Bloedonderzoek schildklier
Bestel veilig en anoniem
€79,00

Bloedonderzoek schildklier

€79,00
 • Inhoud
 • Uitgebreide informatie

De schildklier is een vlindervormige klier in de halsstreek met een belangrijke functie in het lichaam. De schildklier is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de stofwisseling en de groei van het lichaam. De schildklier geeft schildklierhormonen af die deze processen in het lichaam beïnvloeden.

Schildklier

Afwijkingen van de schildklier kunnen ruwweg ingedeeld worden in twee verschillende groepen. Enerzijds kunnen aandoeningen leiden tot een traag werkende schildklier, anderzijds kan er ook een te snel werkende schildklier ontstaan. Naast over- of onderstimulatie vanuit de hersenen zijn er ook verschillende schildklieraandoeningen die kunnen leiden tot afwijkingen van de schildklierwaarden. In 95% van de gevallen gaat het dan om een afwijking in de schildklier zelf.

Schildklierproblemen

Er zijn verschillende risicofactoren voor schildklieraandoeningen bekend. De belangrijkste zijn: 

 • Geslacht (vrouw)
 • Auto-immuun aandoeningen in de familie of bij u zelf
 • Gebruik van bepaalde medicatie
 • Overgewicht
 • Oudere leeftijd
 • Jodiuminname
 • Stress
 • Roken

Schildklieraandoeningen die leiden tot een te traag werkende schildklier gaan gepaard met een tekort aan schildklierhormoon in het lichaam. Dit leidt vervolgens tot een vertraagde stofwisseling in het lichaam. Bij een te snel werkende schildklier is er sprake van een teveel aan schildklierhormoon dat wordt afgegeven, waardoor de stofwisseling in het lichaam juist versneld.

Dit bloedonderzoek bekijkt de basiswaarden van de schildklier. Mocht u de voorkeur geven aan een uitgebreid bloedonderzoek naar het functioneren van de schildklier, dan kunt u dit pakket vinden bij Schildklier Uitgebreid.

Schildklier klachten 

Een schildklier kan te traag of te snel werken, dit heeft te maken met de verschillende schildklierhormonen. Beide kunnen andere klachten geven. Hieronder is kort uiteengezet wat veelvoorkomende klachten bij een trage en een snelle schildklierwerking zijn.

Trage schildklier

Een te traag werkende schildklier kan leiden tot verschillende klachten die passen bij een vertraagde stofwisseling. Hieronder vallen vermoeidheid, gewichtstoename, vochtophopingen, kortademigheid, een opgeblazen gevoel en verstopping van de ontlasting.

Snelle schildklier

Een te snel werkende schildklier kan leiden tot klachten die horen bij een versnelde stofwisseling. Hieronder vallen hartkloppingen, gewichtsverlies, vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning, snelle polsslag, zweten, zenuwachtig en gejaagdheid en diarree of vaker ontlasting. 

Belangrijk om te vermelden is dat deze klachten per persoon verschillend zijn en vaak niet allemaal tegelijk voor komen.

Preventie van schildklierproblemen

Qua preventie is er op het gebied van de schildklier weinig te doen, de meeste schildklierafwijkingen ontstaan door een specifieke aandoening. Inname van voldoende jodium is van belang. Dit is tegenwoordig in Nederland toegevoegd aan bakkerszout, waardoor bijna iedere Nederlander dit voldoende binnenkrijgt. Alleen mensen die weinig of geen brood eten of zelf hun brood bakken met keukenzout kunnen soms een tekort krijgen.

Daarnaast werken nicotine en tabaksrook de jodiumopname tegen en remmen daarmee de aanmaak van hormonen af. Langdurige stress kan leiden tot activatie van het immuunsysteem en daarmee aantasting van de schildklier.

Wanneer er sprake is van een afwijking in uw schildklierwaarden en gebruik van medicatie die hier mogelijk bijwerkingen op heeft, is het belangrijk om dit met uw behandelend arts te bespreken.

Schildklier test

Afwijkingen aan de schildklier worden allereerst aangetoond middels het testen van het bloed. Hierbij wordt er gekeken naar verschillende schildklierhormonen en hormonen die de schildklier stimuleren tot het produceren van hormonen. Op basis van deze test kan er vaak aangegeven worden of er bij u sprake is van een te traag of te snel werkende schildklier. Op basis van deze uitslag wordt er vervolgonderzoek toegepast of gestart met een specifieke behandeling.

Schildklierwaarden

 • TSH        
 • FT4

Bloedonderzoek schildklier

Bij het basis bloedonderzoek naar de schildklier worden twee schildklierhormonen gemeten, het TSH dat staat voor Thyroid Stimulating Hormone en het FT4, dat het vrije schildklierhormoon in het bloed is.

TSH

Thryoid stimulating hormone (TSH) is een hormoon dat wordt afgegeven in de hersenen die de schildklier aanstuurt om schildklierhormoon af te geven. Het is dus een voorloper die bepaalt hoeveel schildklierhormoon er wordt afgegeven, afhankelijk van de concentratie die het lichaam in het bloed meet. Wanneer er weinig schildklierhormoon in het bloed is, is er dus meer TSH nodig om de schildklier aan het werk te zetten. Andersom geldt dat wanneer er veel schildklierhormoon in het bloed is, er weinig tot geen TSH nodig is om de schildklier niet nog meer te laten produceren. Hiermee kan TSH gebruikt wordt als een aanwijzing voor een te snel of te traag werkende schildklier. Een meting met alleen TSH is niet voldoende om daadwerkelijk vast te stellen of er sprake is van een te traag of te snel werkende schildklier, omdat het schildklierhormoon zelf wel binnen de norm kan vallen. We spreken dan van een subklinische afwijking aan de schildklier. Dit betekent dat de metingen licht afwijkend zijn, maar dat het nog niet in klachten waarneembaar is.

FT4

FT4 is het vrije schildklierhormoon (T4) in het bloed. Dit is het schildklierhormoon dat daadwerkelijk invloed uitoefent op de cellen van het lichaam. Deze vormt samen met het TSH een goede indicatie voor de toestand van de schildklier.

 

Afwijkingen van de schildklier kunnen ruwweg ingedeeld worden in twee verschillende groepen. Enerzijds kunnen aandoeningen leiden tot een traag werkende schildklier, anderzijds kan er ook een te snel werkende schildklier ontstaan. Een te traag werkende schildklier kan leiden tot vermoeidheid, gewichtstoename, vochtophopingen, kortademigheid, een opgeblazen gevoel en verstopping van de ontlasting. Een te snel werkende schildklier kan leiden tot hartkloppingen, gewichtsverlies, vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning, snelle polsslag, zweten, zenuwachtig en gejaagdheid en diarree of vaker ontlasting.

Waarom deze test?
 • Snel inzicht in de werking van de belangrijke organen in jouw lichaam
 • Verdiepend onderzoek van verschillende organen
 • De meeste uitslagen zijn binnen 24 uur bekend
Dit wordt gemeten

Afwijkingen aan de schildklier worden allereerst aangetoond middels het testen van het bloed. Hierbij wordt er gekeken naar verschillende schildklierhormonen en hormonen die de schildklier stimuleren tot het produceren van hormonen. Thryoid stimulating hormone (TSH) is een hormoon dat wordt afgegeven in de hersenen die de schildklier aanstuurt om schildklierhormoon af te geven. FT4 is het vrije schildklierhormoon (T4) in het bloed.

Wilt u naast het schildklierhormoon en het TSH een uitgebreid bloedbeeld van de schildklier laten bepalen kijkt u dan naar het schildklier uitgebreid pakket.

Bepalingen schildklierwaarden basis

TSH FT4
Recenties
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie