• Inhoud
  • Uitgebreide informatie

Wanneer het afweersysteem van het lichaam te heftig reageert op een stof die het lichaam binnenkomt ontstaat een allergische reactie. Dit ontstaat door afwijkingen in het afweersysteem waardoor het lichaam overmatig heftig reageert op basis van bepaalde stoffen. Bij voedselallergie gaat het om voeding die wordt gegeten of gedronken.

Voedselallergie

Wanneer het afweersysteem van het lichaam te heftig reageert op een stof die het lichaam binnenkomt ontstaat een allergische reactie. Dit ontstaat door afwijkingen in het afweersysteem waardoor het lichaam getriggerd wordt op basis van bepaalde stoffen. Zo kunt u allergisch zijn voor de ene stof, terwijl er bij andere stoffen geen allergische reactie optreedt.

Voedselintolerantie

Bij voedselallergie is er sprake van een reactie op voedingsmiddelen die bij de meest mensen geen problemen veroorzaken. Er ontstaat een afweerreactie van het lichaam terwijl deze niet noodzakelijk is. De belangrijkste voedselallergieën die we kennen zijn:

  • Koemelk
  • Ei
  • Vis
  • Noten of pinda’s
  • Soja
  • Sesamzaad
  • Tarwe
  • Kiwi
  • Tomaat

De oorzaak van een voedselallergie kan liggen in het gebruik van medicatie, darmafwijkingen of stress en spanning. Bij een tekort aan bepaalde stoffen in de darmen, die belangrijk zijn voor de omzetting van de voedingsstoffen die binnenkomen, kunnen klachten ontstaan ten gevolg van reacties verderop in de darm. Onder andere een tekort aan lactase kan zorgen voor koemelk allergie.

Symptomen voedselallergie

De klachten bij voedselallergie kunnen erg uiteenlopend zijn. Wel treden bij het herhaald eten van hetzelfde soort voedsel dezelfde klachten op. Lichte symptomen omvatten jeuk, een branderig gevoel en roodheid van de huid, mond, keel of neus. Wanneer de maag en darmen zijn aangedaan door de allergie kan dit leiden tot buikpijn met krampen en diarree. Ook braken kan hierbij ontstaan.

Daarnaast zien we dat veel allergieën leiden tot problemen met de luchtwegen zoals veel slijm, benauwdheid en een piepende ademhaling. Als gevolg van veel slijm kunt u veel moeten hoesten.

In ernstige gevallen kan het ook het hart en de bloedvaten aantasten. Hierbij zien we dat de bloedvaten in het lichaam open gaan staan waardoor hartkloppingen, duizeligheid en flauwvallen voorkomen. Flauwvallen ontstaat doordat de bloeddruk wegvalt bij het openen van alle bloedvaten in het lichaam waardoor de hersenen geen zuurstof meer krijgen. De snelste methode van het lichaam om dit op te lossen is om het lichaam horizontaal te leggen, vandaar dat u flauwvalt.

Hulp bij voedselallergie

Als u last ondervindt van een voedselallergie is het belangrijk om op te schrijven wat u heeft gegeten, dit helpt bij het uitzoeken van de oorzaak waardoor u in het vervolg hiermee rekening kunt houden.

Voedselovergevoeligheid onderzoek

Een voedselallergie kan worden vastgesteld door een combinatie van onderzoeken. Ten eerste kan een voedseldagboek belangrijk zijn. Dit, in combinatie met een beschrijving van het optreden van de klachten, kan helpen om meer inzicht te geven in de oorzaak van de allergie. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van bloedtesten op de aanwezigheid van antistoffen tegen specifieke allergenen. Dit kan helpen om onderscheid te maken tussen de verschillende stoffen die de allergie veroorzaken.

Behandeling van voedselallergie

Allergie is niet te genezen, wel kunnen medicijnen in bepaalde gevallen helpen om de symptomen te verminderen. Het is belangrijk om uw allergie te bespreken met uw (huis)arts zodat u samen kunt kijken wat mogelijke maatregelen kunnen zijn.

Voedselintolerantie (bloed)test

Bij het bloedonderzoek naar voedselallergieën wordt er gekeken naar antistoffen (immunoglobulines) per voedingsstof. Antistoffen worden door het lichaam geproduceerd om stoffen die niet in het lichaam thuishoren op te ruimen. Bij allergieën kan het zo zijn dat deze overmatig worden geproduceerd. Het bloedonderzoek naar allergieën in de voeding bevat de elf meest voorkomende voedselallergieën in Nederland

In het laboratorium worden de volgende allergenen IgE (sIgE) getest waarvoor de cliënt (vermoedelijk) allergisch is:

  • Kip (kippenei-eiwit)
  • Koemelk
  • Vis (kabeljauw)
  • Tarwe
  • Pinda
  • Soja
  • Hazelnoot
  • Cashewnoot
  • Sesamzaad
  • Kiwi
  • Tomaat

De klachten bij een voedselallergie kunnen erg uiteenlopend zijn. Wel treden bij het herhaald eten van hetzelfde soort voedsel dezelfde klachten op. Lichte symptomen omvatten jeuk, een branderig gevoel en roodheid van de huid, mond, keel of neus. Wanneer de maag en darmen zijn aangedaan door de allergie kan dit leiden tot buikpijn met krampen en diarree en soms kan ook braken voorkomen.

De resultaten van deze test worden na 48 uur verwacht.

Dit wordt gemeten

Bij het bloedonderzoek naar voedselallergieën wordt er gekeken naar antistoffen (immunoglobulines) per voedingsproduct. Antistoffen worden door het lichaam geproduceerd om stoffen die niet in het lichaam thuishoren te verwijderen. Bij allergieën kan het zo zijn dat deze overmatig worden geproduceerd. Het bloedonderzoek naar allergieën in de voeding bevat de elf meest voorkomende voedselallergieën in Nederland

Bepalingen bloedonderzoek voedselallergie


In het laboratorium worden de allergenen IgE (sIgE) van de volgende stoffen getest waarvoor de (vermoedelijk) een allergische reactie optreedt.

Cashewnoot Kip (kippenei-eiwit)
Kiwi Koemelk
Hazelnoot Pinda
Sesamzaad Soja
Tarwe Tomaat
Vis (kabeljauw)
Uitslag & nazorg

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving). Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in het portal om alle resultaten te bekijken.

Meer informatie
Yourlabs is gestopt

Beste bezoeker,

Yourlabs is gestopt met het aanbieden van bloedonderzoek. De resultaten van je eerdere onderzoeken blijven tot 15 juli 2023 beschikbaar in jouw persoonlijke omgeving. We adviseren je voor die tijd je rapportage(s) te downloaden. Wil je inloggen om je resultaten of rapportage(s) te bekijken? Klik dan hier.

Je e-mail aan Yourlabs wordt niet meer in behandeling genomen. Bekijk onze pagina veelgestelde vragen voor meer informatie. Staat je vraag er niet tussen? Op werkdagen tussen 08.30 en 17.30 kun je contact opnemen met Prescan via telefoonnummer 074 255 9 255.

Ben je geïnteresseerd in ontwikkelingen op het gebied van preventief gezondheidsonderzoek? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van Prescan.nl