Omega 3 & 6

€179,00
  • Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Dit bloedonderzoek naar de bloedwaarde van de vetzuren Omega 3 en 6 in het lichaam bekijkt zowel het gehalte Omega 3 als het gehalte Omega 6 en de verhouding tussenbeide. Alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn de meest bekende omega 3 vetzuren. Hierbij zijn EPA en DHA afkomstig van vis, terwijl ALA plantaardig is. Linolzuur is het bekendste omega 6 vetzuur en is plantaardig.

Omega vetzuren

Omega 3 en 6 vetzuren

Vetzuren van het type omega zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De belangrijkste groepen vetzuren zijn omega 3 en omega 6. Alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn de meest bekende omega 3 vetzuren. Hierbij zijn EPA en DHA afkomstig van vis, terwijl ALA plantaardig is. Linolzuur is het bekendste omega 6 vetzuur en is plantaardig.

Zowel omega 3 als omega 6 vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en passen daarmee in een gezonde voeding. Daarnaast loopt er momenteel veel onderzoek naar andere gezondheidsvoordelen van beide vetzuurgroepen die veelbelovend zijn.

ALA vetzuren zitten vooral in lijnzaadolie, sojaolie, walnoten en margarines.

EPA en DHA zitten vooral in vis en schelp- en schaaldieren. Voorbeelden van vette vis waarin veel van deze vetzuren zitten en die in Nederland eenvoudig te verkrijgen zijn: forel, zalm en haring.

Omega 3 en 6 tekorten

Om een tekort van beide vetzuren te voorkomen in het lichaam wordt er aangeraden om bepaalde voedingsstoffen in het dieet in te passen. Voor het binnenkrijgen van voldoende omega 3 dient er minimaal 1 keer per week vette vis gegeten te worden. Daarnaast kan voor mensen die geen vis eten, een visolie capsule gebruikt worden. Omega 6 (linolzuur) zit in oliën en vetten die we binnen krijgen omdat deze gebruikt worden bij het klaarmaken van eten en het besmeren van boter. Gemiddeld krijgen Nederlanders voldoende linolzuur binnen.

Bloedonderzoek Omega vetzuren

Door middel van een bloedtest is de bloedwaarde van de verschillende vetzuren in het lichaam te bepalen.

Bloedmarkers bij bloedonderzoek naar Omega vetzuren

  • Omega 3
  • Omega 6
  • Ratio Omega 3/6

Om een tekort van beide vetzuren te voorkomen in het lichaam wordt er aangeraden om bepaalde voedingsstoffen te nuttigen. Voor het binnenkrijgen van voldoende Omega 3 vetzuren wordt er geadviseerd minimaal 1 keer per week vette vis gegeten te worden. Daarnaast kan voor mensen die geen vis eten, een visolie capsule gebruikt worden. Gebruikt u Omega 3 of 6 capsules en wilt u weten hoe de spiegels van deze vetzuren in uw lichaam zijn dan kan dit bloedonderzoek helpen dit inzicht te verkrijgen.

Het testen van omega vetzuren in het bloed is een ingewikkeld diagnostisch proces. De resultaten van deze test worden hierdoor na veertien dagen verwacht.

Waarom deze test?
  • Snel inzicht in de gekozen bepalingen van je bloed
  • Belangrijke informatie over de vitamine in je lichaam
  • Een door laboratorium artsen samengesteld programma
Dit wordt gemeten

Dit bloedonderzoek meet de hoeveelheid Omega 3 en Omega 6 in het bloed. Omega 3 zit vaak in visoliecapsules in de vorm van EPA en DHA. Een goede verhouding van deze vetzuren heeft een positieve invloed op de gezondheid.

Bepalingen Omega 3 en 6


Bloedonderzoek Omega vetzuren bevat de volgende bepalingen:

Omega 3 Omega 6
Ratio Omega 3/6
Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie