Terug naar overzicht
SOA's

Trichomonas

Trichomonas of trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een parasiet. De parasiet is in staat zich te hechten aan het slijmvlies van de plasbuis of de vagina. De parasiet is in staat zich te vermenigvuldigen en het slijmvlies van de plasbuis of vagina te beschadigen. Dit kan leiden tot groengelige afscheiding.

Trichomonas is een soa die aanwezig kan zijn zonder dat daar bewust klachten bij ontstaan. Over het algemeen zien we dat vrouwen vaker klachten ontwikkelen dan mannen. Bij vrouwen raakt de vagina ontstoken door trichomonas. Hierdoor kan er jeuk en geelgroene afscheiding ontstaan. Mannen hebben doorgaans geen last van een trichomonas infectie. In zeldzame gevallen is er sprake van een klein beetje afscheiding in de morgen en een branderig gevoel bij het plassen.

De levering van de resultaten van deze test zijn afhankelijk van het aflevermoment van het postorderbedrijf.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Trichomonas wordt onderzocht met een urinetest of een swab (bij vrouwen). Testen is pas nuttig drie tot vier weken nadat de besmetting heeft plaatsgevonden. Trichomonas wordt bij mannen onderzocht met een urinetest. Hierin wordt middels bepaalde technieken bekeken of de parasiet aanwezig is in de urine. Voor vrouwen is er een sample nodig van de afscheiding die uit de vagina komt. Dit wordt verzameld door met een wattenstokje wat afscheiding te nemen, de vrouw kan dit zelf uitvoeren.

De SOA zelftest wordt in een witte (volledig anonieme) brievenbusdoos verzonden, met daarin een duidelijke uitleg en retourenvelop, een postzegel is niet nodig.

Trichomonas zelftest bepalingen

Deze Trichomonas (zelf)test meet bij de man de aan- of afwezigheid van de parasiet in de urine. Bij de vrouw gaat dit met een (zelf)test met behulp van een swab.

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Uw thuistest wordt naar u toegezonden en u neemt uw monster af

Meestal ontvangt u één (werk)dag nadat u uw bestelling online heeft gedaan een (anoniem) pakket in de brievenbus. Dit pakket bevat een duidelijke bijsluiter waarin staat welke stappen u moet zetten om een goed monster te verkrijgen. Ook vindt u in het brievenbuspakket een retourenvelop waarmee u uw monster kan terugzenden via een brievenbus naar ons laboratorium. U hoeft geen postzegel te plakken.

3.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Zodra u uw pakket op de post heeft gedaan arriveert het vaak een dag later bij ons laboratorium voor analyse. Zodra de resultaten bekend zijn voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Trichomoniasis

Trichomonas of trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een parasiet. De parasiet is in staat zich te hechten aan het slijmvlies van de plasbuis of de vagina. Het overleeft door energie te halen uit bacteriën die hier aanwezig zijn. Daarnaast is het in staat zich te vermenigvuldigen en het slijmvlies van de plasbuis of vagina te beschadigen. Dit kan leiden tot groengelige afscheiding.

Symptomen trichomonas

Trichomonas is een soa die aanwezig kan zijn zonder dat daar bewust klachten bij ontstaan. Over het algemeen zien we dat vrouwen vaker klachten ontwikkelen dan mannen. De klachten zijn voor beide groepen ook verschillend.

Bij vrouwen raakt de vagina ontstoken door trichomonas. Hierdoor kan er jeuk en geelgroene afscheiding ontstaan. Vaak ruikt deze afscheiding erg vies. Tevens zien we roodheid, zwelling en pijn ontstaan wanneer de ontsteking hevig is. Hierdoor kan er ook pijn ontstaan bij het plassen.

Mannen hebben doorgaans geen last van een trichomonas infectie. In zeldzame gevallen is er sprake van een klein beetje afscheiding in de morgen. Daarnaast zien we dan bij het plassen een branderig gevoel ontstaan omdat de plasbuis geïrriteerd is.

Voorkomen van trichomoniasis

Veilig seksueel contact is een belangrijke manier om infectie met trichomoniasis te voorkomen.

Wanneer er toch onveilig contact heeft plaatsgevonden is het belangrijk om een test te doen voor trichomonas.

Diagnose trichomonas

Trichomonas wordt bij de vrouw onderzocht door middel van een uitstrijkje met een wattenstokje, de vrouw kan dit zelf uitvoeren. Bij mannen wordt dit onderzoek gedaan op basis van urine. Testen is pas nuttig vier weken nadat de besmetting heeft plaatsgevonden.

Behandeling trichomoniasis

Trichomonas wordt behandeld middels medicatie, uw huisarts kan u dit voorschrijven. Eventuele seksuele partners van de laatste 4 weken dienen gelijktijdig behandeld te worden, ook wanneer deze  geen klachten vertonen. 

Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan