Syfilis
Bestel veilig en anoniem
€59,00

Syfilis

€59,00
  • Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Syfilis, ook wel Lues genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een bacterie: Treponema pallidum. De bacterie hecht zich op het slijmvlies van de geslachtsdelen, maar ook op het slijmvlies van de anus of mond. Syfilis is een ziekte die zich in stappen ontwikkelt. Bij elke stap horen specifieke verschijnselen die kenmerkend zijn voor die fase. Voor sommige mensen ontstaan er in de eerste twee fasen soms geen enkel verschijnsel.

Syfilis (Lues)

Syfilis, ook wel Lues genoemd, is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een bacterie: Treponema pallidum. De bacterie hecht zich op het slijmvlies van de geslachtsdelen, maar ook op het slijmvlies van de anus of mond. Via onveilig vrijen kan de bacterie overspringen naar een ander en daarmee deze persoon ook besmetten. Dit kan dus ook worden overgedragen door te zoenen. Dit gebeurt echter alleen als er een syfiliszweer op de lippen of in de mond zit. Syfilis kan vanuit het slijmvlies het lichaam binnen dringen en in het bloed terechtkomen. Vanuit het bloed kan het zich vervolgens verplaatsen naar andere delen van het lichaam waar het schade kan geven. Tevens kan bij zwangerschap de infectie doorgegeven worden aan het kind.

Symptomen Syfilis

Syfilis is een ziekte die zich in stappen ontwikkelt. Bij elke stap horen specifieke verschijnselen die kenmerkend zijn voor die stap. Voor sommige mensen ontstaan er in de eerste twee stappen soms geen enkel verschijnsel.

De eerste verschijnselen die ontstaan ontvouwen zich twee tot twaalf weken nadat de besmetting van syfilis is overgedragen. Er ontstaan hierbij zweertjes in het aangetaste slijmvlies, dit kan groeien tot ongeveer een centimeter. Het is hard, rood en doet nauwelijks pijn. Naast de geslachtsorganen kunnen andere delen van het lichaam ook geïnfecteerd raken waardoor ook hier zweertjes ontstaan, zoals de vingers. De klieren in de buurt van de zweren zijn vaak aangetast waardoor deze opzwellen. Deze zweren verdwijnen vanzelf binnen 3 maanden, maar syfilis blijft dan wel aanwezig! Het oplossen van de zweertjes betekent dus niet dat de bacterie uit het lichaam is.

De tweede stap van de symptomen ontstaat ongeveer 3 tot 8 weken nadat de eerste zweertjes zich hebben getoond. Hierbij ontstaan klachten die horen bij griep en je ziet vlekjes over het hele lichaam. Deze vlekjes zijn verder niet pijnlijk of jeukerig. Andere symptomen die we zien zijn verlies van haar waardoor er kleine kale plekken ontstaan op de hoofdhuid. Ook een verminderd zicht door ontstoken ogen en wratjes op de geslachtsorganen of anus komen voor. Ook wanneer deze klachten vanzelf oplossen zit de bacterie nog steeds in het lichaam en is syfilis niet opgelost! Ook kun je de bacterie in deze staat nog steeds overgeven aan seksuele partners.

De laatste stap van de symptomen treedt zeer laat op. Dit kan twee tot dertig jaar later zijn, waarbij de ziekte ineens opsteekt. Hierbij wordt een groot deel van de organen in het lichaam aangetast, waarbij voornamelijk de lever, huid, botten, het zenuwstelsel en het hart het te verduren krijgen. Daarnaast zien we ook dat een hersenvliesontsteking tot de mogelijkheden behoort. Dit stadium is zeer ernstig en dient ten alle tijden voorkomen te worden!

Voorkomen van Syfilis

Veilig seksueel contact is een belangrijke manier om infectie met syfilis te voorkomen.

Wanneer er toch onveilig contact heeft plaatsgevonden, is het belangrijk om een test te doen voor syfilis.

(zelf)test Syfilis

Syfilis wordt onderzocht door middel van bloedonderzoek en is na 3 maanden aan te tonen. Wanneer er eerder klachten ontstaan is het ook mogelijk om een uitstrijkje te nemen van een ontstane zweer. Hierin kan de bacterie al eerder worden aangetoond.

Behandeling van Syfilis

Syfilis wordt aangepakt middels medicatie. Uw huisarts kan u deze medicatie voorschrijven.

Na het behandelen van syfilis is het belangrijk om te controleren of de ziekte is verdwenen, dit in verband met de mogelijke ernstige gevolgen in stadium drie. Vaak vindt er zes en twaalf maanden na behandeling een controle plaats van het bloed.

Naast u zelf behandelen is het belangrijk om na te gaan met wie u in de afgelopen 3 maanden seksueel contact hebt gehad. Het is belangrijk hen te waarschuwen zodat zij zich ook kunnen laten onderzoeken. Wanneer u qua klachten in het tweede stadium zit is het belangrijk om de seksuele partners van de afgelopen 6 maanden in te lichten zodat ook zij zich kunnen laten onderzoeken. Wanneer u dit stadium voorbij bent is dit zelf 12 maanden.

Bloedonderzoek Syfilis

Bij het bepalen van een Syfilis(Lues) infectie wordt er een nucleïnezuur detectie (PCR) gedaan om de Treponema bacterie aan te tonen. Dit kan voor zowel mannen als vrouwen in het bloed onderzocht worden.

De eerste verschijnselen die ontstaan ontvouwen zich twee tot twaalf weken nadat de infectie met syfilis is overgedragen. Er ontstaan hierbij zweertjes in het aangetaste slijmvlies. De tweede fase van de symptomen ontstaat ongeveer drie tot acht weken nadat de eerste zweertjes zich hebben getoond. Hierbij ontstaan klachten die horen bij griep en je ziet vlekjes over het hele lichaam. De laatste stap van de symptomen treedt zeer laat op. Dit kan twee tot dertig jaar later zijn, waarbij de ziekte ineens opsteekt. Dit laatste stadium is zeer ernstig en dient ten alle tijden voorkomen te worden.

Waarom deze test?
  • Duidelijkheid over jouw situatie na (bijvoorbeeld) onbeschermd geslachtsgemeenschap
  • Belangrijke informatie voor jou en je (nieuwe) partner
  • Mogelijkheid om snel én anoniem te testen
Dit wordt gemeten

Syfilis wordt onderzocht door middel van bloedonderzoek en is na drie maanden aan te tonen. Wanneer er eerder klachten ontstaan is het ook mogelijk om een uitstrijkje te nemen van een ontstane zweer. Hierin kan de bacterie al eerder worden aangetoond. Mocht u een zweertje hebben dat u niet vertrouwd dan adviseren wij u naar de huisarts te gaan.

Bij de bloedafname is ook voor de verpleegkundige die het bloed afneemt niet bekend voor welke bloedtest u komt. U kunt ten allen tijde anoniem blijven door enkel uw Yourlabs code uit de ontvangen bevestigingsmail te laten zien.

Bepalingen Syfilis bloedonderzoek

Bij het bepalen van een Syfilis(Lues) infectie wordt er een nucleïnezuur detectie (PCR) gedaan om de Treponema bacterie aan te tonen. Dit kan voor zowel mannen als vrouwen in het bloed onderzocht worden.

Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie