Terug naar overzicht
Vitaminen & Mineralen

Omega 3 & 6

Dit bloedonderzoek naar de bloedwaarde van de vetzuren Omega 3 en 6 in het lichaam bekijkt zowel het gehalte Omega 3 als het gehalte Omega 6 en de verhouding tussenbeide. Alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn de meest bekende omega 3 vetzuren. Hierbij zijn EPA en DHA afkomstig van vis, terwijl ALA plantaardig is. Linolzuur is het bekendste omega 6 vetzuur en is plantaardig.

Om een tekort van beide vetzuren te voorkomen in het lichaam wordt er aangeraden om bepaalde voedingsstoffen te nuttigen. Voor het binnenkrijgen van voldoende Omega 3 vetzuren wordt er geadviseerd minimaal 1 keer per week vette vis gegeten te worden. Daarnaast kan voor mensen die geen vis eten, een visolie capsule gebruikt worden. Gebruikt u Omega 3 of 6 capsules en wilt u weten hoe de spiegels van deze vetzuren in uw lichaam zijn dan kan dit bloedonderzoek helpen dit inzicht te verkrijgen.

Het testen van omega vetzuren in het bloed is een ingewikkeld diagnostisch proces. De resultaten van deze test worden hierdoor na veertien dagen verwacht.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Dit bloedonderzoek meet de hoeveelheid Omega 3 en Omega 6 in het bloed. Omega 3 zit vaak in visoliecapsules in de vorm van EPA en DHA. Een goede verhouding van deze vetzuren heeft een positieve invloed op de gezondheid.

Bepalingen Omega 3 en 6

Bloedonderzoek Omega vetzuren bevat de volgende bepalingen:

 • Omega 3
 • Omega 6
 • Ratio Omega 3/6

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Omega vetzuren

Omega 3 en 6 vetzuren

Vetzuren van het type omega zijn meervoudig onverzadigde vetzuren. De belangrijkste groepen vetzuren zijn omega 3 en omega 6. Alfalinoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA) zijn de meest bekende omega 3 vetzuren. Hierbij zijn EPA en DHA afkomstig van vis, terwijl ALA plantaardig is. Linolzuur is het bekendste omega 6 vetzuur en is plantaardig.

Zowel omega 3 als omega 6 vetzuren verlagen het risico op hart- en vaatziekten en passen daarmee in een gezonde voeding.  Daarnaast loopt er momenteel veel onderzoek naar andere gezondheidsvoordelen van beide vetzuurgroepen die veelbelovend zijn.

ALA vetzuren zitten vooral in lijnzaadolie, sojaolie, walnoten en margarines.

EPA en DHA zitten vooral in vis en schelp- en schaaldieren. Voorbeelden van vette vis waarin veel van deze vetzuren zitten en die in Nederland eenvoudig te verkrijgen zijn: forel, zalm en haring. 

Omega 3 en 6 tekorten

Om een tekort van beide vetzuren te voorkomen in het lichaam wordt er aangeraden om bepaalde voedingsstoffen in het dieet in te passen. Voor het binnenkrijgen van voldoende omega 3 dient er minimaal 1 keer per week vette vis gegeten te worden. Daarnaast kan voor mensen die geen vis eten, een visolie capsule gebruikt worden. Omega 6 (linolzuur) zit in oliën en vetten die we binnen krijgen omdat deze gebruikt worden bij het klaarmaken van eten en het besmeren van boter. Gemiddeld krijgen Nederlanders voldoende linolzuur binnen.

Bloedonderzoek Omega vetzuren

Door middel van een bloedtest is de bloedwaarde van de verschillende vetzuren in het lichaam te bepalen.

Bloedmarkers bij bloedonderzoek naar Omega vetzuren

 • Omega 3              
 • Omega 6              
 • Ratio Omega 3/6
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan