Terug naar overzicht
Allergie & Intolerantie

Voedselallergie

Wanneer het afweersysteem van het lichaam te heftig reageert op een stof die het lichaam binnenkomt ontstaat een allergische reactie. Dit ontstaat door afwijkingen in het afweersysteem waardoor het lichaam overmatig heftig reageert op basis van bepaalde stoffen. Bij voedselallergie gaat het om voeding die wordt gegeten of gedronken.

De klachten bij een voedselallergie kunnen erg uiteenlopend zijn. Wel treden bij het herhaald eten van hetzelfde soort voedsel dezelfde klachten op. Lichte symptomen omvatten jeuk, een branderig gevoel en roodheid van de huid, mond, keel of neus. Wanneer de maag en darmen zijn aangedaan door de allergie kan dit leiden tot buikpijn met krampen en diarree en soms kan ook braken voorkomen.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Waarom Yourlabs?
  • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
  • Boek je afspraak anoniem online
  • Helpdesk voor vragen
  • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
  • Uitslag in begrijpelijke taal
  • Onderzoek door Nederlands laboratorium
  • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
  • Inhoud
  • Hoe werkt het?
  • Uitslag en nazorg
  • Meer informatie

Bij het bloedonderzoek naar voedselallergieën wordt er gekeken naar antistoffen (immunoglobulines) per voedingsproduct. Antistoffen worden door het lichaam geproduceerd om stoffen die niet in het lichaam thuishoren te verwijderen. Bij allergieën kan het zo zijn dat deze overmatig worden geproduceerd. Het bloedonderzoek naar allergieën in de voeding bevat de elf meest voorkomende voedselallergieën in Nederland

Bepalingen bloedonderzoek voedselallergie

In het laboratorium worden de allergenen IgE (sIgE) van de volgende stoffen getest waarvoor de (vermoedelijk) een allergische reactie optreedt.

  • Kip (kippenei-eiwit)
  • Koemelk
  • Vis (kabeljauw)
  • Tarwe
  • Pinda
  • Soja
  • Hazelnoot
  • Cashewnoot
  • Sesamzaad
  • Kiwi
  • Tomaat

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

  • Bepaling
    De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
  • Eenheid
    De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
  • Referentiewaarden
    Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
  • Resultaat
    De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Voedselallergie

Wanneer het afweersysteem van het lichaam te heftig reageert op een stof die het lichaam binnenkomt ontstaat een allergische reactie. Dit ontstaat door afwijkingen in het afweersysteem waardoor het lichaam getriggerd wordt op basis van bepaalde stoffen. Zo kunt u allergisch zijn voor de ene stof, terwijl er bij andere stoffen geen allergische reactie optreedt.

Voedselintolerantie

Bij voedselallergie is er sprake van een reactie op voedingsmiddelen die bij de meest mensen geen problemen veroorzaken. Er ontstaat een afweerreactie van het lichaam terwijl deze niet noodzakelijk is. De belangrijkste voedselallergieën die we kennen zijn:

  • Koemelk
  • Ei
  • Vis
  • Noten of pinda’s
  • Soja
  • Sesamzaad
  • Tarwe
  • Kiwi
  • Tomaat

De oorzaak van een voedselallergie kan liggen in het gebruik van medicatie, darmafwijkingen of stress en spanning. Bij een tekort aan bepaalde stoffen in de darmen, die belangrijk zijn voor de omzetting van de voedingsstoffen die binnenkomen, kunnen klachten ontstaan ten gevolg van reacties verderop in de darm. Onder andere een tekort aan lactase kan zorgen voor koemelk allergie.

Symptomen voedselallergie

De klachten bij voedselallergie kunnen erg uiteenlopend zijn. Wel treden bij het herhaald eten van hetzelfde soort voedsel dezelfde klachten op. Lichte symptomen omvatten jeuk, een branderig gevoel en roodheid van de huid, mond, keel of neus. Wanneer de maag en darmen zijn aangedaan door de allergie kan dit leiden tot buikpijn met krampen en diarree. Ook braken kan hierbij ontstaan.

Daarnaast zien we dat veel allergieën leiden tot problemen met de luchtwegen zoals veel slijm, benauwdheid en een piepende ademhaling. Als gevolg van veel slijm kunt u veel moeten hoesten.

In ernstige gevallen kan het ook het hart en de bloedvaten aantasten. Hierbij zien we dat de bloedvaten in het lichaam open gaan staan waardoor hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen voorkomen. Flauwvallen ontstaat doordat de bloeddruk wegvalt bij het openen van alle bloedvaten in het lichaam waardoor de hersenen geen zuurstof meer krijgen. De snelste methode van het lichaam om dit op te lossen is om het lichaam horizontaal te leggen, vandaar dat u flauwvalt.

Hulp bij voedselallergie

Als u last ondervindt van een voedselallergie is het belangrijk om op te schrijven wat u heeft gegeten, dit helpt bij het uitzoeken van de oorzaak waardoor u in het vervolg hiermee rekening kunt houden.

Voedselovergevoeligheid onderzoek

Een voedselallergie kan worden vastgesteld door een combinatie van onderzoeken. Ten eerste kan  een voedseldagboek belangrijk zijn. Dit, in combinatie met een beschrijving van het optreden van de klachten, kan helpen om meer inzicht te geven in de oorzaak van de allergie. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van bloedtesten op de aanwezigheid van antistoffen tegen specifieke allergenen. Dit kan helpen om onderscheid te maken tussen de verschillende stoffen die de allergie veroorzaken.

Behandeling van voedselallergie

Allergie is niet te genezen, wel kunnen medicijnen in bepaalde gevallen helpen om de symptomen te verminderen. Het is belangrijk om uw allergie te bespreken met uw (huis)arts zodat u samen kunt kijken wat mogelijke maatregelen kunnen zijn.

Voedselintolerantie (bloed)test

Bij het bloedonderzoek naar voedselallergieën wordt er gekeken naar antistoffen (immunoglobulines) per voedingsstof. Antistoffen worden door het lichaam geproduceerd om stoffen die niet in het lichaam thuishoren op te ruimen. Bij allergieën kan het zo zijn dat deze overmatig worden geproduceerd. Het bloedonderzoek naar allergieën in de voeding bevat de elf meest voorkomende voedselallergieën in Nederland

Voedselallergie bloedtest

In het laboratorium worden de volgende allergenen IgE (sIgE) getest waarvoor de cliënt (vermoedelijk) allergisch is:

  • Kip (kippenei-eiwit)
  • Koemelk
  • Vis (kabeljauw)
  • Tarwe
  • Pinda
  • Soja
  • Hazelnoot
  • Cashewnoot
  • Sesamzaad
  • Kiwi
  • Tomaat 
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan