• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Krachtsport is een veelgebruikte methode om gespierder of strakker (droger) te worden. Spieren ontwikkelen zich door regelmatig belast te worden. Hierdoor ontstaat lichte schade aan de spiervezels. Het gevolg hiervan is dat de spieren gerepareerd moeten worden. Dit gebeurt door het herstellen van de spiervezels waarbij overmatig eiwit wordt aangeboden aan de spiervezels. Naast eiwitten spelen vooral hormonen hierbij een belangrijke rol. Soms gebruiken mensen ook steroïden om “in shape” te blijven deze kunnen bij overmatig gebruik schadelijk zijn voor de lever en nieren.

Krachtsport

Krachtsport is een veelgebruikte methode om gespierder of strakker te worden. Spieren ontwikkelen zich door regelmatig belast te worden. Hierdoor ontstaat lichte schade aan de spiervezels. Het gevolg hiervan is dat de spieren gerepareerd moeten worden. Dit gebeurt door het herstellen van de spiervezels waarbij er tevens iets overgecompenseerd wordt. Het gevolg hiervan is dat er middels eiwitten nieuwe spiervezels worden aangelegd die meer capaciteit hebben dan de oude spiervezels. Op deze manier groeit de spier vervolgens.

Zowel koolhydraten als eiwitten zijn dus van belang voor het beoefenen van krachtsport. Deze zorgen echter wel voor een belasting van de lever en nieren. De stofwisseling van eiwitten en koolhydraten vindt gedeeltelijk in de lever en nieren plaats. Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet en worden in steeds grotere mate ook in supplementen gebruikt door bodybuilders. Hoewel een verhoging van het aantal eiwitten ook te bereiken is door simpelweg het dieet aan te passen zijn eiwitsupplementen, wanneer deze met mate gebruikt worden, niet schadelijk voor het lichaam. Hierbij is het wel van belang om een bekend merk te gebruiken dat is goedgekeurd binnen de EU.

Andere producten zoals steroïden, vaak gebaseerd op testosteron, kunnen daarentegen meer schade geven aan het lichaam wanneer deze gebruikt worden voor het bodybuilden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er vaak stoffen zijn toegevoegd aan deze supplementen waardoor er een risico bestaat op nierschade, hartproblemen en beroertes. Daarnaast hebben steroïden zelf ook nadelige effecten. Het kan leiden tot hoge bloeddruk, leverschade, nierschade en acne.

Om de prestaties van zowel recreatief als professioneel sporten te verhogen is het belangrijk om de juiste voeding, trainingsintensiteit en rust te gebruiken. Het lichaam geeft een hoop signalen af die gebruikt kunnen worden als feedback op de instelling van deze factoren. Omdat elk lichaam uniek is en daarom andere eisen heeft kan aanvullend bloedonderzoek u nog meer inzicht geven in uw persoonlijke situatie en verbetermogelijkheden. Ook wanneer u klachten heeft tijdens het sporten of u het idee heeft dat de conditie niet snel genoeg vooruit gaat, kan het verstandig zijn om bloedwaarden te meten. Deze waarden geven inzicht in uw prestatie en kunnen mogelijke problemen die uw prestatievermogen remmen aan het licht brengen.

Bloedonderzoek bij krachtsport

Het bloedonderzoek voor krachtsport en training is gericht op het bepalen van enkele hormonen en stoffen die betrokken zijn bij de spieropbouw en daarnaast om de lever en de nierfunctie te controleren.

Zo is bijvoorbeeld een goede kreatinine waarde erg van belang voor krachtsporters.

  • ASAT
  • ALAT
  • Gamma GT
  • Kreatinine
  • Cholesterol
  • Testosteron totaal
  • Testosteron vrij
  • SHBG
  • Albumine
  • LH
  • FSH
  • Creatine kinase
  • eGFR

Omdat de hormoonspiegels in het lichaam in balans moeten zijn, is het belangrijk om deze regelmatig te controleren wanneer u aan krachtsport doet. Daarnaast is het essentieel om de nier- en leverfunctie te controleren om eventuele schade aan deze organen vroegtijdig te herkennen. Schade aan de nieren of lever zou kunnen optreden na gebruik van overmatig veel eiwitten of steroïden.

NB. Om een accurate testosteronmeting te doen wordt u geadviseerd een afspraak bij een prikpost te maken voor 10:00 uur in de morgen

Dit is een test die langer dan 24 uur kan duren voordat het eerste resultaat bekend is. De resultaten van deze test worden binnen 5 werkdagen verwacht.

Dit wordt gemeten

Dit bloedonderzoek meet de belangrijke hormonen voor de spieropbouw. Hierbij meet men het testosteron en vrij testosteron, het SHBG(seks hormoon bindend eiwit), LH (zet aan tot productie van testosteron) en FSH. Ook wordt Creatine kinase bepaalt die afwijkend kan zijn bij spierschade of spierafbraak. Daarnaast wordt de leverfunctie geanalyseerd door het Gamma GT, Alat en Asat gehalte te meten en de nierfunctie bepaalt door de kreatinine waarde, albumine en eGFR te bepalen.

Bloedonderzoek krachtsporters


Dit bloedonderzoek voor krachtsporters is gericht op het bepalen van hormonen en stoffen die betrokken zijn bij de spieropbouw en om de lever- en nierfunctie te meten.

ALAT Albumine
ASAT Cholesterol
Creatinekinase eGFR
FSH Kreatinine
LH SHBG
Testosteron Vrij Testosteron
ɣ-GT
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl