Vitamine D

€59,00
  • Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Vitamine D is een vitamine die het lichaam onder invloed van zonlicht (uv-straling) zelf kan aanmaken of kan opnemen uit de voeding. Vitamine D is een vet oplosbare vitamine die voorkomt in twee vormen in voeding. Vitamine D2 komt vooral voor in o.a. paddenstoelen en vitamine D3 in de huid van mensen en dieren. Bij vitamine D tekorten worden regelmatig vitamine D supplementen genomen. Vitamine D speelt een belangrijke rol bij het behoud van sterke botten en tanden en speelt een rol bij een goede werking van het immuunsysteem en spieren.

Vitamine D

Een tekort aan vitamine D heeft als belangrijkste risico dat er een verhoogde kans ontstaat op het ontwikkelen van botontkalking. Het is een veelvoorkomende afwijking in de laboratoriumuitslag. Meer dan 40% van de mensen heeft een vitamine D spiegel van onder de 50 nmol/l.

Vitamine D heeft de functie om calcium op te nemen in het lichaam waardoor het zich vervolgens kan verspreiden. Door cellen in de darm te stimuleren calcium op te nemen, zorgt vitamine D er voor dat het calcium dat met het dieet binnenkomt, ook daadwerkelijk wordt opgenomen. Een tekort aan vitamine D leidt echter tot een verminderde opname van calcium in het lichaam. Omdat calcium één van de belangrijkste bestandsdelen is van onze botten, kan dit leiden tot een verminderde botdichtheid. Deze botontkalking geeft op de lange termijn een verhoogd risico op het breken van de botten.

Symptomen vitamine D tekort

Een tekort aan vitamine D is over het algemeen asymptomatisch. Dat wil zeggen dat er geen klachten bemerkt kunnen worden, terwijl er wel verlies van botdichtheid kan optreden. Andere risico’s die een tekort aan vitamine D met zich mee kunnen brengen zijn spierzwakte, hart- en vaatziekten en diabetes. Voor deze factoren zijn echter alleen nog aanwijzingen in de wetenschap en mist nog hard wetenschappelijk bewijs. Dit wordt momenteel in grote studies onderzocht. Als er vitamine D tekort is kan dit leiden tot een gevoel van algehele malaise, slechte weerstand en vermoeidheid. 

Oorzaken vitamine D tekort

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Wanneer UV straling van de zon de huid bereikt, wordt dit previtamine D3 omgezet naar vitamine D3. Hiermee is het lichaam dus in staat zelf vitamine D3 aan te vullen door middel van zonlicht. Het is een bijzonder effectief systeem dat met een korte blootstelling al hoge hoeveelheden vitamine D3 kan opwekken.

Er zijn echter verschillende factoren die de vitamine D aanmaak vanuit zonlicht remmen.  Voornamelijk huidtype, seizoen en tijdstip van blootstelling zijn hierop van invloed. Ook is de locatie van een land op de aardbol van belang. Landen die verder van de evenaar liggen, krijgen minder sterk zonlicht en daarom komt een vitamine D tekort in deze landen meer voor. Ook voor Nederland geldt dat er relatief weinig en zwak zonlicht aanwezig is, zeker in de winter. Voor ouderen (<70) geldt dat zij door een verouderde huid een minder goede opname van zonlicht hebben en daarmee minder vitamine D3 aanmaken.

Waar zit vitamine D in

Zoals eerder besproken haalt een mens de meeste vitamine D uit zonlicht. Omdat we echter in Nederland een relatief tekort aan zonlicht hebben kan dit leiden tot een tekort. Om dit tegen te gaan zijn de volgende tips van belang:

  1. Zonlicht is een belangrijke factor voor de aanmaak van vitamine D. Zorg dat u genoeg buiten bent en gecontroleerd zonlicht op uw huid laat komen. Dit betekent dat het verstandig is om maximaal een half uur per dag onbeschermd met ontblote onderarmen en gezicht van de zon te genieten. Na dit half uur is het verstandig om gebruik te maken van zonnebrandcrème om de schadelijke effecten van de zon tegen te gaan. Een zonnebank wordt voor vitamine D3 nooit geadviseerd.
  2. Naast zonlicht zijn er nog enkele typen voedsel die ook vitamine D bevatten, dit zijn echter zeer kleine hoeveelheden. Voornamelijk vette vis en levertraan (of visolie) bevatten vitamine D. Ook is er in Nederland vitamine D toegevoegd aan margarine en halvarine.
  3. Vitamine D3 supplementen zijn een veilige en effectieve methode om uw vitamine D spiegel op peil te krijgen of te houden. De gezondheidsraad adviseert vrouwen boven de 50 en mannen boven de 70 om altijd gebruik te maken van vitamine D3 suppletie. Voor overige groepen is het alleen noodzakelijk bij een afwijking in het bloed. Afhankelijk van uw afwijking is de dosering aan te passen om te zorgen dat u de optimale waarde behaalt.

Bloedonderzoek vitamine D

Vitamine D (25-Hydroxy-Cholecalciferol)

25-Hydroxy-Cholecalciferol is de scheikundige naam van de vitamine D vorm die het meest aanwezig is in het bloed. Deze vorm wordt gemeten om de vitamine D spiegel te bepalen en te evalueren of er sprake is van een tekort.

Vitamine D speelt een essentiële rol in meerdere processen in het lichaam. Het zorgt onder andere voor sterke botten doordat het een rol speelt bij de calcificatie van de botten en spieren. Vitamine D tekorten worden in verband gebracht met verschillende aandoeningen, waarvan de meest bekend osteoporose (botontkalking) is. Bij langdurig overmatig gebruik van vitamine D kunnen er kalkafzettingen in het lichaam ontstaan, een overdosis komt bij gezonde mensen zelden voor.

Waarom deze test?
  • Snel inzicht in de gekozen bepalingen van je bloed
  • Belangrijke informatie over de vitamine in je lichaam
  • Een door laboratorium artsen samengesteld programma
Dit wordt gemeten

Naast het aanmaken van vitamine D in de huid onder invloed van zonlicht zit vitamine D ook in bepaalde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld, vette vis, vlees en eieren. In Nederland wordt vitamine D toegevoegd aan verschillende boter en bak en braadproducten. Bij vitamine D tekorten kan vermoeidheid, spierzwakte, en of pijn aan gewrichten of spieren optreden. Wilt u weten of u een vitamine D tekort heeft of testen wat de invloed is van uw vitamine D suppletie. Deze bloedtest meet het gehalte actieve vitamine D3 2,5-dihydroxy cholecalciferol in het bloed.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid vitamine D is 10 microgram voor volwassenen en 20 microgram voor volwassenen boven de 70 jaar. Het voedingscentrum adviseert een maximale dagelijkse dosering voor volwassen en kinderen vanaf 11 jaar van 100 microgram vitamine D per dag.

Vitamine D
Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie