resultaat bekend is.

Waarom deze test?
 • Uitsluiting of bevestiging van specifieke (nog niet onderzochte) ziektebeelden
 • Onderzocht en samengesteld door laboratorium artsen specifiek per ziektebeeld
 • De meeste uitslagen zijn binnen 24 uur bekend
Dit wordt gemeten

Bloedonderzoek naar Hepatitis B richt zich op twee antigenen die in het bloed voorkomen bij een Hepatitis B virus. HBsAg is een antigeen van het hepatitis B virus, als dit aanwezig is kan er sprake zijn van een hepatitis B besmetting. De tweede marker is Anti-HBc dit maakt het lichaam aan als reactie op een Hepatitis B besmetting en blijft in het lichaam aanwezig. Deze test laat zien of het lichaam ooit in contact is gekomen met het hepatitis B virus.

Bloedonderzoek hepatitis B

Antigenen tegen het virus dat Hepatitis B veroorzaakt, worden gemeten in het bloed:

Anti HBc HBsAg
Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie