Hepatitis screening (A, B & C)
Bestel veilig en anoniem
€149,00

Hepatitis screening (A, B & C)

€149,00
 • Inhoud
 • Uitgebreide informatie

Er bestaan vijf verschillende soorten virussen: hepatitis A-, hepatitis B-, hepatitis C-, hepatitis D- en het hepatitis E-virus. Alle hepatitisvirussen kunnen een leverontsteking veroorzaken. Maar de verschillende vormen variëren in de symptomen, de gevolgen voor de lever, de wijze van besmetting en de ernst van de besmetting. De bekendste vorm van hepatitis is hepatitis B.

Hepatitis

Er zijn verschillende vormen van Hepatitis. De meest bekende is Hepatitis B.

Hepatitis B is een virus dat in staat is om een ontsteking te veroorzaken in de lever. Het komt over de gehele wereld voor, maar voornamelijk in Afrika en de landen rondom de Grote Oceaan. Het virus is in staat om buiten het lichaam te overleven waarbij het andere personen kan besmetten. De maximale overlevingstijd buiten het lichaam is 7 dagen. Hepatitis B kan via verschillende routes worden overgedragen op mensen:

 • Van moeder op kind tijdens de zwangerschap en geboorte;
 • Blootstelling aan geïnfecteerd bloed, denk bijvoorbeeld aan hergebruik van naalden;
 • Seksuele contacten, door het slijmvlies van de geslachtsorganen.

Hepatitis B kan vervolgens zorgen voor een beschadiging van de levercellen. Na 6 maanden kan het virus uit het lichaam gaan, waardoor de beschadiging van de levercellen niet doorzet. Wanneer het na 6 maanden echter nog steeds aanwezig is, kan de infectie over gaan naar een langdurige vorm. Wanneer de ontsteking actief blijft kan het blijvende schade geven aan de levercellen. Voornamelijk kinderen op jonge leeftijd die een infectie krijgen door hepatitis B, hebben een groot risico op het ontwikkelen van langdurige schade.

Hepatitis A, C, D & E

Naast hepatitis B kennen we ook nog andere vormen van hepatitis. Onder andere hepatitis A, C, D en E zijn bekende ziekten. Deze aandoeningen worden ook hepatitis genoemd omdat het, net als hepatitis B kan leiden tot een ontsteking van de lever. In tegenstelling tot wat u wellicht verwacht, heeft elk type hepatitis zijn eigen virus dat resulteert in de ziekte. Het hepatitis B virus is dus niet in staat om een andere vorm van hepatitis te veroorzaken, hiervoor is een apart virus nodig. Wel kunnen sommige vormen soms samen voorkomen omdat beide virussen overgedragen zijn.

Er bestaan vijf verschillende soorten virussen: hepatitis A-, hepatitis B-, hepatitis C-, hepatitis D- en het hepatitis E-virus. Alle hepatitisvirussen kunnen een leverontsteking veroorzaken. Maar de verschillende vormen variëren in de symptomen, de gevolgen voor de lever, de wijze van besmetting en de ernst van de besmetting.

Hepatitis B is een virus dat in staat is om een ontsteking te veroorzaken in de lever. Hierbij raken de levercellen beschadigd. Na 6 maanden kan het virus uit het lichaam gaan, waardoor de beschadiging van de levercellen niet doorzet. Wanneer het na 6 maanden echter nog steeds aanwezig is, kan de infectie over gaan naar een langdurige vorm. Wanneer de ontsteking actief blijft, kan het blijvende schade geven aan de levercellen.

Hepatitis wordt doorgegeven via het bloed, sperma en vaginaal vocht. Risicofactoren voor het krijgen van hepatitis zijn dan ook:

 • Onveilige seks
 • Besmette moeder tijdens zwangerschap en geboorte
 • Hergebruik van naalden

Het hepatitis virus komt voornamelijk voor in Azië, Afrika en Zuid-Amerika en soms het Middellandse Zeegebied.

Hepatitis test

HBsAg

Het hepatitis B antigeen (HBsAg) is een test waarbij het bloed wordt gecontroleerd op het oppervlakte antigeen van het hepatitis B virus. Het oppervlakteantigeen van een virus is de vingerafdruk die een virus met zich meedraagt. Wanneer dit gemeten wordt in het bloed, is er sprake van een besmetting met het hepatitis B virus. Dit betekent dus ook dat het virus op iemand anders kan worden overgedragen.

anti-HBc

Antistoffen tegen de hepatitis B kern (anti-HBc) is een test waarbij het bloed wordt gecontroleerd op de reactie van het lichaam tegen hepatitis B. Wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op hepatitis B komen hierbij antistoffen vrij. Deze antistoffen blijven aanwezig in het lichaam, ook als het hepatitis B virus uit het lichaam is verwijderd. Middels deze test is het dus mogelijk om te zien of iemand ooit een hepatitis B virus heeft doorgemaakt.

De antistoffen (Hep A-C-E) kunnen in het bloed worden aangetoond om vast te stellen of en zo ja om welke hepatitisvariant het gaat.

Bloedmarkers Hepatitis screening

Antigenen tegen het virus dat Hepatitis veroorzaakt, worden gemeten in het bloed:

 • Anti HBc
 • HBsAg
 • Anti HCV              
 • Hep A IgG            
 • Hep A IgM           

Symptomen van hepatitis virussen zijn vermoeidheid, het hebben van koorts, lusteloos zijn, misselijk zijn, een geel uiterlijk hebben (geelzucht). Maar ook spier en gewrichtspijn, huidafwijkingen en pijn in de onderbuik kunnen duiden op een hepatitis virus besmetting. Hepatitis virussen kunnen worden doorgegeven worden via het bloed, sperma en vaginaal vocht.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan twee werkdagen in beslag nemen.

Waarom deze test?
 • Uitsluiting of bevestiging van specifieke (nog niet onderzochte) ziektebeelden
 • Onderzocht en samengesteld door laboratorium artsen specifiek per ziektebeeld
 • De meeste uitslagen zijn binnen 24 uur bekend
Dit wordt gemeten

Bloedonderzoek naar Hepatitis bevat verschillende markers die hepatitis virussen kunnen aantonen. Hepatitis A en C kunnen worden aangetoond middels de antistoffen. Daarnaast bevat het bloedonderzoek ook HBsAg dat een besmetting met een hepatitis virus op een eerder moment kan aantonen.

Bloedonderzoek hepatitis

Antigenen tegen het virus dat Hepatitis veroorzaakt, worden gemeten in het bloed:

Anti HBc HBsAg
anti HCV Hep A IgG
Hep A IgM
Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie