Terug naar overzicht
SOA's

Chlamydia

Chlamydia is de seksueel overdraagbare aandoening (soa) die het meeste voorkomt, voornamelijk onder jonge mensen. Het is een bacterie (Chlamydia trachomatis) die schade kan geven aan de seksuele organen van de vrouwen, voor mannen is deze bacterie niet schadelijk maar geeft wel klachten.

Het kan bij vrouwen zorgen voor een ontsteking in het kleine bekken en de onderbuik. Mannen met een chlamydia infectie krijgen juist vaak klachten. Hierbij ontstaat er een branderig gevoel bij het plassen, een heldere of geelgroene afscheiding uit de penis. Chlamydia zit in het slijmvlies van de penis, vagina of anus van iemand die besmet is.

De levering van de resultaten van deze test zijn afhankelijk van het aflevermoment van het postorderbedrijf.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Chlamydia wordt bij mannen onderzocht met een urinetest. Hierin wordt middels bepaalde technieken bekeken of de bacterie aanwezig is in de urine. Voor vrouwen is er een sample nodig van de afscheiding die uit de vagina komt. Dit wordt verzameld door met een wattenstokje wat afscheiding te nemen, de vrouw kan dit zelf uitvoeren.

De SOA zelftest wordt in een witte (volledig anonieme) brievenbusdoos verzonden, met daarin een duidelijke uitleg en retourenvelop, een postzegel is niet nodig.

Chlamydia zelftest bepalingen

Bij het bepalen van een Chlamydia infectie wordt er een nucleïnezuur detectie (PCR) gedaan om de bacterie die Chlamydia veroorzaakt (Chlamydia trachomatis) aan te tonen. Bij mannen gaat dit op basis van urine, bij vrouwen met een (zelftest)-swab.

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Uw thuistest wordt naar u toegezonden en u neemt uw monster af

Meestal ontvangt u één (werk)dag nadat u uw bestelling online heeft gedaan een (anoniem) pakket in de brievenbus. Dit pakket bevat een duidelijke bijsluiter waarin staat welke stappen u moet zetten om een goed monster te verkrijgen. Ook vindt u in het brievenbuspakket een retourenvelop waarmee u uw monster kan terugzenden via een brievenbus naar ons laboratorium. U hoeft geen postzegel te plakken.

3.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Zodra u uw pakket op de post heeft gedaan arriveert het vaak een dag later bij ons laboratorium voor analyse. Zodra de resultaten bekend zijn voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Chlamydia

Chlamydia is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die het meeste voorkomt, voornamelijk onder jonge mensen. Het is een bacterie (Chlamydia trachomatis) die schade kan geven aan de seksuele organen van de vrouwen, voor mannen is deze bacterie niet schadelijk. Het kan bij vrouwen zorgen voor een ontsteking in het kleine bekken en de onderbuik. Hier kan het onder andere zorgen voor onvruchtbaarheid bij vrouwen. Door een ontsteking bij de eileiders kunnen deze verstopt raken en daardoor ontstaat een verhoogd risico op een buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Per jaar worden er ongeveer duizend vrouwen onvruchtbaar in Nederland als gevolg van een chlamydiainfectie.

Chlamydia zit in het slijmvlies van de penis, vagina of anus van iemand die besmet is. Tijdens seksueel contact kan deze worden overgedragen. Tijdens orale seks is de kans op besmetting met chlamydia zeer klein.

Symptomen Chlamydia

Een infectie met chlamydia wordt voornamelijk door vrouwen vaak niet bemerkt in klachten. Mannen hebben er vaker wel klachten van. Wanneer vrouwen er wel klachten van ondervinden lijken deze op een blaasontsteking, een branderig gevoel bij het plassen of pijn in de onderbuik. Andere klachten die we zien zijn een verandering in vaginale afscheiding, pijnlijk gevoel tijdens het vrijen, het verliezen van bloed na het vrijen of het verliezen van bloed tussen de menstruaties.

Mannen met een chlamydia infectie krijgen juist vaak klachten. Hierbij ontstaat er een branderig gevoel bij het plassen, een heldere of geelgroene afscheiding uit de penis en in sommige gevallen ook pijn bij het poepen of in de balzak.

Voorkomen van Chlamydia

Veilig seksueel contact is een belangrijke manier om infectie met chlamydia te voorkomen.

Wanneer er toch onveilig contact heeft plaatsgevonden is het belangrijk om een test te doen voor chlamydia.

Zelftest Chlamydia

Chlamydia wordt bij mannen onderzocht met een urinetest. Hierin wordt middels bepaalde technieken bekeken of de bacterie aanwezig is in de urine. Voor vrouwen is er een sample nodig van de afscheiding die uit de vagina komt. Dit wordt verzameld door met een wattenstokje wat afscheiding te nemen, de vrouw kan dit zelf uitvoeren.

Chlamydia behandeling

Wanneer u besmet bent met chlamydia is het zaak om zo snel mogelijk te starten met medicatie , uw (huis)arts kan u hierin begeleiden. Wanneer uw partner ook besmet is dan is het belangrijk dat u beide tegelijkertijd de behandeling volgt. Chlamydia is tot een week na behandeling nog besmettelijk. Het is dus belangrijk om in deze periode geen seksueel contact te hebben of in ieder geval beschermd seksueel contact.

Naast u zelf behandelen is het belangrijk om na te gaan met wie u in het afgelopen half jaar seksueel contact hebt gehad. Het is belangrijk hen te waarschuwen zodat zij zich ook kunnen laten onderzoeken.

Laboratoriumonderzoek Chlamydia

Bij het bepalen van een Chlamydia infectie wordt er een nucleïnezuur detectie (PCR) gedaan om de bacterie die Chlamydia veroorzaakt (Chlamydia trachomatis) aan te tonen. Bij mannen gaat dit op basis van urine, bij vrouwen met een (zelftest)-swab.

Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan