Terug naar overzicht

Het menselijk lichaam heeft bouwstoffen nodig om de basisprocessen uit te kunnen voeren. Een gedeelte van deze bouwstoffen bestaat uit mineralen die essentieel zijn voor het functioneren van processen in het lichaam. Gebruikt u voedingssupplementen en wilt u weten wat de invloed hiervan is op uw bloed (of lichaam), deze test meet acht verschillende waarde van mineralen in het bloed.

Omdat iedereen een ander voedingspatroon heeft, is de capaciteit van deze mineralen in het lichaam ook variabel. Daarnaast kan een mineralen tekort of teveel ontstaan door verlies van mineralen. Bij regelmatig bloedverlies kan er bijvoorbeeld een tekort aan ijzer ontstaan, terwijl bij nierproblemen de hoeveelheid natrium en kalium in het bloed afwijkend kan zijn.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan veertien werkdagen in beslag nemen.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Dit bloedonderzoek naar mineralen meet zeven markers voor verschillende mineralen in het lichaam. Natrium is een zout dat een belangrijke rol speelt bij de regulatie van de bloeddruk. Kalium heeft invloed op de hartspier en het zenuwstelsel. Magnesium speelt een rol bij het behoud van sterke botten en een goede spierwerking, bij tekorten ontstaan vaak vermoeidheid en spierklachten. Calcium speelt net als magnesium een rol bij het behoud van stevige botten. IJzer speelt een rol bij de aanmaak van de rode bloedcellen, die zorgen voor het zuurstoftransport in het lichaam.

Bepalingen vitamine uitgebreid

Het vitamine en mineralen uitgebreid bloedonderzoek bekijkt de waarde van zes vitamines en zeven markers voor mineralen.

 • Natrium
 • Kalium
 • Magnesium
 • Albumine
 • Calcium
 • IJzer
 • vrij Calcium (berekening)

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Mineralen

Het menselijk lichaam heeft bouwstoffen nodig om alledaagse processen uit te kunnen voeren. Een gedeelte van deze bouwstoffen bestaat uit mineralen die essentieel zijn voor het functioneren van het lichaam. Deze mineralen zijn doorgaans te verkrijgen uit verschillende bronnen, vaak is dit de voeding. Omdat iedereen een ander voedingspatroon heeft, is de capaciteit van deze mineralen in het lichaam ook variabel. Daarnaast kan een mineralen tekort of teveel ontstaan door verlies van mineralen. Bij regelmatig bloedverlies kan er bijvoorbeeld een tekort aan ijzer ontstaan, terwijl bij nierproblemen de hoeveelheid natrium en kalium in het bloed afwijkend kan zijn.

Door verschillende mineralen te meten en te vergelijken met de normaalwaarden, kan bepaald worden of er op bepaalde punten afwijkingen aanwezig zijn. Een meting van de verschillende mineralen zorgt  voor een beter inzicht in de huidige staat van het lichaam. Op deze manier is het mogelijk om uw levensstijl waar nodig aan te passen om tekorten en overschotten van mineralen in het lichaam te beïnvloeden. Daarnaast kan inzicht ook leiden tot een verhoogd bewustzijn van uw gezondheid en daarmee ook motivatieverhogend werken.

Onderstaand bloedonderzoek laat zien wat uw spiegels van de verschillende mineralen in uw bloed zijn. Om het effect van voedingssupplementen te meten kunt u onderstaande mineralentest uitvoeren.

Bloedonderzoek mineralen

Natrium

Natrium is een zout dat in het bloed kan worden gemeten. Het wordt gereguleerd door de nieren en wordt voornamelijk gemeten om te kijken naar uitdroging en de vochtbalans in het lichaam. Natrium doet dit voornamelijk voor de vochtbalans buiten de cellen en is daarmee belangrijk voor de bloeddruk. Te veel natrium in het bloed verhoogt de bloeddruk.

Kalium

Naast natrium is ook het zout kalium van belang in het lichaam voor verschillende functies. Het heeft in het lichaam een invloed op de hartspier en het zenuwstelsel. Daarnaast reguleert het, net als natrium, de vochtbalans maar dan voornamelijk in de cellen. 

Magnesium

Dit is een mineraal dat voornamelijk van belang is voor de spieren en de botten in het lichaam. Daarnaast zorgt het voor een goede geleiding van zenuwimpulsen in de spieren. Klachten die kunnen ontstaan bij een tekort aan magnesium zijn onder andere vermoeidheid, spierkrampen en in extreme gevallen hartritmestoornissen.

Mineralen in het bloed

 • Natrium               
 • Kalium                  
 • Magnesium                
 • Calcium                      
 • Albumine            
 • vrij Calcium (berekening)
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan