Terug naar overzicht
SOA's

HIV

HIV of het Humaan immunodeficiëntie virus is een virus dat uiteindelijk het acquired immuno deficiency syndrome (aids) kan veroorzaken. Het virus is in staat om het afweersysteem van het lichaam aan te tasten, waardoor de afweer tegen ziekte afneemt. Pas wanneer er ten gevolge hiervan daadwerkelijk klachten ontstaan spreken we van aids. Er zijn twee vormen van HIV (Type I & II) op beide typen wordt in dit onderzoek getest.

Symptomen van HIV zijn niet altijd aanwezig. Bij een deel van de mensen die net met HIV besmet is treden een aantal klachten op. Dit zijn onder andere griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, koorts, keelpijn en opgezette klieren. Daarnaast krijgt ook een deel van de mensen huiduitslag. De klachten die passen bij aids kunnen lang uitblijven. Dit kan een aantal maanden duren, maar in sommige gevallen ook wel tot vijftien jaar.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

HIV wordt aangetoond door middel van bloedonderzoek. Over het algemeen is een infectie pas waarneembaar drie maanden nadat de besmetting heeft plaatsgevonden. Wanneer er direct na mogelijke besmetting getest wordt en er geen hiv wordt gevonden, dient er na 3 maanden opnieuw getest te worden.

Bij de bloedafname is ook voor de verpleegkundige die het bloed afneemt niet bekend voor welke bloedtest u komt. U kunt ten allen tijde anoniem blijven door enkel uw Yourlabs code uit de ontvangen bevestigingsmail te laten zien.

Bepalingen bloedonderzoek HIV

 • HIV type 1
 • HIV type 2
 • P24

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

HIV test

Humaan immunodeficiëntie virus (HIV) is een virus dat uiteindelijk het acquired immunodeficiency syndrome (aids) kan veroorzaken. Het virus is in staat om het afweersysteem van het lichaam aan te tasten, waardoor de afweer tegen ziekte afneemt. Pas wanneer er ten gevolg hiervan daadwerkelijk klachten ontstaan spreken we van aids.

HIV komt voor in twee vormen, type 1 en type 2. Type 2 komt relatief minder voor en is minder heftig in de snelheid waarmee het lichaam wordt aangetast. 

HIV is een seksueel overdraagbare aandoening, maar kan ook op andere manieren worden overgebracht. Onder andere via besmet bloed (denk aan hergebruik naalden) of via moeder op kind tijdens de zwangerschap, bij de geboorte of via de borstvoeding. In de gewone, dagelijkse omgang is er geen risico op besmetting met HIV.

HIV Symptomen 

Zoals eerder besproken treden er pas in een laat stadium klachten op. Wanneer er daadwerkelijk klachten ontstaan spreken we niet meer van HIV maar van aids.

Wel treedt bij een deel van de mensen die net met HIV besmet is een aantal klachten op. Dit zijn onder andere griepachtige verschijnselen zoals vermoeidheid, hoofdpijn, spierpijn, koorts, keelpijn en opgezette klieren. Daarnaast krijgt ook een deel van de mensen huiduitslag.

De klachten die passen bij aids kunnen lang uitblijven. Dit kan een aantal maanden duren, maar in sommige gevallen ook zo’n 15 jaar. Klachten die ontstaan door aids zijn voornamelijk klachten die te maken hebben met infecties. Doordat het lichaam minder goed in staat is om de indringers buiten te houden zien we ontstekingen ontstaan in verschillende delen van het lichaam. Voornamelijk de longen en de huid zijn zeer gevoelig hiervoor.

HIV voorkomen

Omdat HIV overdraagbaar is via seksuele omgang, bloed en van moeder op kind is het een ziekte die voorkomen kan worden. Veilig seksueel contact is een belangrijke manier om HIV te voorkomen. Hergebruik van naalden dient te worden voorkomen en bij prikincidenten is het belangrijk om direct onderzoek te doen. Overdracht van moeder op kind kan worden voorkomen door de moeder tijdens de zwangerschap HIV medicatie te geven.

Wanneer er toch onveilig contact heeft plaatsgevonden is het belangrijk om zo snel mogelijk medische hulp te zoeken. Wanneer er binnen 2 tot uiterlijk 72 uur wordt gestart met een medicijnkuur is de kans op HIV infectie kleiner.

Diagnostiek

HIV wordt aangetoond door middel van bloedonderzoek. Over het algemeen is dit waarneembaar 3 maanden na de besmetting. Wanneer er direct na mogelijke besmetting getest wordt en er geen hiv wordt gevonden, dient er na 3 maanden opnieuw getest te worden.

Bloedonderzoek HIV

 • HIV type 1
 • HIV type 2
 • P24  
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan