Terug naar overzicht
Vitaminen & Mineralen

Vitamine en mineralen

Het menselijk lichaam heeft bouwstoffen nodig om de basisprocessen uit te kunnen voeren. Een gedeelte van deze bouwstoffen bestaat uit vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor het functioneren van processen in het lichaam. Gebruikt u voedingssupplementen en wilt u weten wat de invloed hiervan is op uw bloed (of lichaam), deze test meet een breed scala aan vitaminen en mineralen in het bloed.

Door verschillende vitaminen te meten en te vergelijken met de normaalwaarden kan bepaald worden of er op bepaalde vitamine en of mineralen gehaltes afwijkingen zijn. Denkt u dat u tekorten heeft of gebruikt u supplementen en wilt u het effect hiervan vast stellen dan is dit bloedonderzoek geschikt.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan tien werkdagen in beslag nemen.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Dit bloedonderzoek meet zes vitamines, en zeven markers voor verschillende mineralen in het lichaam. Vitamine B1 speelt een belangrijke rol bij de energievoorziening en heeft een goede invloed op de hartspier en het zenuwstelsel. Vitamine B2 is belangrijk voor het vrijmaken van energie uit de voeding en speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling. Vitamine B6, dat een belangrijke rol speelt in de eiwitopbouw, groei, bloedaanmaak, immuunsysteem en zenuwstelsel. Vitamine B12, wat een belangrijke rol speelt bij de aanmaak van rode bloedcellen. Vitamine D, dat het lichaam nodig heeft voor de opname van calcium voor het behoud van sterke botten. Foliumzuur (vitamine B11) dat een belangrijke rol speelt bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel. In het kader van de mineralen wordt er gekeken naar de spiegels van natrium, kalium, magnesium, calcium, vrij calcium, albumine en ijzer.

Bepalingen vitamine uitgebreid

Het vitamine en mineralen uitgebreid bloedonderzoek bekijkt de waarde van zes vitamines en zeven markers voor mineralen.

 • Foliumzuur (vitamine B11)
 • Vitamine B6      
 • Vitamine B12   
 • Vitamine D3
 • Vitamine B1
 • Vitamine B2
 • Natrium
 • Kalium
 • Magnesium
 • Albumine
 • Calcium
 • IJzer
 • vrij Calcium (berekening)

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Vitaminen en mineralen

Het menselijk lichaam heeft bouwstoffen nodig om alledaagse processen uit te kunnen voeren. Een gedeelte van deze bouwstoffen bestaat uit vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam.  Onderstaand bloedonderzoek analyseert het vitamine en mineralengehalte in het bloed. Gebruikt u voedingssupplementen en wilt u weten wat de invloed hiervan is op uw bloed (of lichaam). Het effect van voedingssupplementen kunt u meten met onderstaande test.

Vitaminen

Vitaminen zijn doorgaans te verkrijgen uit verschillende bronnen. Vitamine D komt voornamelijk uit zonlicht, terwijl andere vitaminen zich juist weer in ons voedsel bevinden. Omdat iedereen een ander leef- en voedingspatroon heeft is de capaciteit van deze vitaminen in het lichaam ook variabel. Tevens zijn er risicofactoren op vitaminen die per persoon verschillend zijn. Mensen met een donkere huid hebben bijvoorbeeld een hoger risico op vitamine D tekort, terwijl personen met mogelijke maagafwijkingen een relatief groter risico lopen op een tekort aan vitamine B12.

Door verschillende vitaminen te meten en te vergelijken met de normaalwaarden kan bepaald worden of er op bepaalde punten afwijkingen aanwezig zijn. Een meting van de verschillende vitaminen zorgt  voor een beter inzicht in de huidige staat van het lichaam. Op deze manier is het mogelijk om uw levensstijl waar nodig aan te passen om tekorten van vitaminen in het lichaam te verhogen. Daarnaast kan inzicht in uw vitaminestatus ook leiden tot een verhoogd bewustzijn van uw gezondheid en daarmee ook motivatieverhogend werken.

Dit bloedonderzoek bevat naast de vitaminen waar in Nederland het vaakst tekorten van worden gemeten, ook enkele B vitaminen.

Mineralen

Mineralen zijn te verkrijgen uit verschillende bronnen, vaak is dit de voeding. Omdat iedereen een ander voedingspatroon heeft is de capaciteit van deze mineralen in het lichaam ook variabel. Daarnaast kan een mineralen tekort of teveel ontstaan door verlies van mineralen. Bij regelmatig bloedverlies kan er bijvoorbeeld een tekort aan ijzer ontstaan, terwijl bij nierproblemen de hoeveelheid natrium en kalium in het bloed afwijkend kan zijn.

Door verschillende mineralen te meten en te vergelijken met de normaalwaarden kan bepaald worden of er op bepaalde punten afwijkingen aanwezig zijn. Een meting van de verschillende mineralen zorgt  voor een beter inzicht in de huidige staat van het lichaam. Op deze manier is het mogelijk om uw levensstijl waar nodig aan te passen om tekorten en overschotten van mineralen in het lichaam te beïnvloeden. Daarnaast kan inzicht ook leiden tot een verhoogd bewustzijn van uw gezondheid en daarmee ook motivatieverhogend werken.

Vitaminen meten

Vitamine B1

Thiamine (vitamine B1) is belangrijk voor de energievoorziening in het lichaam. Het draagt bij aan het vrijmaken van energie uit suikers en heeft een goede invloed op de hartspier en het zenuwstelsel.

Vitamine B2

Riboflavine (Vitamine B2) speelt een rol in de energievoorziening van het lichaam. Vitamine B2 speelt een rol bij het vrijmaken van energie uit eiwitten, koolhydraten en vetten. Vitamine B2 speelt een belangrijke rol bij de stofwisseling.

Vitamine B6

Pyridoxine (vitamine B6) is belangrijk voor de afbraak en opbouw van aminozuren, dit zijn de belangrijkste componenten voor eiwitten in het lichaam. De werking van bepaalde hormonen wordt gestimuleerd door vitamine B6. Het stimuleert verder groei, bloedaanmaak en heeft een positieve invloed op het immuunsysteem en zenuwstelsel.

Vitamine B11 (Foliumzuur)

Dit is een vitamine waarvan tekorten regelmatig voorkomen. Het speelt een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het zenuwstelsel.

Vitamine B12

Cobalamine (vitamine B12) is van belang voor de aanmaak van rode bloedcellen. Wanneer er te weinig vitamine B12 in het lichaam aanwezig is, kan dit leiden tot een tekort aan rode bloedcellen. Als compensatie gaat het lichaam dan de rode bloedcellen groter maken. Het lichaam is in staat om vitamine B12 goed op te slaan en heeft dus een tijdelijke voorraad. Wanneer dit echter is uitgeput kunnen er problemen ontstaan. 

Vitamine D tekort

Het lichaam heeft vitamine D nodig voor de opname van calcium. Door voldoende calcium op te nemen zorgt het voor behoud van stevige botten en tanden. Daarnaast is vitamine D ook van belang voor het behoud van de spierfunctie.

25-Hydroxy-Cholecalciferol is de scheikundige naam van de vitamine D vorm die het meest aanwezig is in het bloed. Deze vorm wordt gemeten om de vitamine D spiegel te bepalen en te evalueren of er sprake is van een tekort.

Mineralen meten

Natrium

Natrium is een zout dat in het bloed kan worden gemeten. Het wordt gereguleerd door de nieren en wordt voornamelijk gemeten om te kijken naar uitdroging en de vochtbalans in het lichaam. Natrium doet dit voornamelijk voor de vochtbalans buiten de cellen en is daarmee belangrijk voor de bloeddruk. Te veel natrium in het bloed verhoogt de bloeddruk.

Kalium

Naast natrium is ook het zout kalium van belang in het lichaam voor verschillende functies. Het heeft in het lichaam een invloed op de hartspier en het zenuwstelsel. Daarnaast reguleert het net als natrium de vochtbalans, maar dan voornamelijk in de cellen. 

Magnesium tekort

Dit is een mineraal dat voornamelijk van belang is voor de spieren en de botten in het lichaam. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwimpulsen in de spieren. Klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan magnesium zijn onder andere vermoeidheid, spierkrampen en in extreme gevallen hartritmestoornissen.

Bloedonderzoek vitaminen en mineralen

Om het effect van vitaminen en mineralen op uw bloed te testen worden de volgende vitaminen en mineralen in het bloed gemeten:

 • Foliumzuur        
 • Vitamine B6      
 • Vitamine B12   
 • Vitamine D         
 • Vitamine B1      
 • Vitamine B2      
 • Natrium               
 • Kalium                  
 • Magnesium           
 • Albumine            
 • Calcium               
 • IJzer      
 • vrij Calcium (berekening)
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan