Terug naar overzicht
SOA's

Gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een bacterie (Neisseria gonorrhoeae). De bacterie hecht zich op het slijmvlies van de geslachtsdelen, maar ook op het slijmvlies van de anus of keel. Gonorroe geeft, net als chlamydia, een grotere kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Symptomen van gonorroe komen verschillend tot uiting bij mannen en bij vrouwen. Bij beide groepen ontstaan er echter klachten twee dagen tot ongeveer twee weken na besmetting met deze bacterie. Bij vrouwen gaat het vaak om vaginale afscheiding die stinkt en groen is van kleur en plasklachten. Bij mannen ontstaat vooral een branderig gevoel bij het plassen en kan er geelgroene afscheiding uit de penis druipen (druiper).

De levering van de resultaten van deze test zijn afhankelijk van het aflevermoment van het postorderbedrijf.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Gonorroe wordt onderzocht met een urinetest of een swab (bij vrouwen). Twee weken na de besmetting kan de test pas daadwerkelijk aantonen of er sprake is van een gonorroe infectie. Gonorroe wordt bij mannen onderzocht met een urinetest. Hierin wordt middels bepaalde technieken bekeken of de bacterie aanwezig is in de urine. Voor vrouwen is er een sample nodig van de afscheiding die uit de vagina komt. Dit wordt verzameld door met een wattenstokje wat afscheiding te nemen, de vrouw kan dit zelf uitvoeren.

De SOA zelftest wordt in een witte (volledig anonieme) brievenbusdoos verzonden, met daarin een duidelijke uitleg en retourenvelop, een postzegel is niet nodig.

Gonorroe zelftest bepalingen

Bij het bepalen van een Gonorroe infectie wordt er een nucleïnezuur detectie (PCR) gedaan om de Neisseria bacterie aan te tonen. Deze gonorroe (zelf)test meet bij de man de aan- of afwezigheid van de bacterie in de urine. Bij de vrouw gaat dit met een (zelf)test met behulp van een swab.

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Uw thuistest wordt naar u toegezonden en u neemt uw monster af

Meestal ontvangt u één (werk)dag nadat u uw bestelling online heeft gedaan een (anoniem) pakket in de brievenbus. Dit pakket bevat een duidelijke bijsluiter waarin staat welke stappen u moet zetten om een goed monster te verkrijgen. Ook vindt u in het brievenbuspakket een retourenvelop waarmee u uw monster kan terugzenden via een brievenbus naar ons laboratorium. U hoeft geen postzegel te plakken.

3.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Zodra u uw pakket op de post heeft gedaan arriveert het vaak een dag later bij ons laboratorium voor analyse. Zodra de resultaten bekend zijn voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Gonorroe

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die wordt veroorzaakt door een bacterie (Neisseria gonorrhoeae). De bacterie hecht zich op het slijmvlies van de geslachtsdelen, maar ook op het slijmvlies van de anus of keel. Via onveilig vrijen kan de bacterie overspringen naar een ander en daarmee deze persoon ook besmetten. Een infectie van de keel kan ontstaan door orale seks, terwijl een infectie van het laatste stuk van de darm kan ontstaan door anale seks. Gonorroe geeft, net als chlamydia, een grotere kans op buitenbaarmoederlijke zwangerschap en onvruchtbaarheid bij vrouwen.

Symptomen Gonorroe

Gonorroe komt verschillend tot uiting bij mannen en bij vrouwen. Bij beide groepen ontstaan er echter klachten 2 dagen tot ongeveer 2 weken na besmetting met deze bacterie.

Vaginale afscheiding die stinkt en groen is van kleur, is een teken dat bij vrouwen gonorroe besmetting is opgetreden. Daarnaast zien we ook klachten bij het plassen, vaak door een branderig of pijnlijk gevoel. Er zijn echter ook vrouwen die geen last hebben van klachten.

Bij mannen staat een branderig gevoel bij het plassen op de voorgrond, dit treedt vaak binnen 2 weken op. Geelgroene pus of slijmerige afscheiding dat uit de penis druipt, is tevens een kenmerk (druiper). Ook kunnen de prostaat en de bijbal ontstoken raken.

Bij beide geslachten geldt dat keelpijn kan ontstaan ten gevolg van een infectie van gonorroe na orale seks. Ook een branderig gevoel of jeuk aan de anus kan het gevolg zijn van een gonorroe infectie.

Voorkomen van Gonorroe

Veilig seksueel contact is een belangrijke manier om infectie met gonorroe te voorkomen.

Wanneer er toch onveilig contact heeft plaatsgevonden is het belangrijk om een test te doen voor gonorroe.

Diagnose Gonorroe

Gonorroe wordt onderzocht met een urinetest. Hierin wordt middels bepaalde technieken bekeken of de bacterie aanwezig is in de urine. Soms kan er ook een sample nodig zijn van een geïnfecteerd lichaamsdeel. Er wordt van de keel bijvoorbeeld een swab genomen met een wattenstaafje, de vrouw kan dit zelf uitvoeren. Twee weken na besmetting van gonorroe kan de test pas daadwerkelijk aantonen of er sprake is van een infectie.

Behandeling Gonorroe

Wanneer u besmet bent met gonorroe is het zaak om zo snel mogelijk te starten met  een behandeling die een (huis)arts u kan voorschrijven. Wanneer uw partner ook besmet is dan is het belangrijk dat u beide tegelijkertijd deze kuur gebruikt. Gonorroe is tot een week na behandeling nog besmettelijk. Het is dus belangrijk om in deze periode geen seksueel contact te hebben of in ieder geval beschermd seksueel contact. Na behandeling is het belangrijk om te controleren of de infectie verdwenen is. Er dient dan een controle afspraak gemaakt te worden.

Naast u zelf behandelen is het belangrijk om na te gaan met wie u in het afgelopen half jaar seksueel contact hebt gehad. Het is belangrijk hen te waarschuwen zodat zij zich ook kunnen laten onderzoeken.

Laboratoriumonderzoek Gonorroe

Bij het bepalen van een Gonorroe infectie wordt er een nucleïnezuur detectie (PCR) gedaan om de Neisseria bacterie aan te tonen. Deze gonorroe (zelf)test meet bij de man de aan- of afwezigheid van de bacterie in de urine. Bij de vrouw gaat dit met een (zelf)test met behulp van een swab.

Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan