Overtraining
Bestel veilig en anoniem
€79,00

Overtraining

€79,00
  • Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Krachtsport is een veelgebruikte methode om gespierder of strakker (droger) te worden. Spieren ontwikkelen zich door regelmatig belast te worden. Hierdoor ontstaat lichte schade aan de spiervezels. Het gevolg hiervan is dat de spieren gerepareerd moeten worden. Dit gebeurt door het herstellen van de spiervezels waarbij overmatig eiwit wordt aangeboden aan de spiervezels. Naast eiwitten spelen vooral hormonen hierbij een belangrijke rol. Soms gebruiken mensen ook steroïden om “in shape” te blijven deze kunnen bij overmatig gebruik schadelijk zijn voor de lever en nieren.

Overtraining

Een veelvoorkomend probleem bij zowel recreatief als professioneel intensief sporten is overbelasting van het lichaam. Een veelvoorkomende fout bij sporten is dat er te weinig rust wordt genomen om het lichaam te laten herstellen. Sporten wordt doorgaans gezien als iets wat het lichaam sterker maakt, maar in feite is het een aanslag op het lichaam. Door het lichaam tijd te geven om dit te verwerken wordt het lichaam daadwerkelijk sterker.

Wanneer er echter te veel en te kort achter elkaar wordt getraind, heeft het lichaam niet voldoende tijd om te herstellen. Gevolg hiervan is dat het lichaam zal aangeven dat het dit niet kan volhouden. Dit is het moment dat er klachten van overtraining kunnen ontstaan. De klachten van overtraining kunnen zeer breed uiteenlopen. Over het algemeen resulteert het in niet lekker in uw vel zitten en vermoeidheid. Daarbij kost het trainen vaak veel meer energie dan normaal. Door een schema te gebruiken wat langzaam opbouwt en uw lichaam voldoende rust gunt, voorkomt u tekenen van overtraining.

Overtraining symptomen

Wanneer u klachten vertoont van overtraining of benieuwd bent of dit voor u op de loer ligt, kan het verstandig zijn om hier aanvullend onderzoek naar te doen. In het bloed kunnen waarden gemeten worden die een indicatie geven van overbelasting. Hierbij wordt onder andere gekeken naar schade aan de spieren of ander weefsel. 

Bloedonderzoek overtraining

Het LDH (lactaatdehydrogenase) kan bij beschadiging van een weefsel of orgaan vanuit de weefsels in het bloed terecht komen en kan verhoogd gemeten worden, wat kan duiden op een weefselbeschadiging.

Creatine Kinase kan bij beschadiging van een weefsel of orgaan vanuit de weefsels in het bloed terecht komen en kan verhoogd gemeten worden, wat kan duiden op een weefselbeschadiging. Om beschadigingen van (skelet)spieren te detecteren kan de concentratie creatinekinase in het bloed bepaald worden.

Mensen met meer spieren hebben over het algemeen meer kreatinine in het bloed dan mensen met weinig spiermassa.

Bloedonderzoek (fitness) overtraining

  • LDH (lactaatdehydrogenase)      
  • Creatine kinase
  • Kreatinine

Omdat de hormoonspiegels in het lichaam in balans moeten zijn, is het belangrijk om deze regelmatig te controleren wanneer u aan krachtsport doet. Daarnaast is het essentieel om de nier- en leverfunctie te controleren om eventuele schade aan deze organen vroegtijdig te herkennen. Schade aan de nieren of lever zou kunnen optreden na gebruik van overmatig veel eiwitten of steroïden.

Waarom deze test?
  • Snel duidelijk of je op de goede weg bent m.b.t. je trainingen
  • Effect monitoren bij gebruik van suppletie
  • Samengesteld door een sportarts voor de best combinatie bloedwaarden
Dit wordt gemeten

Dit bloedonderzoek meet een drietal waarde die in relatie staan met een overtraind lichaam waarin vaak spierafbraak plaatsvindt. Creatine kinase kan verhoogd gemeten worden in het bloed als de spieren beschadigd zijn of er een verhoogde spierafbraak is. Het kreatinine stijgt als men meer spiermasse heeft. Daarnaast kan LDH verhoogd gemeten worden bij een weefselbeschadiging, hierbij kan dit enzym vanuit een weefsel of orgaan in het bloed terecht komen.

Bloedonderzoek overtraining

Dit bloedonderzoek voor krachtsporters is gericht op het bepalen van hormonen en stoffen die betrokken zijn bij de spieropbouw en om de lever- en nierfunctie te meten.

LDH (lactaatdehydrogenase) Creatine kinase
Kreatinine
Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie