Trichomonas
Bestel veilig en anoniem
€49,00

Trichomonas

€49,00
  • Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Trichomonas of trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een parasiet. De parasiet is in staat zich te hechten aan het slijmvlies van de plasbuis of de vagina. De parasiet is in staat zich te vermenigvuldigen en het slijmvlies van de plasbuis of vagina te beschadigen. Dit kan leiden tot groengelige afscheiding.

Trichomoniasis

Trichomonas of trichomoniasis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een parasiet. De parasiet is in staat zich te hechten aan het slijmvlies van de plasbuis of de vagina. Het overleeft door energie te halen uit bacteriën die hier aanwezig zijn. Daarnaast is het in staat zich te vermenigvuldigen en het slijmvlies van de plasbuis of vagina te beschadigen. Dit kan leiden tot groengelige afscheiding.

Symptomen trichomonas

Trichomonas is een soa die aanwezig kan zijn zonder dat daar bewust klachten bij ontstaan. Over het algemeen zien we dat vrouwen vaker klachten ontwikkelen dan mannen. De klachten zijn voor beide groepen ook verschillend.

Bij vrouwen raakt de vagina ontstoken door trichomonas. Hierdoor kan er jeuk en geelgroene afscheiding ontstaan. Vaak ruikt deze afscheiding erg vies. Tevens zien we roodheid, zwelling en pijn ontstaan wanneer de ontsteking hevig is. Hierdoor kan er ook pijn ontstaan bij het plassen.

Mannen hebben doorgaans geen last van een trichomonas infectie. In zeldzame gevallen is er sprake van een klein beetje afscheiding in de morgen. Daarnaast zien we dan bij het plassen een branderig gevoel ontstaan omdat de plasbuis geïrriteerd is.

Voorkomen van trichomoniasis

Veilig seksueel contact is een belangrijke manier om infectie met trichomoniasis te voorkomen.

Wanneer er toch onveilig contact heeft plaatsgevonden is het belangrijk om een test te doen voor trichomonas.

Diagnose trichomonas

Trichomonas wordt bij de vrouw onderzocht door middel van een uitstrijkje met een wattenstokje, de vrouw kan dit zelf uitvoeren. Bij mannen wordt dit onderzoek gedaan op basis van urine. Testen is pas nuttig vier weken nadat de besmetting heeft plaatsgevonden.

Behandeling trichomoniasis

Trichomonas wordt behandeld middels medicatie, uw huisarts kan u dit voorschrijven. Eventuele seksuele partners van de laatste 4 weken dienen gelijktijdig behandeld te worden, ook wanneer deze  geen klachten vertonen. 

Trichomonas is een soa die aanwezig kan zijn zonder dat daar bewust klachten bij ontstaan. Over het algemeen zien we dat vrouwen vaker klachten ontwikkelen dan mannen. Bij vrouwen raakt de vagina ontstoken door trichomonas. Hierdoor kan er jeuk en geelgroene afscheiding ontstaan. Mannen hebben doorgaans geen last van een trichomonas infectie. In zeldzame gevallen is er sprake van een klein beetje afscheiding in de morgen en een branderig gevoel bij het plassen.

De levering van de resultaten van deze test zijn afhankelijk van het aflevermoment van het postorderbedrijf.

Waarom deze test?
  • Duidelijkheid over jouw situatie na (bijvoorbeeld) onbeschermd geslachtsgemeenschap
  • Belangrijke informatie voor jou en je (nieuwe) partner
  • Mogelijkheid om snel én anoniem te testen
Dit wordt gemeten

Trichomonas wordt onderzocht met een urinetest of een swab (bij vrouwen). Testen is pas nuttig drie tot vier weken nadat de besmetting heeft plaatsgevonden. Trichomonas wordt bij mannen onderzocht met een urinetest. Hierin wordt middels bepaalde technieken bekeken of de parasiet aanwezig is in de urine. Voor vrouwen is er een sample nodig van de afscheiding die uit de vagina komt. Dit wordt verzameld door met een wattenstokje wat afscheiding te nemen, de vrouw kan dit zelf uitvoeren.

De SOA zelftest wordt in een witte (volledig anonieme) brievenbusdoos verzonden, met daarin een duidelijke uitleg en retourenvelop, een postzegel is niet nodig.

Trichomonas zelftest bepalingen

Deze Trichomonas (zelf)test meet bij de man de aan- of afwezigheid van de parasiet in de urine. Bij de vrouw gaat dit met een (zelf)test met behulp van een swab.

Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie