Terug naar overzicht
Ziektes

Hepatitis screening (A, B & C)

Er bestaan vijf verschillende soorten virussen: hepatitis A-, hepatitis B-, hepatitis C-, hepatitis D- en het hepatitis E-virus. Alle hepatitisvirussen kunnen een leverontsteking veroorzaken. Maar de verschillende vormen variëren in de symptomen, de gevolgen voor de lever, de wijze van besmetting en de ernst van de besmetting. De bekendste vorm van hepatitis is hepatitis B.

Symptomen van hepatitis virussen zijn vermoeidheid, het hebben van koorts, lusteloos zijn, misselijk zijn, een geel uiterlijk hebben (geelzucht). Maar ook spier en gewrichtspijn, huidafwijkingen en pijn in de onderbuik kunnen duiden op een hepatitis virus besmetting. Hepatitis virussen kunnen worden doorgegeven worden via het bloed, sperma en vaginaal vocht.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan twee werkdagen in beslag nemen.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Bloedonderzoek naar Hepatitis bevat verschillende markers die hepatitis virussen kunnen aantonen. Hepatitis A en C kunnen worden aangetoond middels de antistoffen. Daarnaast bevat het bloedonderzoek ook HBsAg dat een besmetting met een hepatitis virus op een eerder moment kan aantonen.

Bloedonderzoek hepatitis

Antigenen tegen het virus dat Hepatitis veroorzaakt, worden gemeten in het bloed:

 • Anti HBc
 • HBsAg
 • anti HCV
 • Hep A IgG
 • Hep A IgM

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Hepatitis

Er zijn verschillende vormen van Hepatitis. De meest bekende is Hepatitis B.

Hepatitis B is een virus dat in staat is om een ontsteking te veroorzaken in de lever. Het komt over de gehele wereld voor, maar voornamelijk in Afrika en de landen rondom de Grote Oceaan. Het virus is in staat om buiten het lichaam te overleven waarbij het andere personen kan besmetten. De maximale overlevingstijd buiten het lichaam is 7 dagen. Hepatitis B kan via verschillende routes worden overgedragen op mensen:

 • Van moeder op kind tijdens de zwangerschap en geboorte;
 • Blootstelling aan geïnfecteerd bloed, denk bijvoorbeeld aan hergebruik van naalden;
 • Seksuele contacten, door het slijmvlies van de geslachtsorganen.

Hepatitis B kan vervolgens zorgen voor een beschadiging van de levercellen. Na 6 maanden kan het virus uit het lichaam gaan, waardoor de beschadiging van de levercellen niet doorzet. Wanneer het na 6 maanden echter nog steeds aanwezig is, kan de infectie over gaan naar een langdurige vorm. Wanneer de ontsteking actief blijft kan het blijvende schade geven aan de levercellen. Voornamelijk kinderen op jonge leeftijd die een infectie krijgen door hepatitis B, hebben een groot risico op het ontwikkelen van langdurige schade.

Hepatitis A, C, D & E

Naast hepatitis B kennen we ook nog andere vormen van hepatitis. Onder andere hepatitis A, C, D en E zijn bekende ziekten. Deze aandoeningen worden ook hepatitis genoemd omdat het, net als hepatitis B kan leiden tot een ontsteking van de lever. In tegenstelling tot wat u wellicht verwacht, heeft elk type hepatitis zijn eigen virus dat resulteert in de ziekte. Het hepatitis B virus is dus niet in staat om een andere vorm van hepatitis te veroorzaken, hiervoor is een apart virus nodig. Wel kunnen sommige vormen soms samen voorkomen omdat beide virussen overgedragen zijn.

Er bestaan vijf verschillende soorten virussen: hepatitis A-, hepatitis B-, hepatitis C-, hepatitis D- en het hepatitis E-virus. Alle hepatitisvirussen kunnen een leverontsteking veroorzaken. Maar de verschillende vormen variëren in de symptomen, de gevolgen voor de lever, de wijze van besmetting en de ernst van de besmetting.

Hepatitis B is een virus dat in staat is om een ontsteking te veroorzaken in de lever. Hierbij raken de levercellen beschadigd. Na 6 maanden kan het virus uit het lichaam gaan, waardoor de beschadiging van de levercellen niet doorzet. Wanneer het na 6 maanden echter nog steeds aanwezig is, kan de infectie over gaan naar een langdurige vorm. Wanneer de ontsteking actief blijft, kan het blijvende schade geven aan de levercellen.

Hepatitis wordt doorgegeven via het bloed, sperma en vaginaal vocht. Risicofactoren voor het krijgen van hepatitis zijn dan ook:

 • Onveilige seks
 • Besmette moeder tijdens zwangerschap en geboorte
 • Hergebruik van naalden

Het hepatitis virus komt voornamelijk voor in Azië, Afrika en Zuid-Amerika en soms het Middellandse Zeegebied.

Hepatitis test

HBsAg

Het hepatitis B antigeen (HBsAg) is een test waarbij het bloed wordt gecontroleerd op het oppervlakte antigeen van het hepatitis B virus. Het oppervlakteantigeen van een virus is de vingerafdruk die een virus met zich meedraagt. Wanneer dit gemeten wordt in het bloed, is er sprake van een besmetting met het hepatitis B virus. Dit betekent dus ook dat het virus op iemand anders kan worden overgedragen.

anti-HBc

Antistoffen tegen de hepatitis B kern (anti-HBc) is een test waarbij het bloed wordt gecontroleerd op de reactie van het lichaam tegen hepatitis B. Wanneer het immuunsysteem van het lichaam reageert op hepatitis B komen hierbij antistoffen vrij. Deze antistoffen blijven aanwezig in het lichaam, ook als het hepatitis B virus uit het lichaam is verwijderd. Middels deze test is het dus mogelijk om te zien of iemand ooit een hepatitis B virus heeft doorgemaakt.

De antistoffen (Hep A-C-E) kunnen in het bloed worden aangetoond om vast te stellen of en zo ja om welke hepatitisvariant het gaat.

Bloedmarkers Hepatitis screening

Antigenen tegen het virus dat Hepatitis veroorzaakt, worden gemeten in het bloed:

 • Anti HBc
 • HBsAg
 • Anti HCV              
 • Hep A IgG            
 • Hep A IgM           
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan