Terug naar overzicht
Hart & Vaten

Diabetes (suikerziekte)

Bij Diabetes (suikerziekte) is het lichaam niet in staat om de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed goed in balans te houden. Dit heeft te maken met een tekort, verminderde gevoeligheid of volledige afwezigheid van een belangrijk hormoon genaamd insuline. Bij een gezond individu stijgt het insulinegehalte nadat suiker in het lichaam komt (na bijvoorbeeld het eten van een maaltijd).

Er bestaan twee type Diabetes. Diabetes Type I is het type diabetes waarbij er in het lichaam een verminderde werking is van de insuline producerende cellen. Bij Diabetes Type II spreekt men vaak van ouderdomsdiabetes. Dit heeft waarschijnlijk te maken met dat het lichaam minder gevoelig is voor de invloed van insuline.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Dit laboratoriumonderzoek bevat verschillende bloedwaarde die te maken hebben met Diabetes. Zo wordt het nuchtere glucose en de cyclische glucose bepaalt. Cyclische glucose is een maat om de glucosespiegel van de afgelopen maanden te meten. Daarnaast wordt het micro albumine gehalte in de urine gemeten. Als er albumine in kleine hoeveelheden in de urine wordt aangetroffen kan dit op de eerste tekenen van nier schade duiden (iets dat vaak voorkomt bij mensen met diabetes).

Bepalingen diabetes

Onderstaande laboratoriumtesten van het bloed en de urine geven inzicht in de suikerstofwisseling in het lichaam.

 • Glucose (nuchter)
 • HBa1c
 • Micro albumine (urine)

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Diabetes Mellitus (Suikerziekte)

Wat is suikerziekte

Bij suikerziekte is het lichaam niet in staat om de hoeveelheid suiker (glucose) in het bloed goed in balans te houden. Dit heeft te maken met een tekort of volledige afwezigheid van een belangrijk hormoon in het lichaam: insuline. Dit hormoon is normaal gesproken in staat om glucose uit het bloed te verplaatsen naar onze cellen. Wanneer insuline dus tekort of helemaal niet aanwezig is, leidt dit vervolgens tot een hoge hoeveelheid suiker in het bloed. Een hoge concentratie suiker in het bloed kan schade veroorzaken in het lichaam en geeft daarmee risico’s op bepaalde aandoeningen.

Diabetes Mellitus komt voor in twee vormen:

 1. Diabetes type 1, hierbij is er sprake van een fout waardoor er een reactie van het eigen afweersysteem ontstaat tegen de cellen die insuline aanmaken. Het afweersysteem maakt hierdoor de cellen die insuline maken kapot waardoor het lichaam geen insuline meer kan produceren. Dit type zien we bij 1 op de 10 diabeten en zien we voornamelijk op jonge leeftijd ontstaan;
 2. Diabetes type 2, dit noemen we ook wel ouderdomsdiabetes maar komt niet alleen bij ouderen voor. Wel zien we het vaak op latere leeftijd ontstaan. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat het te maken heeft met insulineresistentie, hierbij is het lichaam minder gevoelig voor het hormoon insuline waardoor dit minder goed werkt. Deze vorm komt bij 9 op de 10 diabeten voor, voornamelijk op een leeftijd boven de 30. Omdat deze vorm meer voorkomt zal de uitleg hieronder voornamelijk hierop gericht zijn.

Gevolgen suikerziekte

Een langdurig hogere spiegel van suiker in het bloed geeft risico’s op verschillende aandoeningen. Dit ontstaat doordat deze mensen vaker overgewicht, een verstoorde vethuishouding en chronische ontstekingen hebben ten gevolg van de hoge bloedsuiker. Hierdoor neemt het risico op bepaalde ziekten toe:

 • Hart en vaatziekten zoals een hartinfarct, hartfalen of een beroerte
 • Zenuwschade (neuropathie)
 • Oogproblemen
 • Maag- en darmproblemen
 • Nierschade
 • Seksuele problemen
 • Huidklachten
 • Gewrichtsklachten

De meeste van bovenstaande problemen komen voort uit het feit dat een verhoogde bloedsuiker de bloedvaten en zenuwen aantast. Aantasting van de bloedvaten kan resulteren in een verminderde doorvoer van voedingsstoffen. Omdat alle organen in het lichaam voorzien moeten worden van voedingstoffen via de bloedbaan kunnen deze problemen ondervinden wanneer er een verminderde doorvoer is. Hierdoor ontstaan problemen in verschillende delen van het lichaam.

Symptomen suikerziekte

De symptomen van diabetes zijn niet zo duidelijk, daardoor lijkt het alsof het klachten zijn die iedereen wel eens heeft. Het gevolg hiervan is dat diabetes jarenlang kan bestaan zonder dat men doorheeft dat er diabetes gaande is. Diabetes type 2 komt het meest voor, maar is tevens ook het moeilijkste om te herkennen. Symptomen die passen bij diabetes type 2 zijn:

 • Vaak dorst en veel plassen, dit komt doordat er bij een hoge suikerspiegel in het bloed ook suiker via de urine wordt afgegeven. Suiker in de urine zorgt er echter ook voor dat er meer water wordt afgevoerd, waardoor veel plassen en veel dorst ontstaat;
 • Vermoeidheid;
 • Oogproblemen, o.a. wazig zien, dubbel zien of slecht zien;
 • Slecht genezende wondjes, dit ontstaat doordat er minder voedingsstoffen naar de wond kunnen komen door dichtzittende vaten;
 • Kortademigheid of pijnlijke benen bij lopen;
 • Infecties die vaak terugkomen, o.a. blaasontsteking.

Suikerziekte voorkomen

Diabetes type 2 is een ziekte die grotendeels ontstaat door risicofactoren die te beïnvloeden zijn. Ook speelt erfelijkheid een rol. De belangrijke risicofactoren voor diabetes type 2 zijn:

 • Overgewicht
 • Erfelijkheid
 • Weinig lichaamsbeweging
 • Roken
 • Slechte voeding

De belangrijkste manier om het risico op diabetes type 2 te verlagen is door voldoende te bewegen. Zoals in de meeste richtlijnen is aangegeven betreft het elke dag minimaal een half uur bewegen, bijvoorbeeld door te tuinieren, wandelen of te fietsen. Zwemmen is een goede optie om in beweging te blijven wanneer het lichaam door pijn niet goed in staat is om te lopen of fietsen. Daarnaast is het verstandig om beweging in te passen in het dagelijkse leven. Neem de trap in plaats van de lift en probeer de auto te laten staan voor kleine stukken.

Naast bewegen kunnen ook andere methoden het risico op diabetes type 2 verlagen. Qua voeding is het voornamelijk van belang om gevarieerd te eten en zo min mogelijk te snoepen. Daarnaast is het gebruik van veel groente en volkorenproducten aan te raden. Stoppen met roken is altijd aan te raden. Roken verdubbelt bijna het risico op het krijgen van diabetes type 2. Ook door een paar kilo af te vallen wanneer er sprake is van overgewicht, neemt het risico op het ontwikkelen van diabetes af.

Tips om het risico op suikerziekte te verminderen

 • Stoppen met roken
 • Voldoende beweging
 • Afvallen bij overgewicht
 • Gezonde voeding, eventueel onder begeleiding van een diëtist

Kenmerken diabetes

Diabetes type 2 wordt vastgesteld door gebruik te maken van verhoogde waarden in het bloed bij laboratoriumonderzoek. Hierbij hebben nuchtere glucosewaarden de voorkeur, dit betekent dat er minstens 4 uur lang geen calorieën zijn ingenomen.

Suikerziekte test

 • Glucose Nuchter              
 • HBA1c 
 • Micro albumine (urine)
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan