Terug naar overzicht
Sport & Prestatie

Bodybuilding

Bodybuilding neemt de afgelopen jaren toe in populariteit. Hierbij wordt ook het nemen van sportsupplementen steeds gangbaarder. Deze supplementen zorgen voor een verhoogde aanmaak van spieren en zorgen daarmee voor een groter prestatievermogen tijdens het bodybuilden maar ook hormonen spelen hierin een belangrijke rol.

Omdat de hormoonspiegels in het lichaam in balans moeten zijn, is het belangrijk om deze regelmatig te controleren wanneer u aan bodybuilden doet. Daarnaast is het essentieel om de nierfunctie te controleren om eventuele nier schade vroegtijdig te herkennen. Nier schade zou kunnen optreden na gebruik van overmatig veel eiwitten of steroïden.

NB. Om een accurate testosteronmeting te doen wordt u geadviseerd een afspraak bij een prikpost te maken voor 10:00 uur in de morgen

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan twee werkdagen in beslag nemen.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Dit bloedonderzoek meet de belangrijke hormonen voor de spieropbouw. Hierbij meet men het testosteron en vrij testosteron, het SHBG(seks hormoon bindend eiwit) en DHEA (voorloper van testosteron). Daarnaast wordt de nierfunctie bepaalt door de kreatinine waarde en eGFR te bepalen.

Bloedonderzoek bodybuilder

Een bodybuilder wil dat de spieropbouw zo goed mogelijk verloopt, hierbij zijn goede hormoonspiegels noodzakelijk. 

 • DHEA's
 • Testosteron
 • Vrij Testosteron
 • SHBG
 • Kreatinine
 • eGFR

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Bodybuilder bloedonderzoek

Bodybuilding neemt de afgelopen jaren toe in populariteit. Hierbij wordt ook het nemen van sportsupplementen steeds gangbaarder. Deze supplementen zorgen voor een verhoogde aanmaak van spieren en zorgen daarmee voor een groter prestatievermogen tijdens het bodybuilden. Er zijn verschillende supplementen die hiervoor gebruikt worden.

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van ons dieet en worden in steeds grotere mate in supplementen gebruikt door bodybuilders. Hoewel een verhoging van het aantal eiwitten ook te bereiken is door simpelweg het dieet aan te passen, zijn eiwitsupplementen, wanneer deze met mate gebruikt worden, niet schadelijk voor het lichaam. Hierbij is het wel van belang om een bekend merk te gebruiken dat is goedgekeurd binnen de EU.

Andere producten zoals steroïden, vaak gebaseerd op testosteron, kunnen daarentegen meer schade geven aan het lichaam wanneer deze gebruikt worden voor het bodybuilden. Uit verschillende onderzoeken blijkt dat er vaak stoffen zijn toegevoegd aan deze supplementen waardoor er een risico bestaat op nierschade, hartproblemen en beroertes. Daarnaast  hebben steroïden zelf ook nadelige effecten. Het kan leiden tot hoge bloeddruk, leverschade, nierschade en acne. 

Omdat de hormonen niet te veel uit balans moeten zijn in het lichaam, is het belangrijk om dit regelmatig te controleren wanneer u aan bodybuilden doet. Daarnaast is het essentieel om de nierfunctie te controleren om eventuele nierschade vroegtijdig te herkennen.

Een bodybuilder wil dat de spieropbouw zo goed mogelijk verloopt, hierbij zijn goede hormoonspiegels noodzakelijk. Dit bloedonderzoek meet de belangrijke hormonen voor de spieropbouw.

Bloedonderzoek bodybuilding

Het bloedonderzoek bodybuilding is gericht op het bepalen van de enkele hormonen die betrokken zijn bij de spieropbouw alsmede de nierfunctie te controleren.

 • DHEA's
 • Testosteron       
 • vrij Testosteron
 • SHBG    
 • Kreatinine          
 • eGFR     
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan