• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Het menselijk lichaam heeft bouwstoffen nodig om de basisprocessen uit te kunnen voeren. Een gedeelte van deze bouwstoffen bestaat uit vitaminen die essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam. Deze vitaminen zijn doorgaans te verkrijgen uit verschillende bronnen, vaak uit voeding of zoals bij vitamine D aangemaakt in de huid onder invloed van zonlicht.

Vitaminetekort uitgebreid

Het menselijk lichaam heeft bouwstoffen nodig om alledaagse processen uit te kunnen voeren. Een gedeelte van deze bouwstoffen bestaat uit vitaminen die essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam. Deze vitaminen zijn doorgaans te verkrijgen uit verschillende bronnen. Vitamine D komt voornamelijk uit zonlicht, terwijl andere vitaminen zich juist weer in ons voedsel bevinden. Omdat iedereen een ander leef- en voedingspatroon heeft is de capaciteit van deze vitaminen in het lichaam variabel. Tevens zijn er risicofactoren op vitaminen die per persoon verschillend zijn. Mensen met een donkere huid hebben bijvoorbeeld een hoger risico op vitamine D tekort, terwijl personen met mogelijke maagafwijkingen een relatief groter risico lopen op een tekort aan vitamine B12.

Door verschillende vitaminen te meten en te vergelijken met de normaalwaarden kan bepaald worden of er op bepaalde punten afwijkingen aanwezig zijn. Een meting van de verschillende vitaminen zorgt voor een beter inzicht in de huidige staat van het lichaam. Op deze manier is het mogelijk om uw levensstijl waar nodig aan te passen om tekorten van vitaminen in het lichaam te verhogen. Daarnaast kan inzicht in uw vitaminestatus ook leiden tot een verhoogd bewustzijn van uw gezondheid en daarmee ook motivatieverhogend werken.

Vitamine B tekort

Dit bloedonderzoek bevat naast de vitaminen waar in Nederland het vaakst tekorten van worden gemeten, ook enkele B vitaminen.

Vitamine tekort uitgebreid test

Vitamine B1

Thiamine (vitamine B1) is belangrijk voor de energievoorziening in het lichaam. Het draagt bij aan het vrijmaken van energie uit suikers en heeft een goede invloed op de hartspier en het zenuwstelsel.

Vitamine B2

Riboflavine (Vitamine B2) speelt een rol in de energievoorziening van het lichaam. Vitamine B2 speelt een rol bij het vrijmaken van energie uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling.

Vitamine B6

Pyridoxine (vitamine B6) is belangrijk voor de afbraak en opbouw van aminozuren, dit zijn de belangrijkste componenten voor eiwitten in het lichaam. De werking van bepaalde hormonen wordt gestimuleerd door vitamine B6. Het stimuleert verder groei, bloedaanmaak en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en zenuwstelsel.

Vitamine B11 (Foliumzuur)

Dit is een vitamine waarvan tekorten regelmatig voorkomen. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Vitamine B12

Cobalamine (vitamine B12) is van belang voor de aanmaak van rode bloedcellen. Wanneer er te weinig vitamine B12 in het lichaam aanwezig is, kan dit leiden tot een tekort aan rode bloedcellen. Als compensatie gaat het lichaam dan de rode bloedcellen groter maken. Het lichaam is in staat om vitamine B12 goed op te slaan en heeft dus een tijdelijke voorraad. Wanneer dit echter is uitgeput kunnen er problemen ontstaan.

Vitamine D (25-Hydroxy-Cholecalciferol)

Het lichaam heeft vitamine D nodig voor de opname van calcium. Door voldoende calcium op te nemen zorgt het voor behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast is vitamine D ook van belang voor het behoud van de spierfunctie.

25-Hydroxy-Cholecalciferol is de scheikundige naam van de vitamine D vorm die het meest aanwezig is in het bloed. Deze vorm wordt gemeten om de vitamine D spiegel te bepalen en te evalueren of er sprake is van een tekort. Hieronder zijn de bevindingen per vitamine D concentratie beschreven.

Bloedonderzoek vitaminetekort

  • Foliumzuur
  • Vitamine B6
  • Vitamine B12
  • Vitamine B1
  • Vitamine B2
  • Vitamine D

Door verschillende vitaminen te meten en te vergelijken met de normaalwaarden kan bepaald worden of er op bepaalde vitamine gehaltes afwijkingen zijn. Denkt u dat u tekorten heeft of gebruikt u supplementen en wilt u het effect hiervan vast stellen dan is dit bloedonderzoek geschikt. Wilt u ook inzicht in uw mineralen dan kunt u ook kijken naar het vitamine en mineralen pakket van Yourlabs.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan tien werkdagen in beslag nemen.

Dit wordt gemeten

Dit bloedonderzoek meet zes vitamines, waaronder vijf essentiële B vitamines. Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening en heeft een goede invloed op de hartspier en het zenuwstelsel. Vitamine B2 is belangrijk voor het vrijmaken van energie uit de voeding en speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Vitamine B6, dat een belangrijke rol speelt in de eiwitopbouw, groei, bloedaanmaak, immuunsysteem en zenuwstelsel. Vitamine B12, dat een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine D3, dat het lichaam nodig heeft voor de opname van calcium voor het behoud van sterke botten. Foliumzuur (vitamine B11) dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Bepalingen vitamine uitgebreid


Het vitamine uitgebreid bloedonderzoek bekijkt de waarde van zes vitamines, waarvan vijf essentiële B vitamines.

Foliumzuur (vitamine B11) Vitamine B1
Vitamine B2 Vitamine B6
Vitamine B12 Vitamine D
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl