Vechtsport

€139,00
 • Inhoud
 • Uitgebreide informatie

Bij vechtsport draait het om voldoende balans, kracht, uithoudingsvermogen en het trainen van specifieke spiergroepen. Voor het uithoudingsvermogen is vooral de conditie van het hart- en vaatstelsel van belang. Voornamelijk de hartspier dient getraind te worden om het uithoudingsvermogen te verlengen. Spieren versterken werkt het beste door specifieke groepen regelmatig te belasten.

Vechtsport

Vechtsport wint de laatste jaren aan populariteit in Nederland. Vechtsporten zijn over het algemeen zeer dynamisch waarbij zowel timing, techniek en kracht belangrijke aspecten zijn. Daarnaast is het een sport waarbij het lichaam constant in de hoogste staat van paraatheid moet zijn, om zo snel mogelijk te kunnen reageren op acties van de tegenstander. Ten slotte is ook uithoudingsvermogen een belangrijk aspect omdat vechtsporten zeer intensief zijn en hiervoor soms een lange adem nodig is.

Spieren bij vechtsport

Voor voldoende kracht en uithoudingsvermogen is het van belang om specifieke spiergroepen te trainen. Voor het uithoudingsvermogen is vooral de conditie van het hart- en vaatstelsel van belang.  Voornamelijk de hartspier dient getraind te worden om het uithoudingsvermogen te verlengen. Spieren versterken werkt het beste door specifieke groepen regelmatig te belasten. Hierdoor ontstaat lichte schade aan de spiervezels. Het gevolg hiervan is dat de spieren gerepareerd moeten worden. Dit gebeurt door het herstellen van de spiervezels waarbij er tevens iets overgecompenseerd wordt. Het gevolg hiervan is dat er middels eiwitten nieuwe spiervezels worden aangelegd die meer capaciteit hebben dan de oude spiervezels. Op deze manier groeit de spier vervolgens.

Eiwitten bij vechtsport

Eiwitten zijn dus van belang voor het beoefenen van vechtsporten. Deze zorgen echter wel voor een belasting van de lever en nieren. De stofwisseling van eiwitten vindt gedeeltelijk in de lever en nieren plaats. Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet en worden in steeds grotere mate in supplementen gebruikt door bodybuilders en krachtsporters. Hoewel een verhoging van het aantal eiwitten ook te bereiken is door simpelweg het dieet aan te passen zijn eiwitsupplementen, wanneer deze met mate gebruikt worden, niet schadelijk voor het lichaam. Hierbij is het wel van belang om een bekend merk te gebruiken dat is goedgekeurd binnen de EU.

Andere producten zoals steroïden, vaak gebaseerd op testosteron, kunnen daarentegen meer schade geven aan het lichaam wanneer deze gebruikt worden voor het bodybuilden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er vaak stoffen zijn toegevoegd aan deze supplementen waardoor er een risico bestaat op nierschade, hartproblemen en beroertes. Daarnaast  hebben steroïden zelf ook nadelige effecten. Het kan leiden tot hoge bloeddruk, leverschade, nierschade en acne. 

Om de prestaties van zowel recreatieve als professionele vechtsport te verhogen is het belangrijk om de juiste voeding, trainingsintensiteit en rust te gebruiken. Het lichaam geeft een hoop signalen af die gebruikt kunnen worden als feedback op de instelling van deze factoren. Omdat elk lichaam uniek is en daarom andere eisen heeft, kan aanvullend bloedonderzoek u nog meer inzicht geven in uw persoonlijke situatie en verbetermogelijkheden. Ook wanneer u klachten heeft tijdens het sporten of u het idee heeft dat de conditie niet snel genoeg vooruit gaat, kan het verstandig zijn om bloedwaarden te meten. Deze waarden geven inzicht in uw prestatie en kunnen mogelijke problemen die uw prestatievermogen remmen aan het licht brengen.

Bloedonderzoek vechtsport

Het bloedonderzoek vechtsport analyseert de leverfunctie, het lipidenprofiel, enkele hormonen en de ijzerverzadiging in het bloed.

 • ASAT     
 • ALAT     
 • Gamma GT         
 • Kreatinine          
 • Cholesterol        
 • Testosteron totaal          
 • Testosteron vrij                
 • SHBG    
 • LH          
 • FSH        
 • DHEA-S
 • IJzer verzadiging

Om de prestaties van zowel recreatieve als professionele vechtsport te verhogen is het belangrijk om de juiste voeding, trainingsintensiteit en rust te gebruiken. Het lichaam geeft een hoop signalen af die gebruikt kunnen worden als feedback op de instelling van deze factoren. Omdat elk lichaam uniek is en daarom andere eisen heeft, kan aanvullend bloedonderzoek u nog meer inzicht geven in uw persoonlijke situatie en verbetermogelijkheden.

NB. Om een accurate testosteronmeting te doen wordt u geadviseerd een afspraak bij een prikpost te maken voor 10:00 uur in de morgen

Dit is een test die langer dan 24 uur kan duren voordat het eerste resultaat bekend is. De resultaten van deze test worden binnen 5 werkdagen verwacht.

Waarom deze test?
 • Snel duidelijk of je op de goede weg bent m.b.t. je trainingen
 • Effect monitoren bij gebruik van suppletie
 • Samengesteld door een sportarts voor de best combinatie bloedwaarden
Dit wordt gemeten

Dit onderzoek meet o.a. de lever en nierfunctie maar ook verschillende hormonen die een rol spelen bij de spieropbouw en kracht. Bij vechtsport kan het krijgen van meer inzicht in uw lichaam en daarop acteren uw resultaten mogelijk verbeteren. 

Bloedonderzoek vechtsport

Het bloedonderzoek vechtsport analyseert de leverfunctie, het lipidenprofiel, enkele hormonen en de ijzerverzadiging in het bloed.

ASAT ALAT
Gamma GT Kreatinine
Cholesterol Testosteron totaal          
Testosteron vrij SHBG
LH FSH
DHEA-S Ijzer
Ijzerverzadiging (berek.) Transferrine
eGFR
Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie