Terug naar overzicht
Sport & Prestatie

Overtraining

Krachtsport is een veelgebruikte methode om gespierder of strakker (droger) te worden. Spieren ontwikkelen zich door regelmatig belast te worden. Hierdoor ontstaat lichte schade aan de spiervezels. Het gevolg hiervan is dat de spieren gerepareerd moeten worden. Dit gebeurt door het herstellen van de spiervezels waarbij overmatig eiwit wordt aangeboden aan de spiervezels. Naast eiwitten spelen vooral hormonen hierbij een belangrijke rol. Soms gebruiken mensen ook steroïden om “in shape” te blijven deze kunnen bij overmatig gebruik schadelijk zijn voor de lever en nieren.

Omdat de hormoonspiegels in het lichaam in balans moeten zijn, is het belangrijk om deze regelmatig te controleren wanneer u aan krachtsport doet. Daarnaast is het essentieel om de nier- en leverfunctie te controleren om eventuele schade aan deze organen vroegtijdig te herkennen. Schade aan de nieren of lever zou kunnen optreden na gebruik van overmatig veel eiwitten of steroïden.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Dit bloedonderzoek meet een drietal waarde die in relatie staan met een overtraind lichaam waarin vaak spierafbraak plaatsvindt. Creatine kinase kan verhoogd gemeten worden in het bloed als de spieren beschadigd zijn of er een verhoogde spierafbraak is. Het kreatinine stijgt als men meer spiermasse heeft. Daarnaast kan LDH verhoogd gemeten worden bij een weefselbeschadiging, hierbij kan dit enzym vanuit een weefsel of orgaan in het bloed terecht komen.

Bloedonderzoek overtraining

Dit bloedonderzoek voor krachtsporters is gericht op het bepalen van hormonen en stoffen die betrokken zijn bij de spieropbouw en om de lever- en nierfunctie te meten.

 • LDH (lactaatdehydrogenase)
 • Creatine kinase
 • Kreatinine

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Overtraining

Een veelvoorkomend probleem bij zowel recreatief als professioneel intensief sporten is overbelasting van het lichaam. Een veelvoorkomende fout bij sporten is dat er te weinig rust wordt genomen om het lichaam te laten herstellen. Sporten wordt doorgaans gezien als iets wat het lichaam sterker maakt, maar in feite is het een aanslag op het lichaam. Door het lichaam tijd te geven om dit te verwerken wordt het lichaam daadwerkelijk sterker.

Wanneer er echter te veel en te kort achter elkaar wordt getraind, heeft het lichaam niet voldoende tijd om te herstellen. Gevolg hiervan is dat het lichaam zal aangeven dat het dit niet kan volhouden. Dit is het moment dat er klachten van overtraining kunnen ontstaan. De klachten van overtraining kunnen zeer breed uiteenlopen. Over het algemeen resulteert het in niet lekker in uw vel zitten en vermoeidheid. Daarbij kost het trainen vaak veel meer energie dan normaal. Door een schema te gebruiken wat langzaam opbouwt en uw lichaam voldoende rust gunt, voorkomt u tekenen van overtraining.

Overtraining symptomen

Wanneer u klachten vertoont van overtraining of benieuwd bent of dit voor u op de loer ligt, kan het verstandig zijn om hier aanvullend onderzoek naar te doen. In het bloed kunnen waarden gemeten worden die een indicatie geven van overbelasting. Hierbij wordt onder andere gekeken naar schade aan de spieren of ander weefsel. 

Bloedonderzoek overtraining

Het LDH (lactaatdehydrogenase) kan bij beschadiging van een weefsel of orgaan vanuit de weefsels in het bloed terecht komen en kan verhoogd gemeten worden, wat kan duiden op een weefselbeschadiging.

Creatine Kinase kan bij beschadiging van een weefsel of orgaan vanuit de weefsels in het bloed terecht komen en kan verhoogd gemeten worden, wat kan duiden op een weefselbeschadiging. Om beschadigingen van (skelet)spieren te detecteren kan de concentratie creatinekinase in het bloed bepaald worden.

Mensen met meer spieren hebben over het algemeen meer kreatinine in het bloed dan mensen met weinig spiermassa.

Bloedonderzoek (fitness) overtraining

 • LDH (lactaatdehydrogenase)      
 • Creatine kinase
 • Kreatinine
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan