Terug naar overzicht
Allergie & Intolerantie

Coeliakie (Glutenintolerantie)

Deze glutenallergie test kan kijken of er sprake is van een intolerantie voor gluten. Mensen met coeliakie zijn overgevoelig voor een bepaald eiwit in voedselproducten: gluten. Gluten vinden we onder andere terug in graanproducten zoals bijvoorbeeld brood of pasta. Het gevolg van gluten in de darmen bij deze mensen is een overdreven reactie van het lichaam. Dit leidt vervolgens tot beschadiging van de binnenzijde van het darmstelsel, voornamelijk het slijmvlies wordt hierdoor aangetast.

De klachten die ontstaan bij coeliakie zijn voornamelijk het gevolg van de reactie op gluten en de daarbij horende beschadiging van het slijmvlies in de darm. Buikklachten die kunnen ontstaan zijn diarree, pijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en zeer wisselende extreme ontlasting. Ook kan er door de verminderde darmwerking op termijn een tekort aan bepaalde voedingstoffen ontstaan, voorbeelden zijn vermoeidheid, verminderde groei of verlies van lichaamsgewicht.

De eerste resultaten van deze test worden binnen 24 uur verwacht, het complete resultaat kan vier werkdagen in beslag nemen.

Waarom Yourlabs?
 • Bloedonderzoek zonder doorverwijzing
 • Boek je afspraak anoniem online
 • Helpdesk voor vragen
 • Doorgaans binnen 24 uur al de eerste resultaten online
 • Uitslag in begrijpelijke taal
 • Onderzoek door Nederlands laboratorium
 • NEN EN 15224:2012 en CCKL geaccrediteerd
 • Inhoud
 • Hoe werkt het?
 • Uitslag en nazorg
 • Meer informatie

Er kan bloedonderzoek gedaan worden om te kijken of de klachten op coeliakie wijzen. Het bloedonderzoek bekijkt drie verschillende bloedwaarde die bij afwijkingen kunnen wijzen op een intolerantie voor gluten. Deze test meet of er antistoffen voor gluten in het bloed aanwezig zijn, het is van belang dat u voorafgaand aan het onderzoek wel gewoon gluten bent blijven eten.

Bepalingen bloedonderzoek glutenallergie

 • Endomysium IgA      
 • anti TTG
 • Totaal IgA

1.     Maak een keuze uit onze testen

Yourlabs biedt 70 verschillende laboratoriumonderzoeken aan. U selecteert online de test die  wenst. Mocht u niet weten welke test u exact nodig heeft, dan kunt u gebruik maken door te zoeken per thema. Thema’s zijn bijvoorbeeld hart en vaatziekten, vitaminen en mineralen, check-ups maar ook gerichte ziektes zoals bijvoorbeeld de ziekte van Lyme.

2.     Maak een afspraak bij een prikpost in de buurt

Binnen Nederland heeft Yourlabs veertig (strategische) prikposten. Nadat u online uw laboratoriumonderzoek heeft gekozen ontvangt u direct twee e-mails. Eén met de bevestiging en één met een link, als u op de link klikt komt u in de portal waar u een locatie en tijdstip voor de bloedafname kan kiezen.

3.     Laat (anoniem) uw bloed afnemen

U gaat naar de prikpost en laat hier (digitaal) of geprint de e-mail van Yourlabs zien met daarin uw code. De verpleegkundige herkent de code en weet daarmee welke bloedbuizen er moeten worden afgenomen. De verpleegkundige kan uw (persoonlijke) gegevens niet inzien en weet niet welk bloedonderzoek u afneemt, enkel welke bloedbuizen moeten worden afgenomen.

4.     Binnen 24 uur uw laboratoriumuitslagen online

Nadat uw bloed is afgenomen arriveert dit dezelfde dag nog op ons laboratorium voor analyse. Zodra de uitslag bekend is voorziet de Klinisch Chemicus deze van commentaar. U ontvangt een bericht in uw e-mail wanneer de eerste resultaten bekend zijn en wanneer alle resultaten bekend zijn. De uitslagen kunt u online inzien in uw portal. De uitslagen van (bijna) alle laboratoriumonderzoeken zijn binnen 24 uur bekend.

Zodra uw eerste resultaten bekend zijn ontvangt u een eerste e-mail dat er resultaten bekend zijn geworden in uw portal (beveiligde omgeving).

Zodra alle resultaten bekend zijn en de toelichting van de Klinisch Chemicus (laboratorium arts) van het laboratorium geüpload zijn ontvangt u een tweede e-mail, met daarin de boodschap dat alle resultaten bekend zijn. U kan vervolgens inloggen in de portal om alle resultaten te bekijken.

In de uitslag vindt u per aangevraagde laboratoriumbepaling (marker) een resultaat. Wat direct opvalt is de groen/rode balk in uw scherm. De balk is puur ter verduidelijking van de uitslagen. Deze balk geeft in groen het “gezonde” referentiekader aan en in rood (of oranje) afwijkingen van de optimale waarde. Het witte balletje dat u in de balk kan zien is de waarde die op het moment van bloedafname in uw bloed is vastgesteld.

 • Bepaling
  De laboratoriumwaarde die is gemeten (marker).
 • Eenheid
  De eenheid waarin de marker wordt gemeten (vaak millimol per milliliter bloed).
 • Referentiewaarden
  Het kader waarin in Nederland een bepaalde waarde als “gezond” kan worden aangemerkt.
 • Resultaat
  De uitslag van uw laboratoriumonderzoek op deze test.

Let op! 
De Klinisch Chemicus (laboratorium arts) schrijft zijn advies bij uw testresultaten van het laboratoriumonderzoek, deze vindt u onderaan de testresultaten bij “Opmerkingen Klinisch Chemist”. Lees deze altijd goed door! 

Mocht hier een advies van de Klinisch Chemicus staan om met uw resultaten naar de huisarts te gaan dan wordt u geadviseerd dit advies op te volgen!

Coeliakie (glutenallergie)

Mensen met coeliakie zijn overgevoelig voor een bepaald eiwit in voedselproducten: gluten. Dit vinden we onder andere terug in graanproducten. De reden waarom het lichaam bij deze personen hier op reageert is niet duidelijk, wel is bekend dat het in families voor kan komen. Erfelijkheid is dus van belang.

Het gevolg van gluten in de darmen bij deze mensen is een overdreven reactie van het lichaam. Dit leidt vervolgens tot beschadiging van de binnenzijde van het darmstelsel, voornamelijk het slijmvlies wordt hierdoor aangetast. Dit kan leiden tot een ontsteking waardoor ook de uitwisseling van stoffen minder goed geschiedt in de darm. Dit veroorzaakt vervolgens een tekort aan bepaalde voedingsstoffen.

De ziekte kan tot uiting komen op zeer jonge leeftijd, maar kan ook pas op latere leeftijd klachten geven.

Glutenallergie symptomen

De klachten die ontstaan bij coeliakie zijn voornamelijk het gevolg van de reactie op gluten en de daarbij horende beschadiging van het slijmvlies in de darm. Buikklachten die kunnen ontstaan zijn diarree, pijn, opgeblazen gevoel, winderigheid en zeer wisselende extreme ontlasting.

Daarnaast kunnen er ook, als gevolg van een verminderde opname van voedingsstoffen, klachten ontstaan. Onder andere vermoeidheid door een tekort aan rode bloedcellen, verminderde groei bij kinderen of het verliezen van gewicht zijn gevolgen van een verminderde opname van belangrijke voedingsstoffen.

Glutenintolerantie test

Bij klachten die lijken op coeliakie wordt er bloedonderzoek gedaan om te kijken of de klachten op coeliakie wijzen.

Behandeling glutenintolerantie

Het weghalen van de trigger voor de reactie op gluten is de enige methode om klachten van coeliakie te laten verdwijnen. Dit betekent in principe dat er een glutenvrij dieet gevolgd dient te worden. Voor adviezen met betrekking tot glutenvrij eten kunt u een diëtist of arts raadplegen en zelf kijken op de website van het voedingscentrum: Gluten en het glutenvrij dieet.

Bloedonderzoek glutenallergie

 • Endomysium IgA              
 • anti TTG               
 • Totaal IgA
Yourlabs by Prescan
Yourlabs

Yourlabs is een initiatief van Prescan. Wij vinden dat iedereen recht heeft op hedendaagse medische onderzoeken. Eén van de belangrijkste is bloedonderzoek. Yourlabs voorziet in de behoefte om inzicht in je gezondheid te krijgen wanneer jij dat wenst.

Uit liefde voor het leven
"Wie van het leven houdt, wil grip op zijn gezondheid. Bloedonderzoek geeft inzicht in je gezondheid. Daarom introduceert Prescan nu Yourlabs: snel en anoniem bloedonderzoek, zonder doorverwijzing"
Eddy van Heel - oprichter Prescan